Πέμπτη, 5 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικά55o Ράλλυ Αιγαίου: Στην Αμοργό με προβάδισμα για το «Bullet – Encode»,

55o Ράλλυ Αιγαίου: Στην Αμοργό με προβάδισμα για το «Bullet – Encode»,

|

Υψηλών απαιτήσεων η πρώτη ιστιοδρομία του «55ου Ράλλυ Αιγαίου» – Σκληρή μάχη ανάμεσα στο «Bullet – Encode» (κυβερνήτες: Δημήτρης Δεληγιάννης – Σίμος Καμπουρίδης) και «Africana – Team Optimum» (Ρουμανία, κυβερνήτης: Laurentu Gaitan)

Ιστιοδρομία για πεπειραμένους ιστιοπλόους ήταν η πρώτη ιστιοδρομία του 55ου Ράλλυ Αιγαίου. Ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες με ασθενείς και μεταβλητούς ανέμους, νυχτερινή πλεύση και πολλά ναυτικά μίλια (περισσότερα από 140) αποτέλεσαν τα… συστατικά μιας κούρσας που δικαιώνει τη φήμη της διοργάνωσης ως μία από τις απαιτητικότερες στην ανοικτή θάλασσα στη Μεσόγειο.

Βασικό ρόλο έπαιξαν η τακτική και το κυνήγι της ρέφλας (σ.σ. ριπή ανέμου). Στα αγωνιστικά σκάφη τα δύο πρώτα επέλεξαν διαφορετική τακτική, το «Bullet – Encode» άφησε αριστερά την Κύθνο, ενώ το «Africana – Team Optimum», που ακολουθούσε σε αρκετή απόσταση, προτίμησε να περάσει ανοιχτά της Σερίφου, διότι η ένταση των ανέμων είχε αλλάξει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην «κολλήσει» όπως τα υπόλοιπα που έπονταν.

Η ιστιοδρομία συνεχίστηκε όλη τη νύχτα με τα πληρώματα να προσπαθούν να νικήσουν την κούραση και να εκμεταλλευτούν κάθε ριπή ανέμου. Το ξημέρωμα βρήκε το «Bullet – Encode» λίγα μίλια πριν από τη νήσο Δεσποτικό (κάτω από την Αντίπαρο) και στις 12.48 πήρε την «κανονιά», στο λιμάνι, στα Κατάπολα, ύστερα από εννέα ώρες ιστιοδρομίας.  

«Το να κάνεις ιστιοπλοΐα νύχτα στο Αιγαίο είναι κούραση, αλλά και απόλαυση, οπότε η απόλαυση αντισταθμίζει την κούραση. Εμείς είχαμε μία σοβαρή ζημιά πριν βγούμε από τον Σαρωνικό. Ευτυχώς καταφέραμε και την φτιάξαμε για να μην εγκαταλείψουμε ώστε να συνεχίσουμε», τόνισε ο Σίμος Καμπουρίδης, συγκυβερνήτης του σκάφους.

Η τακτική του «Africana Team Optimum», σκάφος με ρουμανικό και ελληνικό πλήρωμα, βοήθησε τους ιστιοπλόους του να μπουν δεύτεροι στο λιμάνι της Αμοργού, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο στόλο που έφτασε αρκετές ώρες αργότερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ιστιοφόρα από την κατηγορία ORC ολοκλήρωσαν τη διαδρομή σε, σχεδόν, 48 ώρες.

«Αφήσαμε ανοιχτά τη Σέριφο, αντί της Κύθνου που επέλεξε ο υπόλοιπος στόλος. Αυτή η επιλογή έγινε, ύστερα από τη μελέτη των προγνώσεων των τελευταίων τριών ημερών και η επιλογή δικαίωσε τον εμπνευστή και υποστηρικτή της, Χάρη Μαυρογεώργη, ο οποίος , μαζί με τον Νίκο Λάζο, είναι υπεύθυνοι τακτικής», δήλωσε ο Περικλής Λιβάς, μέλος του πληρώματος του «Africana Team Optimum».

Την «κανονιά» στην Αμοργό πήρε το «Bullet – Encode», που τερμάτισε ύστερα από 19 ώρες ιστιοπλοΐας. «Το να κάνεις ιστιοπλοΐα νύχτα στο Αιγαίο είναι κούραση, αλλά και απόλαυση, οπότε η απόλαυση αντισταθμίζει την κούραση. Εμείς είχαμε μία σοβαρή ζημιά πριν βγούμε από τον Σαρωνικό. Ευτυχώς καταφέραμε και την φτιάξαμε για να μην εγκαταλείψουμε ώστε να συνεχίσουμε», τόνισε ο Σίμος Καμπουρίδης, συγκυβερνήτης του σκάφους.

Τα αποτελέσματα της 1ης ιστιοδρομίας για την κατηγορία ORCi: «Bullet – Encode» (κυβερνήτες: Δημήτρης Δεληγιάννης – Σίμος Καμπουρίδης), «Africana – Team Optimum» (Ρουμανία, κυβερνήτης: Laurentu Gaitan), Chiara Iason (κυβερνήτης: Νικόλαος Φωτίου).

Αύριο (23/7), τα πληρώματα, σε συνεργασία με επιστήμονες της «HELMEPA», θα πραγματοποιήσουν καθαρισμό της παραλίας «Ναυάγιο», καθώς η εφετινή διοργάνωση του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης είναι αφιερωμένη στην προστασία των θαλασσών, με το μήνυμα «Να σώσουμε τις θάλασσες μας».

Χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης είναι «Η Καθημερινή». – photo credit: Νίκος Αλευρομύτης


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

NaxosPress: Συμμετέχει στην στην 24ωρη (05/06) απεργία της ΠΟΕΣΥ, ποιοι οι λόγοι

Το NaxosPress συμμετέχει στην απεργία της ΠΟΕΣΥ – 24ωρη σιγή για τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων και αξιοπρεπών μισθών

Πάρος – Παροικιά: Οι επιχειρηματίες Εστίασης κατεβάζουν ρολά αύριο Πέμπτη (05/06)

"Κλείνουμε γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν" – Η απεργία ως κραυγή αγωνίας για τη νομιμοποίηση των παραλιακών χώρων και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!

Επιστροφή στη δράση για τους τελικούς της Basket League

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συναντήσεις στο γραφείο του Αν. Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση – Στόχος η ομαλή ολοκλήρωση του πρωταθλήματος

Μύκονος: Ο Γιάννης Βρούτσης παρουσιάζει την αναβάθμιση του γηπέδου στον Κόρφο

Με την παρουσία Ολυμπιονικών και σπουδαίων αθλητών, η Μύκονος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις αθλητικές της υποδομές

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου

Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα διοίκηση – Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μαστρογιαννόπουλος

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη δημόσια υγεία στα νησιά»

‘’ Μια κυβέρνηση που διαλύει τη δημόσια υγεία στα νησιά και προκαλεί τους πολίτες - Η αλήθεια για το νοσοκομείο της Ρόδου.’’

Από το παρελθόν στο μέλλον: Το Ιστορικό Αρχείο Θήρας & Θηρασιάς στη διάθεση του κοινού

Μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία εγκαινιάζεται στις 9 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων – Έκθεση τεκμηρίων και παρουσίαση ηλεκτρονικού καταλόγου

Φίλιππος Φόρτωμας: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη τα παιδιά της»

Σημαντική κοινή συνεδρίαση για την επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού με πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων και προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

Η Ηρακλειά αποκτά το δικό της «ψηφιακό σπίτι»

Ο Φάνης Γαβαλάς παρουσιάζει την επίσημη πλατφόρμα προβολής του νησιού – Ένα εγχείρημα για τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες της Ηρακλειάς

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας