Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικά30οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες και η Μπελιμπασάκη αποθεώνει τον Πανναξιακό

30οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες και η Μπελιμπασάκη αποθεώνει τον Πανναξιακό

|

Οι 30οι Αιγαιοπελαγίτοι Αγώνες είναι προ των πυλών .. Συνέντευξη Τύπου χθες παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για θέματα Επικοινωνίας Γιάννη Μαργαρίτη αλλά και της ασημένιας Πρωταθλήτριας Ευρώπης Μαρίας Μπελιμπασάκη που μίλησε για τον Πανναξιακό – 600 αθλητές από 16 νησιά θα βρεθούν στην Κω το διήμερο 20 – 21 Οκτωβρίου 

Στο πανέμορφο νησί της Κω και το νέο στάδιο “Ανταγόρας” το διήμερο 20 – 21 Οκτωβρίου θα βρεθούν περισσότεροι από 600 αθλητές και αθλήτριες του στίβου από 18 νησιά του Αιγαίου μας να αγωνιστούν στους 30ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες. Διοργάνωση – θεσμός που έχει ως σημείο αναφοράς το 1927 στη Μυτιλήνη με συμμετοχές μόνο από το Βόρειο Αιγαίο τότε. Διακόπηκε για αρκετά χρόνια και από το 1986 δίνει δυναμικό παρών σε όλο το Αιγαίο… Δράση που στέλνει πολλαπλά μηνύματα: αποτελεί το πρώτο αθλητικό ερέθισμα των παιδιών που συμμετέχουν, βοηθάει να κατασκευάζονται και να συντηρούνται στάδια με ταρτάν, ενώ αποτελεί “πηγή” που έχουν ξεκινήσει την καριέρα τους πολλά μεγάλα ονόματα του στίβου της χώρας μας. Κάποιοι απο αυτούς θα τιμηθούν.

Η διοργάνωση θα έχει επετειακό χαρακτήρα και παράλληλα με αυτήν θα γίνουν μια σειρά από εκδηλώσεις, ενώ θα τιμηθούν και αθλητές που ξεκίνησαν την πορεία τους από το συγκεκριμένο θεσμό και ενδεχομένως να δούμε και ανάμεσά τους την Μαρία Μπελιμπασάκη, η οποία κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες και μαζί με την Νικόλ Κυριακοπούλου (επίσης μετάλλιο στους ίδιους αγώνες) είναι ότι καλύτερο διαθέτει το Νότιο Αιγαίο… 

Χθες πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ η συνέντευξη Τύπου, στην οποία έδωσαν μεταξύ άλλων το παρών ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστης, ο  αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου σε θέματα Επικοινωνίας και Μεταφορών Γιάννης Μαργαρίτης, η “ασημένια” πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 400 μ. Μαρία Μπελιμπασάκη και η πρωταθλήτρια του μαραθωνίου Ράνια Ρεμπούλη.

Στο σύνολο τους οι παρευρισκόμενοι στάθηκαν στη σημασία της διοργάνωσης και την προοπτική που δημιουργεί στα νησιά και τον αθλητισμό τους.

Βασίλης Σεβαστής (γενικός γραμματέας ΣΕΓΑΣ): “Είναι σημαντικό που έχουμε σήμερα εδώ τον κ. Σαντορινιό. Οι Αιγαιοπελαγίτικοι είναι ένας σημαντικός θεσμός. Η δυναμική των σωματείων, που έχουν αναδείξει σπουδαίους αθλητές μεγαλώνει συνεχώς. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί κορυφαίοι αθλητές έκαναν τα πρώτα τους βήματα στη διοργάνωση. Στόχος της διοργάνωσης είναι να δώσει το πρώτο ερέθισμα, μέσα από αυτό το σημαντικό για τα νησιά μας, αντάμωμα. Παράλληλα έχει δημιουργηθεί δίκτυο υποδομών, μοναδικό ως την πυκνότητα του, αφού με αφορμή τον συγκεκριμένο θεσμό έχουν κατασκευαστεί 16 στάδια στο Αιγαίο, τα οποία αποτελούν σημαντικούς πυρήνες ανάπτυξης του νησιωτικού αθλητισμού”.

Νεκτάριος Σαντορινιός (αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής): “Οι Αιγιαοπελαγίτικοι είναι ίσως το σημαντικότερο γεγονός, που γίνεται στο Αιγαίο εδώ και 30 χρόνια. Ο ΣΕΓΑΣ και το Υπουργείο σε συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς δίνουν το παρών στο σημαντικό ραντεβού για τον κλασικό αθλητισμό στα νησιά μας. Σε αυτό το γεγονός δεν έχει σημασία ο πρωταθλητισμός, αλλά το ερέθισμα στον αγώνα, στο να ξεκινήσουν τα παιδιά να αντιλαμβάνονται το πως είναι να συναγωνίζονται και όχι να ανταγωνίζονται. Ο θεσμός αυτός έχει δημιουργήσει στα νησιά μας υποδομές και έχει καταφέρει να φέρει κοντά πολλά παιδιά. Οι πρωταθλητές του Αιγαίου είναι πολλοί. Σαν ηγεσία του Υπουργείου θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγώνα ακόμα και στα δύσκολα χρόνια του μνημονίου”.

Μαρία Μπελιμπασάκη (πρωταθλήτρια 400 μ.): “Ανήκω στην οικογένεια του Παναξιακού, είμαι πολύ ικανοποιημένη με τη συνεργασία μου με το σύλλογο κι αυτό γιατί οι υπεύθυνοι στα νησιά καταφέρνουν να κρατούν το επίπεδο του αθλητισμού υψηλά. Είμαι σίγουρη πως θα γίνει μια πολύ καλή διοργάνωση. Το 2013 είχα βρεθεί με τον ΣΕΓΑΣ στο νησί για την παρουσίαση του προγράμματος Kids Athletics και είχα βιώσει την φιλοξενία και την οργανωτικότητα των ανθρώπων του νησιού”.

Ράνια Ρεμπούλη (πρωταθλήτρια μαραθωνίου): “Ξεκίνησα την αθλητική μου πορεία από τους Αιγαιοπελαγίτικους το 2001 στην Ανδρο. Πραγματικά για τα παιδιά των νησιών ο θεσμός είναι ένα κίνητρο, αφού εκπροσωπούν το νησί τους και το σωματείο τους. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο θεσμός. Εχουν γίνει αρκετά γήπεδα με αφορμή τη διοργάνωση. Ξεκίνησα την προσπάθεια μου από τη Λέρο με γήπεδο 220 μ. στο προαύλιο του σχολείου και βρέθηκα το 2016 στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Το 2007 μέσα από αυτό το θεσμό το νησί μου απέκτησε στάδιο και εγώ την ευκαιρία να γυμνάζομαι καλύτερα. Ξέρω πως στην Κω θα γίνουν πολλοί καλοί αγώνες, έχω βρεθεί δύο φορές εκεί. Εύχομαι σε όλους τους νέους αθλητές που θα βρεθούν στην Κω να φτάσουν ψηλά”.

Γιάννης Γιαννέλης- Θεοδωσιάδης (Γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): “Είναι σημαντικό που έχουμε μαζί μας τον Υπουργό, δείγμα ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θεσμό. Εναν θεσμό που δεν πρέπει να εξαρτάται από τα οικονομικά της χώρας, γιατί πρόκειται για μια γέφυρα που συνενώνει τους αθλητές του Αιγαίου. Δεν είναι μόνοι οι 660 αθλητές, αλλά και οι παράγοντες και οι κριτές, που θα πάνε στο νησί. Δίνουμε οικονομική τόνωση στο νησί που φιλοξενεί τους αγώνες”.

Γιάννης Μαργαρίτης (αντιπεριφερειαρχής Ν. Αιγαίου): “Οι αγώνες είναι επιβράβευση για τα παιδιά μας. Κρατάνε τα παιδιά μας στο γήπεδο, που όλο το χρόνο προσπαθούν να κάνουν ένα ρεκόρ για να πάνε στους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες. Πέρα από αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη διοργάνωση, γιατί δίνει ερέθισμα για να γίνονται τα στάδια”.

θανάσιος Σταματάκης (πρόεδρος αθλητικού οργανισμού Δήμου Κω): “Οι Αιγαιοπελαγίτικοι δίνουν ζωή και εικόνες στα νέα παιδιά, ώστε να συνεχίσουν να είναι στα γήπεδα, οπότε εμείς σαν Δήμος τους στηρίζουμε. Το νησί μας είναι συνδεδεμένο με τους αγώνες, όχι μόνο γιατί τους έχει φιλοξενήσει τέσσερις φορές, αλλά γιατί χάρη στη διοργάνωση του 1998 έγινε το νέο στάδιο “Ανταγόρας”, ένα σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο γήπεδο”.

Βασίλης Ζήκας (πρόεδρος ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου): “Το γεγονός ότι έχουν γίνει τόσα πολλά στάδια είχε σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη του στίβου στα νησιά μας. Έχω την τύχη να εκπροσωπώ τα Δωδεκάνησα, όπου έχουν οχτώ στάδια με ελαστικό τάπητα”.

Δελτίο Ενημέρωσης – Φωτογραφίες: eurokinissi/Αντώνης Νικολόπουλος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική