“…. Ήδη από τον μήνα Φεβρουάριο, μεταξύ των άλλων έργων που προγραμματίστηκαν, ήταν και η εγκατάσταση συστημάτων αφαλατώσεων 4.000 κυβικών μέτρων για την επάρκεια ύδατος στην πόλη της Νάξου και στη Δημοτική Ενότητα Νάξου ευρύτερα.
Ήδη από την Τετάρτη 03-04-2024, λειτουργεί το πρώτο σύστημα αφαλάτωσης στην περιοχή Καρνάγιο στην πόλη της Νάξου δυναμικότητας 1.000 κυβικών μέτρων ημερησίως, ενώ έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαγωνιστική διαδικασία για την εγκατάσταση επιπλέον ενός συστήματος αφαλάτωσης δυναμικότητας 1.000 κυβικών μέτρων ημερησίως στην ίδια περιοχή….”
Ποιος τα λέει αυτά; Μα ο Φώτης Μαυρομμάτης – αρμόδιος αντιδήμαρχος ύδρευσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – λίγο μετά την έναρξη του πρώτου συστήματος αφαλάτωσης στη περιοχή Καρνάγιο της Νάξου…
Μία ημέρα αργότερα, βρέθηκε …τηλεφωνικά στην “Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3” και ανέλυσε τα άμεσα σχέδια του Δήμου αλλά και τα μεσοπρόθεσμα όπου έρχεται … Master Plan για τη δημιουργία μόνιμης μονάδας αφαλάτωσης με χωρητικότητα 5000 m3
τι μας είπε; “Η κατάσταση είναι δύσκολη και το ξέρουμε όλοι. Τα αποθέματα είναι ελάχιστα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Στους αποταμιευτήρες είχαμε 1,5 εκατ. κυβικα και φέτος στο ίδιο διάστημα μόλις 180.000 m3. Θέλουμε 4000 m3 την ημέρα και θα το βρούμε μέσω ενίσχυσης από την αφαλάτωση.
Προσπαθούμε να βρούμε την ιδανική λύση. Ηδη μπήκε η πρώτη μονάδα (μία ακόμη έρχεται στο Καρνάγιο) ενώ έρχονται ακόμη δύο που θα τεθούν Νότια του Δημαρχείου. Αρχικά ήταν για την περιοχή της Γρόττας όπου υπάρχει δίκτυο αλλά λόγω θεμάτων με την Αρχαιολογία, αλλάξαμε σκέψη και θέση”.
Για να έχετε εικόνα… Πέρυσι τέτοια εποχή στο πρώτο τρίμηνο του 2023 η κατανάλωση ήταν 210.000 m3 και φέτος φτάσαμε στα 287.000 m3. Αύξηση της τάξης του 28% και δεν έχουμε πιάσει ακόμη .. Ανοιξη.
Βασικός μας στόχος είναι με την έλευση Master Plan να δημιουργήσουμε (περίχωρα Νάξου) μόνιμη αφαλάτωση δυναμικότητας 5000 m3 ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση όπου χρόνο με το χρόνο είναι χειρότερη.
Σχολίασε δε τις εξελίξεις στο Φράγμα Τσικαλαριού και τις κινήσεις που έγιναν από τη Δημοτική Αρχή καθότι υπάρχει αλλαγή και στο αρμόδιο Υπουργείο (Υποδομών). Τα έργα που έρχονται σε Οσκελο και Καστράκι με στόχο την καλύτερη ροή ύδατος.
Αλλά και την έλευση των “έξυπνων” ρολογιών γιατί πολύ απλά θα μειώσει τις διαρροές και όλοι θα γνωρίζουν πόσο νερό χρειάζονται και τι χάνεται… 9.000 συμπολίτες μας θα έχουν αυτό το πλεονέκτημα…
Ακούστε την συνέντευξη που παραχώρησε στους Μαντώ Στουρνάρα και Νικόδημο Λιανό