Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΜ. Πολυκρέτη: "θα ήθελα να δω τη Νάξο στο μέλλον ως έναν...

Μ. Πολυκρέτη: “θα ήθελα να δω τη Νάξο στο μέλλον ως έναν προορισμό που θα συνδυάζει την παράδοση και τον πολιτισμό με την πρόοδο και την αειφορία”.

|

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η βιωματική τριλογία “ΓΡΟΙΚΩ, ΘΩΡΩ, ΑΝΟΙΩΘΩ”, στο μεσαιωνικό κτήμα Κάμπονες της Νάξου.

Η πολιτιστική πρωτοβουλία “Μια βραδιά κάτω από την ελιά”, εμπνεύστρια της οποίας είναι η επιχειρηματίας Μαρία Πολυκρέτη, για άλλη μία χρονιά προσέφερε στους παρευρισκόμενους, για τρεις ημέρες, μοναδικές εμπειρίες με επίκεντρο το βίωμα, τα ακούσματα αλλά και τα συναισθήματα.

Οπως αναφέρει σε συνέντευξή της στο TheTOC η κ. Πολυκρέτη, “ο τίτλος ‘Γροικώ θωρώ ανοιώθω’ αντλείται από την τοπική διάλεκτο της Απειράνθου, η οποία είναι η καταγωγή του προπάππου μου Νικόλαου Πολυκρέτη ο οποίος αγόρασε το κτήμα με τον αρχαίο ελαιώνα το 1901. Κάθε λέξη αντιπροσωπεύει ένα ξεχωριστό δρώμενο που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Η ίδια, λέει στο TheTOC πως θα ήθελε να δει το νησί της Νάξου στο μέλλον ως “έναν προορισμό που θα συνδυάζει την παράδοση και τον πολιτισμό με την πρόοδο και την αειφορία”.

“Η Νάξος είναι ένας ευλογημένος τόπος. Ένα νησί αυτάρκες που έχει διατηρήσει την φυσιογνωμία του και την ταυτότητα του παρά την αναμφισβήτητη και επιθυμητή από τους μόνιμους κατοίκους ανάπτυξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια. Η Νάξος έχει να προσφέρει πολλά στους επισκέπτες της και μπορεί να γίνει ένας προορισμός για όλο τον χρόνο”, τονίζει η Μαρία Πολυκρέτη.

Σημειώνεται ότι, το μεσαιωνικό κτήμα της οικογένειας Πολυκρέτη με την ονομασία Κάμπονες λειτουργούσε ως μεσαιωνικό ελαιοτριβείο ήδη από το 1570 και έχει ελιές ηλικίας 600 ως 2.500 ετών. Το κτήμα πέρασε στην οικογένεια Πολυκρέτη το 1901 από την οικογένεια Ενετών απογόνων του 5ου Δούκα της Νάξου Μισέλ Σανούδου. Τα τελευταία χρόνια, η οικογένεια της Μαρίας Πολυκρέτη υιοθετεί το μοντέλο “από το χωράφι στο πιάτο”, ενώ παράλληλα, χωρίς τη χρήση ηλεκτρισμού, παρέχει μια μοναδική γαστριμαργική εμπειρία στους φιλοξενούμενους.

Ολόκληρη η συνέντευξη της Μαρίας Πολυκρέτη στο TheTOC:

Ποιος ήταν ο στόχος του φετινού φεστιβάλ;

Το φετινό φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στις ρίζες μας, στον τοπικό πολιτισμό και στις παραδόσεις του τόπου μας, της Νάξου. Μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, είχαμε την ευκαιρία να επεξεργαστούμε, να διαλεχθούμε και να συνειδητοποιήσουμε εκ νέου την σημασία της πλούσιας ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Εκείνα δηλαδή τα ουσιώδη και θεμελιώδη στοιχεία που διαμορφώνουν την ταυτότητα της Νάξου.

“Γροικώ”, “θωρώ”, “ανοιώθω”: Πώς επιλέξατε τις τρεις αυτές λέξεις;

Ο τίτλος “Γροικώ θωρώ ανοιώθω” αντλείται από την τοπική διάλεκτο της Απειράνθου, η οποία είναι η καταγωγή του προπάππου μου Νικόλαου Πολυκρέτη ο οποίος αγόρασε το κτήμα με τον αρχαίο ελαιώνα το 1901. Κάθε λέξη αντιπροσωπεύει ένα ξεχωριστό δρώμενο που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Σημειολογικά και συμβολικά αναφέρονται στην μέθεξη, στον πολυδιάστατο τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος συνδέεται και γίνεται κοινωνός της Τέχνης.

Φέτος δώσατε με το φεστιβάλ παραπάνω βάρος στην ιστορία και την παράδοση της Νάξου, ενώ είδαμε και τη συνεργασία με τον σπουδαίο Christopher King. Πείτε μας δύο λόγια για αυτό.

Η Νάξος είναι ο τόπος όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα και επέλεξα να δραστηριοποιηθώ και να κάνω την οικογένειά μου. Η αγάπη μου για αυτόν τον τόπο είναι απέραντη, και αισθάνομαι μεγάλη ευγνωμοσύνη για την ευλογία που απολαμβάνω να ζω σε αυτόν. Είναι μια πηγαία ανάγκη για εμένα να τιμήσω τη Νάξο, την ιστορία της και τον πολιτισμό της.

Η προσφορά της Νάξου στο νησιώτικο τραγούδι είναι αναμφισβήτητα σημαντική. Ωστόσο, νιώθω ότι δεν έχει λάβει την αναγνώριση που της αξίζει. Ο κορυφαίος Christopher King ανέλαβε τη σημαντική αποστολή να μιλήσει μαζί με τον Γιάννη Πανταζή για την μουσική ιστορία της Νάξου και τη σημασία της για όλη την Ελλάδα. Έχοντας επικεντρωθεί στην τσαμπούνα, το αρχαίο Διονυσιακό μουσικό όργανο που ακόμα ηχεί και δεσπόζει στα νησιά μας, δημιούργησε έναν διάλογο που αναδεικνύει την σπουδαιότητα αυτής της μακραίωνης μουσικής παράδοσης.

Πώς γεννήθηκε η αρχική ιδέα για το “Μια βραδιά κάτω από την ελιά”;

Το φεστιβάλ “μια βραδιά κάτω από την ελιά” γεννήθηκε εντελώς αυθόρμητα, στον απόηχο του υπέροχου πολιτιστικού τριημέρου που διοργάνωσε πέρυσι ο Γιώργος Καμβύσης στο χωριό Καλόξυλος της Νάξου. Βρεθήκαμε ως συνδαιτημόνες να μιλάμε για την Νάξο, τον πολιτισμό και άλλα συναφή εγώ, ο παιδικός μου φίλος Στάθης Δρογώσης, ο Οδυσσέας Τσάκαλος και ο Μανώλης Φάμελος όπου και διατύπωσα την ιδέα να διοργανώσω ένα φεστιβάλ κάτω από την ελιά. Και κάπως έτσι διατυπώθηκε ένα όνειρο που έγινε σκοπός, πήρε τον τίτλο του από την αρχική ιδέα και πραγματώθηκε χάρη στην αγάπη μου για την Νάξο.

Η Νάξος ήδη αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό. Πιστεύετε έχει πολλά ακόμα να προσφέρει στους επισκέπτες της;

Η Νάξος είναι ένας ευλογημένος τόπος. Ένα νησί αυτάρκες που έχει διατηρήσει την φυσιογνωμία του και την ταυτότητα του παρά την αναμφισβήτητη και επιθυμητή από τους μόνιμους κατοίκους ανάπτυξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια. Η Νάξος έχει να προσφέρει πολλά στους επισκέπτες της και μπορεί να γίνει ένας προορισμός για όλο τον χρόνο.

Υπέροχα τοπία ορεινά και παραθαλάσσια, ήσυχα μέρη αλλά και περιοχές με πολύ ζωή το καλοκαίρι, εξαιρετική γαστρονομία βασισμένη στα ντόπια προϊόντα άριστης ποιότητας, φιλόξενους ανθρώπους, αυθεντικούς νησιώτες που διαμένουν σε αυτήν όλο τον χρόνο και δεν την αντιμετωπίζουν ευκαιριακά με ότι αυτό συνεπάγεται, γραφικά χωριά, σπουδαία ιστορικά μνημεία. Η Νάξος είναι για εμένα σαν μια φιλόξενη κυρά, μια σεβάσμια μάνα που μας κρατά όλους, ντόπιους και επισκέπτες, ζεστά στην αγκαλιά της.

Πώς θέλετε να δείτε τη Νάξο στο μέλλον;

Προσωπικά, θα ήθελα να δω τη Νάξο στο μέλλον ως έναν προορισμό που θα συνδυάζει την παράδοση και τον πολιτισμό με την πρόοδο και την αειφορία. Είναι θεωρώ καίριας σημασίας η διατήρηση της αυθεντικής φυσιογνωμίας του νησιού, ενώ ταυτόχρονα οφείλουμε να επιδιώξουμε και να επιτύχουμε έναν αειφόρο τρόπο ανάπτυξης που θα σέβεται το περιβάλλον και την τοπική κοινότητα.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι αναντίρρητη προτεραιότητα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ή να υποβαθμίζουμε και την ευημερία των μόνιμων κατοίκων για τους οποίους η νησιωτικότητα δεν αποτελεί ένα θεωρητικό case study αλλά καθημερινή πραγματικότητα, πολλές φορές το χειμώνα δύσκολη, βασισμένη στην επιλογή από αγάπη. Σε κάθε περίπτωση η επιδίωξη του χρυσού αρχαίου κανόνα, του Μέτρου είναι το κλειδί για το μέλλον μας.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Με φόρα από το 5-1 η «γαλανόλευκη» στο Καραϊσκάκης

Η Εθνική Ελλάδας μετά την πεντάρα στη Λευκορωσία υποδέχεται τη Δανία, σε ένα κρίσιμο τεστ για την πορεία της στα προκριματικά του Μουντιάλ 2026.

Ενοικιάζεται ισόγεια κατοικία στο Καστράκι Νάξου με απεριόριστη θέα

Διαθέσιμη από Σεπτέμβριο 2025 έως Ιούνιο 2026 – Δύο υπνοδωμάτια, ενιαίος χώρος, μοναδική τοποθεσία

Νάξος – Πανηγυρίζει η Παναγία Θεοσκέπαστη στο Κάστρο: Μοναδικός ορθόδοξος ναός με ιστορία αιώνων

Η δίκλιτη εκκλησία μέσα στα τείχη του Ενετικού Κάστρου συνδέεται με την οικογένεια του Μάρκου Σανούδου και παραμένει ζωντανό μνημείο πίστης και παράδοσης.

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κυκλάδων: Δωρεάν φοίτηση με τμήματα σε Νάξο & Σαντορίνη – Εγγραφές έως 15 Οκτωβρίου

Μια νέα ευκαιρία για ενήλικες που δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση – Σε δύο χρόνια αποκτούν απολυτήριο Γυμνασίου, με δωρεάν φοίτηση και απογευματινά μαθήματα.

Κατερίνα Γιαννακά: «ΔΕΘ χωρίς νησιωτικότητα – Ο Μητσοτάκης θυμάται τα νησιά μόνο στις διακοπές»

Σφοδρή κριτική από το στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατίας για την απουσία ουσιαστικών μέτρων για τη νησιωτική Ελλάδα στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Μήνυμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου για τη νέα σχολική χρονιά

Με πατρική στοργή ο Σεβασμιώτατος απευθύνει ευχές σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, τονίζοντας την αξία της γνώσης, της αγάπης και της συνεργασίας.

Αντώνης Πιτταράς: «Η μείωση ΦΠΑ προσπέρασε ξανά τις Κυκλάδες»

Σφοδρή κριτική του Δημοτικού Συμβούλου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην κυβέρνηση και τους τοπικούς βουλευτές – «Απουσία πίεσης, απουσία αποτελέσματος»

«Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»: Το εργοστάσιο Ζησιμάτου ξαναζωντάνεψε στην Ερμούπολη

Μια βιωματική δράση του Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Hermoupolis Heritage, που ζωντάνεψε τη μνήμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

Γ. Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νησιά σαν ενοχλητικές κουκίδες στον χάρτη»

Σφοδρή κριτική του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Bono, The Edge και Gavin Friday στην Αντίπαρο – Ιρλανδικό «άρωμα» ροκ στο Αιγαίο

Τρεις εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στις Κυκλάδες

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας