Δεν είναι η πρώτη φορά που μαθητές και εκπαιδευτικοί του ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος” παίρνουν το δρόμο για το εξωτερικό στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. Πέρυσι τους είχαμε δει στην Κύπρο και τώρα; Πάμε Ιταλία;
Το ΓΕΛ ΝΑΞΟΥ – ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ με πρόγραμμα Erasmus+ ταξιδεύει και συνεργάζεται με το επιστημονικό Λύκειο “Liceo Scientifico e Linguistico di Ceccano”, στην πόλη Ceccano στην Ιταλία!
Πιο συγκεκριμένα από τις 27/11/2024- 3/12/2024 ταξίδεψαν 10 μαθητές /μαθήτριες του ΓΕΛ ΝΑΞΟΥ “Μανώλης Γλέζος ” στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος Erasmus+ 2024-1-EL01-KA122-SCH000216061, με τίτλο «Ένα εναλλακτικό ταξίδι στη Μεσόγειο, με τη βοήθεια του Ασκληπιού κ της Τεχνητής Νοημοσύνης, για ένα βιώσιμο περιβάλλον» που συντονίζει η εκπαιδευτικός κ. Ελισάβετ Ρώτα, μόνιμη εκπαιδευτικός Πληροφορικής του Λυκείου μας.
Το πρόγραμμα Erasmus+, που στην Ελλάδα φορέας υλοποίησης είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση καλύπτοντας εξ ολοκλήρου τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής, διατροφής των μετακινούμενων μαθητών και συνοδών εκπαιδευτικών.
Στην εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών του Γενικού Λυκείου Νάξου “Μανώλης Γλέζος” στο “Liceo Scientifico e Linguistico di Ceccano” στην Ιταλία με το πρόγραμμα Erasmus+, συμμετείχαν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας κ. Γαλατερού Νεκταρία εκπαιδευτικός Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, κ. Ζευγώλη Μαρία Μαθηματικός και κ. Ιωαννίδου Αθανασία, εκπαιδευτικός Γερμανικής Φιλολογίας, που ανήκουν οργανικά και υπηρετούν κατά το τρέχον σχολικό έτος στο ΓΕΛ ΝΑΞΟΥ “Μανώλης Γλέζος”.
Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου μας, έζησαν μοναδικές και συγκλονιστικές εμπειρίες, γνωρίζοντας από κοντά πώς λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα σε ένα ευρωπαϊκό σχολείο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και παράλληλα συμμετέχοντας σε συνεργατικές εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες.
Καθημερινά οι μαθητές μας και οι συνοδοί συμμετείχαν στην εκπαιδευτική διαδικασία του Liceo Scientifico e Linguistico di Ceccano.
Οι μαθητές μας παρακολούθησαν, αλλά και συμμετείχαν σε μαθήματα, όπως στο μάθημα των μαθηματικών με την παρότρυνση και στήριξη της μαθηματικού μας κ. Ζευγώλη Μαρίας.
Επίσης συμμετείχαν σε από κοινού εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου που μας φιλοξένησε μας ξενάγησαν εικονικά στην πόλη τους και οι μαθητές μας έμαθαν την θετική χρήση και τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης στην σχολική τάξη.
Συνεργάστηκαν και δημιούργησαν με ψηφιακά εργαλεία το λογότυπο του προγράμματος Erasmus+, στο οποίο συμμετέχουν τα δύο συνεργαζόμενα σχολεία. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν και εξωτερικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε ολοήμερη επίσκεψη στο αρχαιολογικό Πάρκο της Πομπηίας, μιας πόλης που θάφτηκε ολοσχερώς από λάβα και το σύννεφο στάχτης μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Έγινε ενημέρωση από ξεναγό για τις σύγχρονες τεχνικές αναστήλωσης, καθώς και την αξία των ερειπίων, ώστε να αποκτούν την αίσθηση οι επισκέπτες για το πώς ήταν η ρωμαϊκή πόλη στο σύνολο της.
Σε άλλη ολοήμερη εκπαιδευτική δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε οργανωμένη επίσκεψη των Ιταλών και Ελλήνων εκπαιδευτικών και μαθητών στην αιώνια πόλη την Ρώμη. Η μεταφορά από την πόλη του Ceccano στην Ρώμη έγινε με τρένο, κάτι που ήταν πρωτόγνωρο για αρκετούς μαθητές μας και στη συνέχεια με το μετρό μέσα στην πόλη. Αφετηρία ήταν το Βατικανό και αργά το απόγευμα καταλήξαμε στην βίλλα Borghese, γεμάτοι με εικόνες και συναισθήματα από την συγκλονιστική αυτή πόλη.
Τέλος οι μαθήτριες και μαθητές μας, παρά το γεγονός ότι η διαμονή τους ήταν σε ξενοδοχείο με τους συνοδούς τους, έτυχαν θερμής φιλοξενίας από τους Ιταλούς συμμαθητές τους και τις οικογένειες τους. Άνοιξαν τα σπίτια τους για τους μαθητές μας, υπήρχε συμμετοχή σε κοινές δραστηριότητες στον ελεύθερο τους χρόνο.
Έτσι οι μαθητές μας γνώρισαν από κοντά τον τρόπο ζωής τους, τα ήθη , την ιστορία και τις παραδόσεις τους, γεύτηκαν αυθεντική pizza κ gelato κ δημιούργησαν φιλίες και δεσμούς για μια ζωή.
Κρίνεται επιτακτική ανάγκη για το σχολείο μας να καλλιεργήσει την περιβαλλοντική ευαισθησία στους μαθητές μας και να τους δώσει μέσα από ένα πρόγραμμα Erasmus + την εμπειρία να μετακινηθούν σε μια άλλη χώρα να βιώσουν ως ταξιδιώτες τις πράσινες μετακινήσεις, την αξία του εναλλακτικού τουρισμού, την σύνδεση του τουρισμού με την τοπική ιστορία και το περιβάλλον και όλα αυτά να τα προβάλλουν ψηφιακά με τα σύγχρονα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Στο κοινό μας project τα δύο σχολεία θα διερευνήσουν με ποιους τρόπους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συντελέσει στην ίαση των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών προβλημάτων και στην ανάπτυξη βιώσιμων περιβαλλοντικών δεξιοτήτων και πρακτικών.
Στόχος είναι οι μαθητές μας ευαισθητοποιηθούν για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας καθώς και να ενδιαφέρονται για το κοινό τους περιβάλλον και να συνεργάζονται με τους Ευρωπαίους συμμαθητές τους για να διατηρήσουν με σεβασμό την πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό τους περιβάλλον.