Σάββατο, 29 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΔωδεκάνησα: "Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί"

Δωδεκάνησα: “Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί”

|

Στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ και στον εκθεσιακό χώρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που εφέτος αποτελεί την τιμώμενη χώρα στην έκθεση, παρουσιάστηκε το πρωτοποριακό έργο «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο νησί».

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο νησί», που μπαίνει στο τέταρτο έτος υλοποίησής του, έχει ως στόχο τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων μέσω του μετασχηματισμού της Αστυπάλαιας σε υπόδειγμα πράσινης κινητικότητας και κυκλικής οικονομίας, σε ότι αφορά τόσο τις μετακινήσεις όσο και το σκέλος της παραγωγής ενέργειας.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι βασικοί συντελεστές του έργου, μέσω των εκπροσώπων κ.κ. Κώστα Φραγκογιάννη – Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Maik Stephan – VP Strategic Business Development / Volkswagen Group, Ιωάννη Εμιρζά – Διευθύνοντα Σύμβουλο της Kosmocar, Νίκο Μπόνη – Διευθύνοντα Σύμβουλο του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Κ2» της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και Νίκο Κομηνέα – Δήμαρχο Αστυπάλαιας, ενώ συντονίστρια της συζήτησης που ακολούθησε ήταν η κα Αλεξία Τασούλη – Δημοσιογράφος και Διπλωματική Συντάκτρια.

Η Αστυπάλαια, μέσω του καινοτόμου οικοσυστήματος έξυπνης και οικολογικής μετακίνησης “astyMOVE” που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία στο νησί από τον Ιούνιο του 2022, αλλά και οι προοπτικές υλοποίησης αντίστοιχων έργων βιώσιμης κινητικότητας και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της παρουσίασης.

Το οικοσύστημα μετακίνησης “astyMOVE” ενσωματώνει δύο καινοτόμες υπηρεσίες κινητικότητας αποκλειστικά μέσω ηλεκτρικών οχημάτων, την υπηρεσία vehicle sharing “astyGO” και τις υπηρεσίες shuttle service “ASTYBUS”, με το συντονισμό της Kosmocar και σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό “K2” »της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Συνεπώς, όλες οι ανάγκες μετακίνησης στην Αστυπάλαια πραγματοποιούνται με εύκολο και απλό τρόπο μέσω του smartphone του επισκέπτη και του μόνιμου κατοίκου του νησιού.
Από την έναρξη λειτουργίας των υπηρεσιών τον Ιούνιο του 2022, οι 7.800 εγγεγραμμένοι χρήστες του οικοσυστήματος “astyMOVE” έχουν διανύσει μέχρι σήμερα στην Αστυπάλαια περισσότερα από 545.000 χλμ με τα ηλεκτρικά μοντέλα ID.3, ID.4 και ID.Buzz της Volkswagen.

Ταυτόχρονα, με το εξειδικευμένο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων «e-astypalea» και την επιπρόσθετη επιδότηση από την Kosmocar και το Volkswagen Group, η Αστυπάλαια πέτυχε στα μέσα της τρέχουσας χρονιάς μια σημαντική πρωτιά για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα: περισσότερα από 2 στα 3 νέα επιβατικά αυτοκίνητα που κυκλοφορήσαν στο νησί ήταν αμιγώς ηλεκτρικά, ενώ συνολικά 150 ηλεκτρικά αυτοκίνητα Volkswagen κυκλοφορούν από το φετινό καλοκαίρι στους δρόμους της Αστυπάλαιας.

Η ενσωμάτωση του επιτυχημένου οικοσυστήματος κινητικότητας στο νησί της Αστυπάλαιας, αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά εγχειρήματα βιώσιμου μετασχηματισμού σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ εγκωμιάζεται από χρήστες αλλά και έγκριτους οργανισμούς, επιβραβεύοντας την δέσμευση όλων των συντελεστών του έργου στο κοινό τους όραμα για διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για την κοινωνία, μέσα από την βιωσιμότητα και την καινοτομία. Επιπρόσθετα, το έργο «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο νησί» αποδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η αλλαγή και η μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον είναι εφικτή.

Αστυπάλαια
Αστυπάλαια

Ο Υφυπουργός κ. Κώστας Φραγκογιάννης δήλωσε: “Στην Αστυπάλαια έγινε ένα πείραμα που πέτυχε. Κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρηματικός κόσμος και πολίτες συνεργάστηκαν για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας. Αξιοποίησαν με ‘έξυπνο τρόπο’ τον φυσικό πλούτο και το ανθρώπινο δυναμικό και έφεραν τη χώρα στην παγκόσμια πρωτοπορία. Το έργο καινοτόμο τόσο ως προς την ηλεκτροκίνηση και την έξυπνη κινητικότητα όσο και ως προς την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2026. Το παράδειγμα της Αστυπάλαιας θα ακολουθήσουν και άλλα νησιά, καθώς άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη της εθνικής πρωτοβουλίας “GR-eco Islands”, η οποία στοχεύει στον πράσινο και ενεργειακό μετασχηματισμό των νησιών μας.”

“Ένας γρήγορος μετασχηματισμός είναι δυνατός, όταν οι ιδιωτικές εταιρείες, η πολιτεία και η τοπική κοινωνία εργαστούν από κοινού. Επιλέξαμε το νησί της Αστυπάλαιας για πολλούς λόγους και με την ευκαιρία θέλω να εστιάσω στα εξής: το έργο έχει μεγάλη αποδοχή από τους κατοίκους, καθώς η υπηρεσία μετακίνησης με οδηγό ASTYBUS έχει 97% θετική αξιολόγηση, ενώ το 55% των τουριστών αναφέρει ότι θα επιστρέψει στο νησί λόγω του έργου”, σχολίασε ο κ. Stephan.

Αστυπάλαια
Αστυπάλαια

“Η Kosmocar είναι υπερήφανη που συνέβαλε από την πρώτη στιγμή σε αυτό το πρωτοποριακό έργο, το οποίο χρησιμεύει ως προσχέδιο για ένα βιώσιμο οικοσύστημα κινητικότητας στην Ελλάδα και είναι πλέον έτοιμο και δοκιμασμένο να επεκταθεί σε οποιοδήποτε νησί, πόλη και περιοχή. Ως ένας από τους βασικούς συντονιστές αυτής της πρωτοβουλίας, παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το έργο, αλλά και να επεκτείνουμε το μοντέλο αυτό και σε άλλες περιοχές, δείχνοντας πως ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργαστούν για μία ουσιαστική αλλαγή προς όφελος της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας”, ανέφερε ο κ. Εμιρζάς.

“Το έργο της Αστυπάλαιας αποτελεί σαφή αντανάκλαση της δέσμευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για βιωσιμότητα, καινοτομία και βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Συνεργαζόμενοι στενά με όλους τους τοπικούς φορείς, τις τοπικές κοινότητες και τον ιδιωτικό τομέα και αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας, μετατρέψαμε την Αστυπάλαια σε ένα παγκόσμιο μοντέλο πράσινης κινητικότητας. Η επιτυχία του ASTYBUS, που υποστηρίζεται από τον Κ2 Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καταδεικνύει τις δυνατότητες για παρόμοιες πρωτοβουλίες σε όλα τα νησιά μας. Το έργο αυτό δεν αφορά μόνο την καθαρότερη ενέργεια και την εξυπνότερη κινητικότητα, αλλά και τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές”, δήλωσε ο κ. Μπόνης εκ μέρους του κ. Χατζημάρκου, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – ΑΠΑΣ Νάξου: Θέλει το … τρίποντο στη μάχη παραμονής με το Παγκράτι

ΑΠΑΣ Νάξου και το απόγευμα του Σαββάτου (29/03, 18:00) θα διεκδικήσει τη παραμονή του στη κατηγορία με νίκη κόντρα στο ιστορικό Παγκράτι

Πρόταση Ημέρας: Κέικ μόκα καρότο διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Σάββατο και ημέρα γιορτής... Οπότε με την αρωγή της Μαριέττας Γαλάνη έχουμε "κέικ μόκα - καρότο" και είναι νηστήσιμο

Ελλάδα – Playouts: Προβάδισμα νίκης για Καλλιθέα στο 2.27

Στοίχημα - Μένουμε Ελλάδα και 1η αγωνιστική των play outs με τη μάχη Καλλιθέας - Βόλου και προβάδισμα της οικοδέσποινας

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας και ακόμη 48 ώρες υπομονής

Με ανάρτησή του το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel στη Νάξο ενημερώνει ότι η επιστροφή του "Express Skopelitis" θα παραταθεί για μερικές ημέρες ακόμη (video)

Νάξος: Το “παγωμένο” λιμενικό έργο της χερσαίας ζώνης θα .. ξεπαγώσει; και πότε;

Μυρτιδιώτισσα - Χερσαία Ζώνη: "Θέλει να τα μαζέψει και να φύγει" ο εργολάβος - Αποφασισμένο και ανυποχώρητο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που δεν το "αφήνει" το έργο…

Νάξος – Ειδικό Δημοτικό Σχολείο: Σήμερα (29/04) έχει Πασχαλινό Bazaar

Εκπαιδευτικοί και Μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου διοργανώνουν και φέτος (29/04) το Πασχαλινό τους Bazaar.. Που; Πότε;

SeaJets: Τα ταχύπλοα ετοιμάζονται, τα δρομολόγια ξεκινούν 4 Απριλίου (πίνακας)

Από 4 Απριλίου τα ταχύπλοα της Seajets ξεκινούν.. Ποια είναι τα δρομολόγια και η σύνδεση Κυκλάδων - Κρήτης (πίνακας)

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

ΠΑΣΟΚ: Με Σαλτερή, Πολυχρονάκο και Χάλαρη από Νάξο, η “σκιώδης” κυβέρνηση

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε σε αλλαγές στους τομείς του Κινήματος και Σαλτερή - Πολυχρονάκος και Χάλαρης ανέλαβαν σημαντικούς τομείς

Πάρος: Επίσκεψη Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και Προϊσταμένου του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου

Επίσκεψη της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και του Προϊσταμένου του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου στην Πάρο

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

“HighSpeed 3”: θα ενώνει καθημερινά τον Πειραιά με την Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Τα δρομολόγια του HIGHSPEED 3 στην γραμμή Ηράκλειο-Κυκλάδες-Πειραιά (πίνακας)

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Νάξος – Σπ. Παπαδόπουλος: “Πολλοί λένε πως το τρέξιμο είναι προπόνηση, για μένα είναι ψυχανάλυση”

Κυριακάτικη ψυχοθεραπεία - Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μοιράζεται τις σκέψεις του για το τρέξιμο στην επαρχεία και δη στη Νάξο

Προεδρική Φρουρά- Εύζωνας: Ο Ναξιώτης Δημήτρης Μουστάκης μιλάει για την εμπειρία του

"Έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι μπορούν": Ο Δημήτρης Μουστάκης από τη Νάξο και το Φιλώτι μιλάει για την εμπειρία του στην Προεδρική Φρουρά