Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΔωδεκάνησα: "Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί"

Δωδεκάνησα: “Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί”

|

Στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ και στον εκθεσιακό χώρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που εφέτος αποτελεί την τιμώμενη χώρα στην έκθεση, παρουσιάστηκε το πρωτοποριακό έργο «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο νησί».

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο νησί», που μπαίνει στο τέταρτο έτος υλοποίησής του, έχει ως στόχο τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων μέσω του μετασχηματισμού της Αστυπάλαιας σε υπόδειγμα πράσινης κινητικότητας και κυκλικής οικονομίας, σε ότι αφορά τόσο τις μετακινήσεις όσο και το σκέλος της παραγωγής ενέργειας.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι βασικοί συντελεστές του έργου, μέσω των εκπροσώπων κ.κ. Κώστα Φραγκογιάννη – Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Maik Stephan – VP Strategic Business Development / Volkswagen Group, Ιωάννη Εμιρζά – Διευθύνοντα Σύμβουλο της Kosmocar, Νίκο Μπόνη – Διευθύνοντα Σύμβουλο του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Κ2» της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και Νίκο Κομηνέα – Δήμαρχο Αστυπάλαιας, ενώ συντονίστρια της συζήτησης που ακολούθησε ήταν η κα Αλεξία Τασούλη – Δημοσιογράφος και Διπλωματική Συντάκτρια.

Η Αστυπάλαια, μέσω του καινοτόμου οικοσυστήματος έξυπνης και οικολογικής μετακίνησης “astyMOVE” που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία στο νησί από τον Ιούνιο του 2022, αλλά και οι προοπτικές υλοποίησης αντίστοιχων έργων βιώσιμης κινητικότητας και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της παρουσίασης.

Το οικοσύστημα μετακίνησης “astyMOVE” ενσωματώνει δύο καινοτόμες υπηρεσίες κινητικότητας αποκλειστικά μέσω ηλεκτρικών οχημάτων, την υπηρεσία vehicle sharing “astyGO” και τις υπηρεσίες shuttle service “ASTYBUS”, με το συντονισμό της Kosmocar και σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό “K2” »της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Συνεπώς, όλες οι ανάγκες μετακίνησης στην Αστυπάλαια πραγματοποιούνται με εύκολο και απλό τρόπο μέσω του smartphone του επισκέπτη και του μόνιμου κατοίκου του νησιού.
Από την έναρξη λειτουργίας των υπηρεσιών τον Ιούνιο του 2022, οι 7.800 εγγεγραμμένοι χρήστες του οικοσυστήματος “astyMOVE” έχουν διανύσει μέχρι σήμερα στην Αστυπάλαια περισσότερα από 545.000 χλμ με τα ηλεκτρικά μοντέλα ID.3, ID.4 και ID.Buzz της Volkswagen.

Ταυτόχρονα, με το εξειδικευμένο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων «e-astypalea» και την επιπρόσθετη επιδότηση από την Kosmocar και το Volkswagen Group, η Αστυπάλαια πέτυχε στα μέσα της τρέχουσας χρονιάς μια σημαντική πρωτιά για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα: περισσότερα από 2 στα 3 νέα επιβατικά αυτοκίνητα που κυκλοφορήσαν στο νησί ήταν αμιγώς ηλεκτρικά, ενώ συνολικά 150 ηλεκτρικά αυτοκίνητα Volkswagen κυκλοφορούν από το φετινό καλοκαίρι στους δρόμους της Αστυπάλαιας.

Η ενσωμάτωση του επιτυχημένου οικοσυστήματος κινητικότητας στο νησί της Αστυπάλαιας, αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά εγχειρήματα βιώσιμου μετασχηματισμού σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ εγκωμιάζεται από χρήστες αλλά και έγκριτους οργανισμούς, επιβραβεύοντας την δέσμευση όλων των συντελεστών του έργου στο κοινό τους όραμα για διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για την κοινωνία, μέσα από την βιωσιμότητα και την καινοτομία. Επιπρόσθετα, το έργο «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο νησί» αποδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η αλλαγή και η μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον είναι εφικτή.

Αστυπάλαια
Αστυπάλαια

Ο Υφυπουργός κ. Κώστας Φραγκογιάννης δήλωσε: “Στην Αστυπάλαια έγινε ένα πείραμα που πέτυχε. Κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρηματικός κόσμος και πολίτες συνεργάστηκαν για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας. Αξιοποίησαν με ‘έξυπνο τρόπο’ τον φυσικό πλούτο και το ανθρώπινο δυναμικό και έφεραν τη χώρα στην παγκόσμια πρωτοπορία. Το έργο καινοτόμο τόσο ως προς την ηλεκτροκίνηση και την έξυπνη κινητικότητα όσο και ως προς την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2026. Το παράδειγμα της Αστυπάλαιας θα ακολουθήσουν και άλλα νησιά, καθώς άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη της εθνικής πρωτοβουλίας “GR-eco Islands”, η οποία στοχεύει στον πράσινο και ενεργειακό μετασχηματισμό των νησιών μας.”

“Ένας γρήγορος μετασχηματισμός είναι δυνατός, όταν οι ιδιωτικές εταιρείες, η πολιτεία και η τοπική κοινωνία εργαστούν από κοινού. Επιλέξαμε το νησί της Αστυπάλαιας για πολλούς λόγους και με την ευκαιρία θέλω να εστιάσω στα εξής: το έργο έχει μεγάλη αποδοχή από τους κατοίκους, καθώς η υπηρεσία μετακίνησης με οδηγό ASTYBUS έχει 97% θετική αξιολόγηση, ενώ το 55% των τουριστών αναφέρει ότι θα επιστρέψει στο νησί λόγω του έργου”, σχολίασε ο κ. Stephan.

Αστυπάλαια
Αστυπάλαια

“Η Kosmocar είναι υπερήφανη που συνέβαλε από την πρώτη στιγμή σε αυτό το πρωτοποριακό έργο, το οποίο χρησιμεύει ως προσχέδιο για ένα βιώσιμο οικοσύστημα κινητικότητας στην Ελλάδα και είναι πλέον έτοιμο και δοκιμασμένο να επεκταθεί σε οποιοδήποτε νησί, πόλη και περιοχή. Ως ένας από τους βασικούς συντονιστές αυτής της πρωτοβουλίας, παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το έργο, αλλά και να επεκτείνουμε το μοντέλο αυτό και σε άλλες περιοχές, δείχνοντας πως ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργαστούν για μία ουσιαστική αλλαγή προς όφελος της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας”, ανέφερε ο κ. Εμιρζάς.

“Το έργο της Αστυπάλαιας αποτελεί σαφή αντανάκλαση της δέσμευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για βιωσιμότητα, καινοτομία και βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Συνεργαζόμενοι στενά με όλους τους τοπικούς φορείς, τις τοπικές κοινότητες και τον ιδιωτικό τομέα και αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας, μετατρέψαμε την Αστυπάλαια σε ένα παγκόσμιο μοντέλο πράσινης κινητικότητας. Η επιτυχία του ASTYBUS, που υποστηρίζεται από τον Κ2 Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καταδεικνύει τις δυνατότητες για παρόμοιες πρωτοβουλίες σε όλα τα νησιά μας. Το έργο αυτό δεν αφορά μόνο την καθαρότερη ενέργεια και την εξυπνότερη κινητικότητα, αλλά και τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές”, δήλωσε ο κ. Μπόνης εκ μέρους του κ. Χατζημάρκου, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Θεραπευτική επανάσταση για τη ημικρανία

 Νέο φάρμακο εξαλείφει τα προειδοποιητικά συμπτώματα πριν τον πονοκέφαλο

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νίκη αύριο (14/05) για παράταση στη μάχη ανόδου με τον Ιωνικό Νικαίας

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ υποδέχεται (14/05, 13:30) τον Ιωνικό Νικαίας στη Νάξο και διεκδικεί την ισοφάριση στη σειρά – Κάλεσμα στον κόσμο για στήριξη και αξιοπρεπή φιλοξενία

Νάξος – ΓΕΛ Τραγαίας: Εκπαιδευτική εμπειρία ζωής για τη Β’ Λυκείου στη Χαλκίδα και την Εύβοια

Πολυήμερη εκδρομή με πλούσιο πολιτιστικό, ιστορικό και φυσιολατρικό πρόγραμμα – Ενθουσιασμένοι οι μαθητές από τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκόμισαν

Το Κινητό Πλανητάριο Κρήτης στην Αμοργό: Ένα ταξίδι στο σύμπαν για τους μαθητές του νησιού

Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία αστρονομίας για τους μαθητές της Αμοργού με την υποστήριξη του Δήμου και τη χορηγία της Attica Group

Γιώργος Λάνθιμος – “Bugonia”: Από την Ακρόπολη στην Μήλο για γυρίσματα

Μετά την απορριπτική απόφαση του ΚΑΣ για γυρίσματα στην Ακρόπολη, ο Γιώργος Λάνθιμος στράφηκε στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων για τη ταινία «Bugonia»

Αντιπαράθεση Πανναξιακού και Ιωνικού Νικαίας ενόψει του Game 4 στη Νάξο

Με φόντο τον τέταρτο τελικό της National League 2, Πανναξιακός και Ιωνικός ανταλλάσσουν ανακοινώσεις για όσα συνέβησαν στον αγώνα της Κυριακής

Τήνος: Σε τροχιά υλοποίησης το νέο λιμάνι – Θετικές ανακοινώσεις μετά την επίσκεψη Κικίλια

Ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς ενημερώνει για τις εξελίξεις στα έργα του λιμένα – Δεσμεύσεις για χρηματοδότηση και χρονοδιάγραμμα μελέτης έως τον Αύγουστο

Στην Ίο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων – Επαφές με επιχειρήσεις και ανοιχτή εκδήλωση για τις προκλήσεις του νησιού

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων επισκέφθηκε την Ίο στις 6–7 Μαΐου, με επαφές με επιχειρήσεις, φορείς και τον Δήμαρχο, καταγράφοντας ανάγκες και προοπτικές του νησιού ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Νάξος: Διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή την Τετάρτη 14/5 λόγω ασφαλτόστρωσης

Εργασίες στο πλαίσιο αποκατάστασης ζημιών στο κρηπίδωμα έναντι της Μυρτιδιώτισσας – Αλλαγές στην κυκλοφορία από τις 07:30 έως τις 14:00

Αναπτυξιακός Νόμος: Νέα 5άστερη ξενοδοχειακή επένδυση στη Φολέγανδρο

Η επένδυση της Varsity Hellas Investments εντάχθηκε στο καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση