Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΔωδεκάνησα: "Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί"

Δωδεκάνησα: “Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί”

|

Στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ και στον εκθεσιακό χώρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που εφέτος αποτελεί την τιμώμενη χώρα στην έκθεση, παρουσιάστηκε το πρωτοποριακό έργο «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο νησί».

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο νησί», που μπαίνει στο τέταρτο έτος υλοποίησής του, έχει ως στόχο τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων μέσω του μετασχηματισμού της Αστυπάλαιας σε υπόδειγμα πράσινης κινητικότητας και κυκλικής οικονομίας, σε ότι αφορά τόσο τις μετακινήσεις όσο και το σκέλος της παραγωγής ενέργειας.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι βασικοί συντελεστές του έργου, μέσω των εκπροσώπων κ.κ. Κώστα Φραγκογιάννη – Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Maik Stephan – VP Strategic Business Development / Volkswagen Group, Ιωάννη Εμιρζά – Διευθύνοντα Σύμβουλο της Kosmocar, Νίκο Μπόνη – Διευθύνοντα Σύμβουλο του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Κ2» της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και Νίκο Κομηνέα – Δήμαρχο Αστυπάλαιας, ενώ συντονίστρια της συζήτησης που ακολούθησε ήταν η κα Αλεξία Τασούλη – Δημοσιογράφος και Διπλωματική Συντάκτρια.

Η Αστυπάλαια, μέσω του καινοτόμου οικοσυστήματος έξυπνης και οικολογικής μετακίνησης “astyMOVE” που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία στο νησί από τον Ιούνιο του 2022, αλλά και οι προοπτικές υλοποίησης αντίστοιχων έργων βιώσιμης κινητικότητας και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της παρουσίασης.

Το οικοσύστημα μετακίνησης “astyMOVE” ενσωματώνει δύο καινοτόμες υπηρεσίες κινητικότητας αποκλειστικά μέσω ηλεκτρικών οχημάτων, την υπηρεσία vehicle sharing “astyGO” και τις υπηρεσίες shuttle service “ASTYBUS”, με το συντονισμό της Kosmocar και σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό “K2” »της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Συνεπώς, όλες οι ανάγκες μετακίνησης στην Αστυπάλαια πραγματοποιούνται με εύκολο και απλό τρόπο μέσω του smartphone του επισκέπτη και του μόνιμου κατοίκου του νησιού.
Από την έναρξη λειτουργίας των υπηρεσιών τον Ιούνιο του 2022, οι 7.800 εγγεγραμμένοι χρήστες του οικοσυστήματος “astyMOVE” έχουν διανύσει μέχρι σήμερα στην Αστυπάλαια περισσότερα από 545.000 χλμ με τα ηλεκτρικά μοντέλα ID.3, ID.4 και ID.Buzz της Volkswagen.

Ταυτόχρονα, με το εξειδικευμένο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων «e-astypalea» και την επιπρόσθετη επιδότηση από την Kosmocar και το Volkswagen Group, η Αστυπάλαια πέτυχε στα μέσα της τρέχουσας χρονιάς μια σημαντική πρωτιά για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα: περισσότερα από 2 στα 3 νέα επιβατικά αυτοκίνητα που κυκλοφορήσαν στο νησί ήταν αμιγώς ηλεκτρικά, ενώ συνολικά 150 ηλεκτρικά αυτοκίνητα Volkswagen κυκλοφορούν από το φετινό καλοκαίρι στους δρόμους της Αστυπάλαιας.

Η ενσωμάτωση του επιτυχημένου οικοσυστήματος κινητικότητας στο νησί της Αστυπάλαιας, αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά εγχειρήματα βιώσιμου μετασχηματισμού σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ εγκωμιάζεται από χρήστες αλλά και έγκριτους οργανισμούς, επιβραβεύοντας την δέσμευση όλων των συντελεστών του έργου στο κοινό τους όραμα για διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για την κοινωνία, μέσα από την βιωσιμότητα και την καινοτομία. Επιπρόσθετα, το έργο «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο νησί» αποδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η αλλαγή και η μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον είναι εφικτή.

Αστυπάλαια
Αστυπάλαια

Ο Υφυπουργός κ. Κώστας Φραγκογιάννης δήλωσε: “Στην Αστυπάλαια έγινε ένα πείραμα που πέτυχε. Κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρηματικός κόσμος και πολίτες συνεργάστηκαν για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας. Αξιοποίησαν με ‘έξυπνο τρόπο’ τον φυσικό πλούτο και το ανθρώπινο δυναμικό και έφεραν τη χώρα στην παγκόσμια πρωτοπορία. Το έργο καινοτόμο τόσο ως προς την ηλεκτροκίνηση και την έξυπνη κινητικότητα όσο και ως προς την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2026. Το παράδειγμα της Αστυπάλαιας θα ακολουθήσουν και άλλα νησιά, καθώς άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη της εθνικής πρωτοβουλίας “GR-eco Islands”, η οποία στοχεύει στον πράσινο και ενεργειακό μετασχηματισμό των νησιών μας.”

“Ένας γρήγορος μετασχηματισμός είναι δυνατός, όταν οι ιδιωτικές εταιρείες, η πολιτεία και η τοπική κοινωνία εργαστούν από κοινού. Επιλέξαμε το νησί της Αστυπάλαιας για πολλούς λόγους και με την ευκαιρία θέλω να εστιάσω στα εξής: το έργο έχει μεγάλη αποδοχή από τους κατοίκους, καθώς η υπηρεσία μετακίνησης με οδηγό ASTYBUS έχει 97% θετική αξιολόγηση, ενώ το 55% των τουριστών αναφέρει ότι θα επιστρέψει στο νησί λόγω του έργου”, σχολίασε ο κ. Stephan.

Αστυπάλαια
Αστυπάλαια

“Η Kosmocar είναι υπερήφανη που συνέβαλε από την πρώτη στιγμή σε αυτό το πρωτοποριακό έργο, το οποίο χρησιμεύει ως προσχέδιο για ένα βιώσιμο οικοσύστημα κινητικότητας στην Ελλάδα και είναι πλέον έτοιμο και δοκιμασμένο να επεκταθεί σε οποιοδήποτε νησί, πόλη και περιοχή. Ως ένας από τους βασικούς συντονιστές αυτής της πρωτοβουλίας, παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το έργο, αλλά και να επεκτείνουμε το μοντέλο αυτό και σε άλλες περιοχές, δείχνοντας πως ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργαστούν για μία ουσιαστική αλλαγή προς όφελος της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας”, ανέφερε ο κ. Εμιρζάς.

“Το έργο της Αστυπάλαιας αποτελεί σαφή αντανάκλαση της δέσμευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για βιωσιμότητα, καινοτομία και βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Συνεργαζόμενοι στενά με όλους τους τοπικούς φορείς, τις τοπικές κοινότητες και τον ιδιωτικό τομέα και αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας, μετατρέψαμε την Αστυπάλαια σε ένα παγκόσμιο μοντέλο πράσινης κινητικότητας. Η επιτυχία του ASTYBUS, που υποστηρίζεται από τον Κ2 Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καταδεικνύει τις δυνατότητες για παρόμοιες πρωτοβουλίες σε όλα τα νησιά μας. Το έργο αυτό δεν αφορά μόνο την καθαρότερη ενέργεια και την εξυπνότερη κινητικότητα, αλλά και τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές”, δήλωσε ο κ. Μπόνης εκ μέρους του κ. Χατζημάρκου, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φολέγανδρος: Άριστος ο έλεγχος στο ελικοδρόμιο από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

Με απόλυτη συμμόρφωση στις προδιαγραφές ασφαλείας και λειτουργικότητας, το ελικοδρόμιο Φολεγάνδρου κερδίζει επάξια τα εύσημα της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας μετά τον πρόσφατο έλεγχο

Αντίπαρος: Έκκληση για λογική χρήση νερού, οδηγίες από τον Δήμο

Ο Δήμος Αντιπάρου ζητά υπευθυνότητα από κατοίκους και επισκέπτες για την αποφυγή διακοπών υδροδότησης – Χρήσιμες συμβουλές εξοικονόμησης

Νάξος – Κοινότητα Κορωνίδας: Έκκληση για υπεύθυνη χρήση νερού ενόψει καλοκαιριού

Η Κορωνίδα Νάξου μπαίνει ξανά στη μάχη για εξοικονόμηση νερού – Οδηγίες, μέτρα και αυστηρές συστάσεις για να μην υπάρξουν ελλείψεις στο χωριό

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Καύσωνας σαρώνει τη χώρα – Στους 38°C η Νάξος, 42,1°C στο Κρανίδι (πίνακας)

Ακραίες θερμοκρασίες καταγράφηκαν την Τετάρτη 9 Ιουλίου – Πάνω από 37°C σε 125 περιοχές σύμφωνα με το meteo.gr – Δείτε πού «έβρασαν» οι Κυκλάδες

Σε πύρινο κλοιό ο Ωρωπός: Εκκενώθηκε το Ασπροχώρι – Σε ετοιμότητα η Μαλακάσα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Ωρωπό – Εκκενώθηκαν σπίτια, απειλείται η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα – Ενεργοποιήθηκε το 112, πάνω από 140 πυροσβέστες στο πεδίο

«Στη Σκιά του Ζα»: Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025 από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου

Συναυλίες, αφιερώματα, εκδηλώσεις παράδοσης και ιστορίας στο Φιλώτι – Ένα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη και συγκίνηση στην καρδιά της Νάξου

Πάρος: Το καλύτερο νησί στον κόσμο για το 2025, διεθνής θρίαμβος για τις Κυκλάδες

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure ανέδειξε την Πάρο στην 1η θέση παγκοσμίως – Σημαντικές διακρίσεις και για άλλους ελληνικούς προορισμούς

Στοπ σε κρίσιμα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, σε αβεβαιότητα η νησιωτική ανάπτυξη

Μεγάλες περικοπές στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0" αφήνουν εκτός δεκάδες υποδομές σε υγεία, ενέργεια και παιδική μέριμνα – Πλήγμα για νησιά και τοπικές κοινωνίες

“Εξοικονομώ” με νέα μορφή από το 2026: Με συμμάχους τους παρόχους ρεύματος

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται ριζικές αλλαγές στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης – Πάνω από 300.000 ωφελούμενα νοικοκυριά, ESCO μοντέλο και Κάρτα Δικαιούχου φέρνουν νέα εποχή στο «Εξοικονομώ».

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη