Η εξάωρη καθυστέρηση της άφιξης ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στην Σίφνο για τη παραλαβή ενός μωρού 40 ημερών που έκαιγε από τον πυρετό, ανοίγει για μία ακόμη φορά το καυτό ζήτημα της υποστελέχωσης του Περιφερειακού Ιατρείου στο νησί – Τι αναφέρει ο πατέρας του μωρού που νοσηλεύεται στο “Παίδων” και έχει ξεφύγει τον κίνδυνο
“…. Μια ακόμα εξαιρετικά σοβαρή έλλειψη που αντιμετωπίζει το Π.Π.Ι. Σίφνου είναι αυτή του παιδιάτρου. Ενώ υφίσταται οργανική θέση, αυτή παραμένει κενή εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε την τύχη και την ευλογία να ζουν και να μεγαλώνουν στο νησί μας πάνω από 500 παιδιά, αλλά γι’ αυτά τα παιδιά δυστυχώς δεν υπάρχει παιδίατρος. Επιπλέον, απουσία παιδιάτρου, δεν μπορεί να καλυφθεί η υποχρέωση διαρκούς παρακολούθησης των παιδιών του Παιδικού μας Σταθμού (δυναμικότητας 25 παιδιών). Είναι προφανές ότι το νησί χρειάζεται τουλάχιστον έναν επιπλέον αγροτικό γιατρό και παιδίατρο…..”
Αυτό είναι αναφέρει ανάμεσα στα άλλα η Δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, όχι μόνο σε επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο (Υγείας) στα μέσα Ιανουαρίου αλλά και σε συνέντευξη που είχε δώσει στο ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 “Η Φωνή του Αιγαίου” με αφορμή τα προβλήματα του νησιού στις Δυτικές Κυκλάδες… Και σήμερα, η στελέχωση του Περιφερειακού Ιατρείου του νησιού είναι πιο επιτακτική από ποτέ… Αφορμή; Η εσπευσμένη μεταφορά βρέφους, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (6 Φεβρουαρίου) από τη Σίφνο με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, όπου το παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.. Ομως, αυτό που ενοχλεί, δεν είναι η μεταφορά, αλλά η μεγάλη καθυστέρηση στην έλευση του ελικοπτέρου από την Αθήνα..
Κι όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα newpost,gr tο μεσημέρι το παιδί ανέβασε πυρετό, το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Φεβρουαρίου 2020 κατά τις 15:00. Οι γονείς του το μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας της Σίφνου, το οποίο είναι υποστελεχωμένο σε γιατρούς. Συγκεκριμένα στη Σίφνο υπάρχουν δύο ιατροί, ο ένας εκ των οποίων έλειπε σε άδεια. Το μωρό κρίθηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα στην Αθήνα, καθώς όταν ένα βρέφος δεν έχει κλείσει δύο μήνες ζωής, δεν μπορεί να του χορηγηθεί ενδοφλέβια αγωγή. Οπότε η εισαγωγή σε πληρέστερη νοσοκομειακή ομάδα ήταν θέμα ζωής ή θανάτου.
«Το παιδί δεν μπορούσε να μείνει στο νησί. Δεν γινόταν δηλαδή να περιμένουμε. Καταλήξαμε μετά από τόση ταλαιπωρία στο Νοσοκομείο “Παίδων”», αναφέρει στο Newpost ο πατέρας του βρέφους, Ζαννής Κοντονάσιος και συνεχίζει: «Η γιατρός, ενώ είχε εγκρίνει να φύγει το παιδί, επικοινωνούσε με το ΕΚΑΒ, το οποίο δεν σήκωνε ελικόπτερο. Τελικά από τις 16:00 το απόγευμα, σηκώθηκε το βράδυ ελικόπτερο και το παιδί έφυγε στις 22:30 από τη Σίφνο».
Σε ποια κατάσταση είναι σήμερα το βρέφος
Το θετικό νέο είναι, ότι το βρέφος είναι καλά στην υγεία του. Υποβλήθηκε σε εξετάσεις. Έχει πυρετό αλλά δεν είναι υψηλός. Οι γονείς δεν εφυσηχάζουν, αλλά είναι σημαντικό πως έχει ξεφύγει τον κίνδυνο. «Στο νοσοκομείο Παίδων μας είπαν οι γιατροί, ότι κάναμε πολύ καλά που το πήγαμε εκεί», αναφέρει ο πατέρας του παιδιού, ο οποίος είναι εκπαιδευτικός στη Σίφνο και υπογράμμισε ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα που επικρατεί στο νησί.
«Το νησί έχει 500 παιδιά. Δεν υπάρχει παιδίατρος, αλλά ούτε και ένας δεύτερος γιατρός για να συνοδέψει το παιδί. Η σύζυγός μου πήγε μόνη της, όχι επειδή δεν ήθελε, αλλά επειδή το νησί θα έμενε χωρίς γιατρό», επισημαίνει και συμπληρώνει: «Εγώ δεν έχω παράπονα από το Κέντρο Υγείας στη Σίφνο. Ήταν όχι μόνο εντάξει απέναντί μου, αλλά με σκλάβωσαμν με το ενδιαφέρον που έδειξαν. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν σηκώθηκε άμεσα, όπως έπρεπε, ελικόπτερο».
Δήμαρχος Σίφνου: «Μας βγαίνει η πίστη κάθε φορά»
Όπως ανέφερε o Ζαννής Κοντονάσιος, για να έρθει ελικόπτερο, χρειάστηκε η μεσολάβηση της Δημάρχου του Νησιού. Η Μαρία Ναδάλη μίλησε στο Newpost για το ζήτημα που προέκυψε. «Υπάρχει μία δυσκολία από το παρελθόν για τις αερομεταφορές. Μας βγαίνει η πίστη κάθε φορά. Και πρόσφατα είχαμε θέμα με μία γυναίκα εγκυμονούσα. Καλούμαστε κάθε φορά να χρησιμοποιήσουμε πολιτικό μέσο. Σε αυτό το περιστατικό απευθυνθήκαμε στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον κ. Βρούτση, ο οποίος εκλέγεται στον Νομό Κυκλάδων. Ο άνθρωπος ανταποκρίθηκε άμεσα. Υπήρχαν κάποιες δυσκολίες με τον καιρό. Γιατί συζητήθηκε η πιθανότητα να πάει το μωρό με πλωτό μέσο στη Μήλο και από εκεί να φύγει με ελικόπτερο. Αυτό δεν ήταν εφικτό και καταλήξαμε στη λύση με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που ήρθε στη Σίφνο», αναφέρει.
Από όλη αυτήν την ταλαιπωρία των ανθρώπων αναδεικνύεται ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, όπως υπογραμμίζει η Δήμαρχος. «Σε περιπτώσεις μεταφορών ένας γιατρός πρέπει να συνοδεύει τον ασθενή. Στην τελευταία περίπτωση που συνέβη, η γιατρός ήταν μόνη της και αν έφευγε για τη συνοδεία, το νησί θα έμενε χωρίς γιατρό. Υπάρχει και δεύτερος γιατρός-επιμελητής, ο οποίος έλειπε σε άδεια. Κάθε άνθρωπος δικαιούται να πάρει την άδειά του. Δεν θίγω καθόλου αυτό το θέμα. Πολλές φορές υπάρχουν μεταφορές προς τη Σύρο. Μερικά περιστατικά όμως δεν μπορούν αντιμετωπιστούν εκεί, γιατί δεν υπάρχουν είτε ειδικότητες είτε επαρκή ιατρικά μέσα. Οπότε πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις τα περιστατικά να φεύγουν για Αθήνα και όχι να επιβαρύνονται πηγαίνοντας στο νοσοκομείο της Ερμούπολης»