Τριάντα χρόνια προσφοράς συμπληρώνει φέτος η Τράπεζα Αίματος στη Σαντορίνη – Η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών
Μάιος του 1992 και ιδρύεται η “Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης”. Με πρωτοβουλία της τότε Κοινότητας Επισκοπής Γωνιάς (Καμαρίου), συνδυάζοντας αιμοδοσία και υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής για τους κατοίκους του Καμαρίου, από την Β΄ Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού με επικεφαλής τον αείμνηστο Διευθυντή της Γιάννη Πουλικάκο.
Και εκείνη η προσπάθεια έγινε θεσμός. Εθελοντική αιμοδοσία δύο φορές το χρόνο και τον περασμένο Οκτώβριο φτάσαμε αισίως τις 60. Μάλιστα, τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Αίματος, συγκεντρώθηκαν 930 μονάδες αίματος και οι νέοι αιμοδότες ανήλθαν στους 193. Το πιο εντυπωσιακό αυτής της κίνησης; Η Σαντορίνη χαρακτηρίζεται ως πρωτοπόρος στον τομέα της εθελοντικής αιμοδοσίας στην Ελλάδα και ανάμεσα στις δέκα πρώτες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ααα η επόμενη ξεκινάει στις 30 Απριλίου…
Και τον περασμένο Δεκέμβριο ήρθε η Ακαδημία Αθηνών να βραβεύσει για το 2021 τον Σαντορινιό αιμοδότη… Στην σχετική ανακοίνωση από την Ακαδημία Αθηνών είχαμε διαβάσει “Βραβείο της Ακαδημίας, απονέμεται στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Νήσου Θήρας, σε επιβράβευση της 30ετούς και συνεχώς αυξανόμενης πολύτιμης συνεισφοράς τους στον τομέα της ανιδιοτελούς προσφοράς αίματος, της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης”.
Και με ανάρτησή τους μέσα από τα social media, τα μέλη της Τράπεζας Αίματος της Σαντορινης μας θυμίζουν την πορεία όλα αυτά τα χρόνια… Και με τίτλο “Χαρούμενα Γενέθλια” σε ένα κείμενο που υπογράφει ο γιατρός Γιώργος Μπόλλας…
Η φετινή είναι μια ξεχωριστή χρονιά για τη Σαντορίνη. Η Τράπεζα Αίματος του νησιού έχει γενέθλια, κλείνει τριάντα χρόνια Προσφοράς!
Για αυτή την προσφορά της έχει τιμηθεί αρκετές φορές, με τελευταίο γεγονός τη βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών.
Πριν τριάντα χρόνια, λίγοι ρομαντικοί, πήρανε την απόφαση να προχωρήσουν μπροστά.
Η τοπική κοινωνία ήρθε αρωγός στο εγχείρημα. Επιφανείς παράγοντες στήριξαν την προσπάθεια. Οι κοινοτικοί άρχοντες, το Δ.Σ. του ιδρύματος Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού, η Τοπική Επιτροπή του Ε.Ε.Σ. και βέβαια η εκκλησία με επικεφαλής τον τότε Μητροπολίτη Παντελεήμωνα, ήταν από τους κύριους υποστηρικτές.
Η σημαντικότερη στήριξη όμως έγινε από τους απλούς πολίτες οι οποίοι αγκάλιασαν με θέρμη την Αιμοδοσία και χρόνο με το χρόνο την έκαναν πιο δυνατή έτσι που εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη Τράπεζα Αίματος της χώρας και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.
Με αυτόν τον τρόπο οργανώθηκε το περίφημο «Πανηγύρι της Αγάπης»!!!
Και όπως συμβαίνει στον τόπο μας, στα πανηγύρια στήνουμε χορό και μάλιστα όχι οποιονδήποτε χορό αλλά χορό κυκλωτικό.
Είναι αυτό που όταν κάποιος κάνει την αρχή και μπαίνει μπροστά, μετά έρχονται κι άλλοι και πιασμένοι χέρι – χέρι, χορεύουνε στον ίδιο ρυθμό, μεγαλώνοντας τον κύκλο.
Αυτοί που σύρανε πρώτοι το χορό τότε ήτανε νέοι. Στην πορεία παντρεύτηκαν, έκαναν παιδιά και τα παιδιά τους μπήκαν κι αυτά στην αλυσίδα του χορού και των παιδιών τους τα παιδιά εντάχθηκαν κι αυτά στο χοροστάσι.
Και ο χορός καλά κρατεί!
Όσο νέα παιδιά προσέρχονται και ο κύκλος μεγαλώνει, είναι όλα αισιόδοξα γι’ αυτό το πανηγύρι.
Γιατί:
«Αν όλα τα παιδιά της γης
πιάναν γερά τα χέρια
κορίτσια αγόρια στη σειρά
και στήνανε χορό
ο κύκλος θα γινότανε
πολύ πολύ μεγάλος
κι ολόκληρη τη Γη μας
θ’ αγκάλιαζε θαρρώ.
Αν όλα τα παιδιά της γης
φώναζαν τους μεγάλους
κι αφήναν τα γραφεία τους
και μπαίναν στο χορό
ο κύκλος θα γινότανε
ακόμα πιο μεγάλος
και δυο φορές τη Γη μας
θ’ αγκάλιαζε θαρρώ.
Θα ΄ρχόνταν τότε τα πουλιά
θα ΄ρχόνταν τα λουλούδια
θα ΄ρχότανε κι η άνοιξη
να μπει μες στο χορό
κι ο κύκλος θα γινότανε
ακόμα πιο μεγάλος
και τρεις φορές τη Γη μας
θ’ αγκάλιαζε θαρρώ».
Στέλνω σε όλους τις θερμότερες ευχές μου για Καλή Ανάσταση με υγεία και ευτυχία!!!
Γεώργιος Μπόλλας
Αιματολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Συντονιστής Διευθυντής Αιμοδοσίας
Γ.Ν.Α. «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ.