Η παρουσίαση του νέου επιδημιολογικού χάρτη φέρνει τη Νάξο στο επίκεντρο της συζητησης – Ποιες άλλες περιοχές στην Ελλάδα είναι σε “δύσκολη” θέση είτε με βάση τα κρούσματα, είτε με βάση τον εμβολιασμό
Η Νάξος τις τελευταίες ημέρες – δυστυχώς – είναι επίκεντρο της προσοχής του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων υπηρεσιών του. Χθες είχε 9 νέα κρούσματα, έχει δέκα συνεχόμενες ημέρες με έστω και μία μόλυνση ενώ συν τοις άλλοις ο Χαρδαλιάς – ο ισχυρός άνδρας όσον αφορά την διαχείριση της πανδημίας – μας την είπε και για το θέμα του εμβολιασμού.
Και σήμερα, Παρασκευή 4 Ιουνίου έχουμε και την απόδειξη. Παρουσιάστηκε ο νέος διαδραστικός επιδημιολογικός χάρτης και αρκετές περιοχές της Ελλάδας είναι στο «πορτοκαλί», το 3ο επίπεδο κρισιμότητας.. Και ανάμεσά στις περιοχές αυτές και η Νάξος. Και μάλιστα με αυξητική τάση… Οπως βέβαια και η Σύρος, Ανδρος και Τήνος αλλά οι δύο τελευταίες είναι σε πτωτική τάση, ενώ η Μύκονος ανεβαίνει..
Οπότε; Στη διάρκεια της ομιλίας του σήμερα το απόγευμα, είχαμε «καμπανάκι» κινδύνου για ορισμένες περιοχές της χώρας είτε λόγω αύξησης κρουσμάτων είτε λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής τους κάλυψης. Μιλώντας για τον νέο επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι καμία περιοχή δεν βρίσκεται στο κόκκινο, ενώ 28 από τις 74 περιφέρειες της χώρας βρίσκονται στο πορτοκαλί.
Οι 28 αυτές περιφέρειες είναι: Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα, Κοζάνη, Ιωάννινα, Γρεβενά, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Βοιωτία, Εύβοια, Αχαΐα, Κέρκυρα, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο Κρήτης, Νάξος, Τήνος, Άνδρος, Μύκονος, Κάλυμνος, Λέσβος και Αττική (πλην Νήσων).
«Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων, ώστε να συνεχιστεί η σταθεροποίηση και ο περιορισμός της διασποράς του ιού στην κοινότητα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.
Επιπλέον, ζήτησε την προσοχή των πολιτών σε 4 περιοχές στις οποίες παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα μικρή αύξηση του ιικού φορτίου -την στιγμή που στην υπόλοιπη χώρα υπάρχει μείωση ή σταθεροποίησή του. Και αυτές είναι: Καλαμάτα, Ρόδος, Νάξος και Κατερίνη.
Όσον αφορά στους εμβολιασμούς, οι πέντε περιοχές με τη χαμηλότερη κάλυψη είναι: Φλώρινα, Ξάνθη, Φωκίδα, Σέρρες και Δράμα. Κάτω από τον μέσο όρο βρίσκονται ακόμα 14 Περιφερειακές Ενότητες από τις συνολικά 74 της χώρας. Οι Περιφέρειες αυτές είναι: Ηλείας, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κιλκίς, Εύβοιας, Λάρισας, Λακωνίας, Πιερίας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Έβρου, Λέσβου, Καβάλας και Σάμου.
«Στις περιοχές αυτές υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για το μήνα Ιούνιο με εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson και καλούμε τους πολίτες να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς
Να σημειώσουμε ότι ο επιδημιολογικός χάρτης είναι τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας και αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, ο χάρτης θα παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο Δήμου. Σκοπός του είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών της χώρας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.