Η Καλή Φραγκίσκου είναι η εκλεκτή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τη θέση της αναπληρώτριας Διοικήτριας του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου, διαδεχόμενη τον Κώστα Απιδόπουλο – Ο Κωνσταντίνος Παράσχος έρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα στην Σύρο ως διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου
“Επιθυμώ και δεσμεύομαι να διοχετεύσω τις γνώσεις μου, την εμπειρία και την ενέργειά μου για την πρόοδο των νησιών μας και ζητώ τη στήριξή σας που θα είναι για μένα μεγάλη τιμή!!!” Με τη δήλωση αυτή είχε κλείσει την αναφορά της στο βιογραφικό που είχε καταθέσει πριν αρκετούς μήνες, η Καλή (Καλίτσα) Φραγκίσκου, ως υποψήφια με τον συνδυασμό «Ενωμένοι Μπορούμε» του Δημήτρη Λιανού, διεκδικώντας την είσοδό της στο Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων…
Και μπορεί οι συντοπίτες μας να μην εκτίμησαν τις ικανότητές της (σ.σ. γιατί διάβολε δεν είναι και λίγες καθότι κάτοχος μεταπτυχιακού σπουδών στην «Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων», χημικός μηχανικός βραβευμένη για την δουλειά της στον Βιολογικό της Νάξου και πετυχημένη επιχειρηματίας στον ιδιωτικό χώρο), όμως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έκρινε ότι έχει τα προσόντα ώστε να αναλάβει μία από τις πιο καυτές θέσεις, ως αναπληρώτρια διοικήτρια του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου… Και είναι η δεύτερη γυναίκα διοικήτρια, μετά την κα Μαργαριτίδου, η οποία είχε διατελέσει στην ίδια θέση πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια (2000 – 2002)
Ανακοίνωση που έγινε πριν από μερικές ώρες (σ.σ. στη θέση του Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου, ο Κωνσταντίνος Παράσχος που έρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα) και η Καλή Φραγκίσκου αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να αναλάβει τη θέση του Κώστα Απιδόπουλου.. Μάλιστα, η ανακοίνωση, έρχεται με τη λήξη της άδειας που είχε από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, οπότε θα συνεχίσει να βρίσκεται μακριά από το Δημαρχιακό Μέγαρο αν και ενδεχομένως οι επισκέψεις της πλέον θα είναι υπό διαφορετική ιδιότητα
Οι προκλήσεις
Όχι και η πιο εύκολη δουλειά, από τη στιγμή που ο Κώστας Απιδόπουλος, ανέβασε αρκετά ψηλά το πήχη μέσα από τις κινήσεις που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια, όμως η Καλή Φραγκίσκου μάθει στα δύσκολα. Το έκανε τόσο στον Δήμο όταν ανέλαβε την υπόθεση «Βιολογικός της Χώρας Νάξου), το έκανε και σε ιδιωτικό επίπεδο μέσα από την επιχείρησή της (βλ «Ναξία») και συν τοις άλλοις, όπως λέει και στο στενό οικογενειακό της κύκλο «μου αρέσουν οι προκλήσεις»…
Και βέβαια, αναλαμβάνει σε μία περίοδο, όπου η εντολή από την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι «συνεχείς αξιολογήσεις με βάση τριμηνιαίους στόχους και κάλυψη δεικτών που έχει ως στόχο από το Υπουργείο να μπορέσουν τα Νοσοκομεία να είναι μεν υπό κρατική ομπρέλα αλλά να έχουν πολλά από τα στοιχεία των ιδιωτικών κλινικών»… Και στη Νάξο, το Νοσοκομείο έχει ανοιχτά μέτωπα.. Όπως τα χειρουργεία, όπως το οργανόγραμμα που κόπηκε την τελευταία στιγμή λόγω εκλογών, όπως το θέμα του διαχωρισμού από το Νοσοκομείο Σύρου και βέβαια το θέμα της στελέχωσης του ιατρικού προσωπικού, από τη στιγμή που αυτή τη στιγμή κατά βάση, η στελέχωσή του είναι με επικουρικούς γιατρούς. Οπότε; Αναμονή και βλέπουμε…
Βιογραφικό Καλή Φραγκίσκου
«Γεννήθηκα το 1973 και μεγάλωσα στη Χώρα της Νάξου. Είμαι κόρη της Ευαγγελίας Τσακωνιάτη και του Δημήτρη Φραγκίσκου και έχω δύο γιους: το Λάμπρο και το Δημήτρη Μελισσουργό.
Σπούδασα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Χημικός Μηχανικός, και εκπόνησα τη διπλωματική μου εργασία στο Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας συμμετέχοντας στο ερευνητικό πρόγραμμα «Πρότυπα διοίκησης στις ελληνικές επιχειρήσεις».
Συνέχισα τις σπουδές μου με υποτροφία στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου όπου ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην «Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων» και συμμετείχα στο ερευνητικό πρόγραμμα «Βιώσιμη ανάπτυξη, ανάδειξη και προστασία μικρών νησιών του Αιγαίου», στο οποίο βραβεύτηκα για την εργασία μου με τίτλο «Επαναχρησιμοποίηση της ιλύος του Βιολογικού Καθαρισμού Νάξου στη γεωργία».
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου επέλεξα ως τόπο διαμονής και επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας το νησί μου και δεν το μετάνιωσα ποτέ!!!
Εργάστηκα στο Δήμο Νάξου ως επιβλέπουσα μηχανικός για την κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού Νάξου και στη συνέχεια ως υπεύθυνη για τη λειτουργία της εγκατάστασης.
Συμμετείχα σε πλήθος συνεδρίων, σεμιναρίων και επιμορφωτικών προγραμμάτων σχετικών με την ορθή διαχείριση απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων.
Η ανάγκη για πρόσθετη συνεισφορά στο οικογενειακό εισόδημα και το πάθος μου για δημιουργία με οδήγησαν στη σύλληψη της ιδέας, το σχεδιασμό και την ίδρυση δύο οικογενειακών επιχειρήσεων με την επωνυμία «Ναξία»: χειροποίητα κεριά αρχικά και χειροποίητες καραμέλες στη συνέχεια».