Οπως έγινε γνωστό το διήμερο 3 και 4 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί από το ΕΚΑΒ στην Κορωνο εκπαίδευση στους εθελοντές οδηγούς για το ασθενοφόρο – Επιβεβαίωση για το ,1ο εκπαιδευτικό σεμινάριο Προνοσοκομειακής Αντιμετώπισης Τραύματος στη Νάξο στις 4 Ιουλίου
Και οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και κυρίως όσον αφορά την αναβάθμιση των υπηρεσιών κυρίως προς τους ανθρώπους που είναι μακριά από το …κέντρο των πόλεων καλά κρατούν. Πριν από μερικές ημέρες είχαμε αναφέρει την είδηση σχετικά με την θετική ανταπόκριση από το ΕΚΑΒ και την υλοποίηση της υπόσχεσης που είχε δοθεί για την παρουσία μικρού ασθενοφόρου στην ορεινή Νάξο με έδρα την Κόρωνο. Η είδηση είχε δοθεί μέσω ανοιχτής επιστολής από τον πρόεδρο της Κοινότητας κο Νίκο Χουζούρη, που ανάμεσα στα άλλα είχε αναφέρει: «Το ΕΚΑΒ ανταποκρίνεται σήμερα στην υπόσχεση του τέως Διοικητή του και μας ειδοποίησε ότι στέλνει ένα μικρό ασθενοφόρο, με έδρα την Κόρωνο, που θα εξυπηρετεί όλα τα πάνω χωριά. Ήδη έχει οργανωθεί η εθελοντική προσφορά ανθρώπων από την Κόρωνο, το Σκαδό και την Κωμιακή για την εκπαίδευση και τη λειτουργία του, όταν παρίσταται ανάγκη. Έτσι οι συγχωριανοί μας θα αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και ένα ακόμη πρόβλημα, που δεν είχαν καν σκεφτεί και θίξει κάποιοι όψιμοι σωτήρες, λύνεται».
Υπάρχει όμως και η συνέχεια. Κι έχει να κάνει με την εκπαίδευση των εθελοντών που θα αναλάβουν όχι μόνο την οδήγηση του ασθενοφόρου αλλά θα έχουν και την δυνατότητα για να προσφέρουν (μαζί με τον γιατρό που θα τους συνοδεύει) τις Πρώτες βοήθειες στους ασθενείς. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα πρώτα λεπτά είναι και τα πλέον κρίσιμα… Αυτός είναι και ο λόγος που το διήμερο 3-4 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί από το ΕΚΑΒ εκπαίδευση στους εθελοντές οδηγούς για το ασθενοφόρο, θα πάρουν και την απαραίτητη πιστοποίηση, ώστε να προσφέρουν χείρα βοηθείας και όπου αλλού χρειαστεί…
Κι επειδή μιλάμε για σεμινάριο, να αναφέρουμε ότι επιβεβαιώθηκε η πληροφορία για το 1ο εκπαιδευτικό σεμινάριο Προνοσοκομειακής Αντιμετώπισης Τραύματος που θα πραγματοποιηθεί στη Νάξο στις 4 Ιουλίου με την αρωγή της 2ης ΥΠΕ, του ΕΚΑΒ και βέβαια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων..
Αναλυτικά το δελτίο Ενημέρωσης αναφέρει: “Η Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), επενδύοντας από κοινού στο ανθρώπινο κεφάλαιό τους και με τελικό στόχο την παροχή ποιοτικής φροντίδας στους πολίτες, υλοποιούν με την καθοριστική εθελοντική προσφορά των στελεχών του Εθνικού Κέντρου PHTLS (Προνοσοκομειακή Φροντίδα) που αποτελεί τον επίσημο επιστημονικό συνεργάτη της ΝΑΕΜΤ στην Ελλάδα, το 1ο εκπαιδευτικό σεμινάριο Προνοσοκομειακής Αντιμετώπισης Τραύματος (PHTLS) στις 5 & 6 Ιουλίου 2019 στη Νάξο.
Το συγκεκριμένο σεμινάριο έχει πιστοποιηθεί από το Αμερικανικό Κολλέγιο Χειρουργών (ACS) και την Αμερικανική Ένωση Τεχνικών Επείγουσας Ιατρικής (ΝΑΕΜΤ) και αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο ως το κορυφαίο πρόγραμμα συνεχούς εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας για την πρόληψη θανάτων και αναπηριών από τραύμα. Η φιλοσοφία του προγράμματος διαφοροποιείται από τις παραδοσιακές μεθόδους θεραπευτικής φροντίδας, επικεντρώνοντας στη θεώρηση του πολυτραυματία ως μια αδιάσπαστη ενότητα με ειδικές ιεραρχημένες ανάγκες, προάγει την κριτική σκέψη ως τη θεμέλιο λίθο για την παροχή ποιοτικής φροντίδας και περικλείει ένα καλό «ταμείο» γνώσεων και αρχών τα οποία καθιστούν τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες υγείας ικανούς να λαμβάνουν επείγουσες και αιτιολογημένες αποφάσεις για τους ασθενείς.
Την εκπαίδευση θα πραγματοποιήσουν οι Πιστοποιημένοι Εκπαιδευτές Ιατροί – Διασώστες – Νοσηλευτές του Εθνικού Κέντρου PHTLS, οι οποίοι είναι όλοι υπάλληλοι του ΕΚΑΒ, και θα απευθύνεται σε διασώστες του ΕΚΑΒ και σε εργαζόμενους της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας ιατρούς, νοσηλευτές, πληρώματα ασθενοφόρου Κέντρων Υγείας, Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των Κυκλάδων, με προσδοκώμενο αποτέλεσμα την εγκατάσταση κοινού κώδικα επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων επαγγελματιών υγείας, στην προνοσοκομειακή αντιμετώπιση του τραύματος.
Η ανωτέρω δράση ολοκληρώνεται με ενημερωτικές διαλέξεις για το κοινό και για ειδικές επαγγελματικές ομάδες (επαγγελματίες υγείας, λιμενικοί, αστυνομικοί) περί την δημόσια υγεία κατά τη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων και του ιατρικού επείγοντος καθώς και περί των αρχών συνεργασίας τοπικών φορέων και κοινωνίας κατά την διαχείριση κρίσεων. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν από προσκεκλημένους καθηγητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παγκόσμια Υγεία-Ιατρική των Καταστροφών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019 και ώρα 19.00 με την ευγενική φιλοξενία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στη Σχολή Ουρσουλινών. Ευελπιστούμε ότι τα παραπάνω θα συμβάλουν πληρέστερα στην ενημέρωση και την ανάπτυξη του προβληματισμού που θα υπηρετεί τόσο τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας όσο και την ενημέρωση των πολιτών”.