Ποιες περιοχές ανέβηκαν στο «πορτοκαλί» και έχουν σχέση με τις Κυκλάδες – Τι ανέφερε για τα self test και τα ταξίδια ο κος Χαρδαλιάς
Δεν ξέρουμε ποιοι το περίμεναν και ποιοι όχι… Αλλά σίγουρα το γεγονός ότι έχουμε τρεις δήμους στις Κυκλάδες στο “πορτοκαλί”, σίγουρα δεν είναι κι ότι καλύτερο, ειδικά όταν μιλάμε για μέσα τουριστικής περιόδου και οι δύο εκ των τριών δήμων είνα τα πιο ισχυρά brand name της Ελλάδας στο χώρο του τουρισμού.. Κι έτσι μετά την Μύκονο και οι Σαντορίνη – Ιος (σε επίπεδο δήμων) είναι στο “πορτοκαλί”… Αιτία; Για την Μύκονο το γεγονός ότι έχει πολλά κρούσματα (μόνο σήμερα ανακοινώθηκαν 19) και για την Ιο, πληρώνει το γεγονός ότι εντοπίστηκαν θετικοί 14 νεαροί που γύριζαν από διακοπές στο πλοίο της γραμμής από διακοπές στην Ραφήνα… Και είδαμε τις αντιδράσεις
Οπότε αναλυτικά τα νέα δεδομένα όσον αφορά τον επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας
Για την επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας μίλησε, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στους όρους με τους οποίους θα ταξιδεύουν οι πολίτες στα νησιά με πλοία και αεροπλάνα, προσθέτοντας την αυστηρή σύσταση για διενέργεια self test κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών στις βάσεις τους. Τόνισε επίσης την αυστηροποίηση των ποινών για τις παραβάσεις στα νυχτερινά μαγαζιά.
Όπως είπε, η ιχνηλάτηση της Πολιτικής Προστασίας δείχνει ότι σημαντικότατο ποσοστό των κρουσμάτων σχετίζεται με τους χώρους διασκέδασης. Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε πως από σήμερα θα λειτουργούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις μόνο με καθήμενους και όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, ενώ οι ποινές είναι αυστηρότατες για τους παραβάτες.
Ανακατατάξεις στον επιδημιολογικό χάρτη
Ακόμα, όσον αφορά τώρα στον Επιδημιολογικό Χάρτη της χώρας, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, αυτός επικαιροποιείται ως εξής:
Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2). Επίπεδο επίσης ανεβαίνουν και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1) οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας -εκτός των Δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3).
Ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1) από το κίτρινο (επίπεδο 2).
Η Νήσος Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι Νήσοι (Δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι Δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).
Οι Δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2). Ενώ και οι Δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης , Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).
Παράλληλα, υπενθύμισε τι ισχύει σχετικά με τις μετακινήσεις:
Για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο, υπενθυμίζουμε ότι απαιτούνται:
Για τους ενήλικες:
α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης
β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.
Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.
Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.
Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.
Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.
Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.
Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Καλό θα είναι, όμως, να γίνονται self test.
Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:
Α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα
Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.