Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα -Τι πρότειναν οι ειδικοί για τώρα και μετά τις γιορτές – Ματαίωση όλων των ανοιχτών εκδηλώσεων
Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας εισηγούνται οι επιστήμονες, πριν στεγνώσει το μελάνι των ανακοινώσεων για τα self test. Ο κίνδυνος εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων από την μετάλλαξη Όμικρον, υπό το πρίσμα των μεγάλων συναθροίσεων τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά οδήγησε την επιτροπή των επιστημόνων να εισηγηθεί στην κυβέρνηση μεγαλύτερους περιορισμούς και επιπλέον μέτρα προστασίας, όπως πρώτο αποκάλυψε το iefimerida, χθες.
Τι εισηγήθηκαν οι επιστήμονες
Η πρώτη δέσμη μέτρων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρίζει άμεσης εφαρμογής και σε αυτήν περιλαμβάνονται η ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους, αθλητικοί αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και μάσκα αυξημένης προστασίας (ΚΝ95) στα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης η επιτροπή ζητά όσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, την 2η και την 4η ημέρα μετά την άφιξη τους να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ, rapid ή pcr.
Σήμερα το πρωί οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα
Υπό το βάρος των δραματικών εκκλήσεων από την πλευρά των επιστημόνων που κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας το κυβερνητικό επιτελείο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις και νωρίς σήμερα το πρωί αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Κυβερνητικά στελέχη συνιστούν ψυχραιμία και κρατούν σιγή ασυρμάτου πριν τις ανακοινώσεις αποφεύγοντας εκτιμήσεις για το αν θα γίνει δεκτό το σύνολο των μέτρων που εισηγήθηκε η επιτροπή και τι ακριβώς θα ισχύσει. Άλλωστε, η ανατροπή από τον πρωθυπουργό κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με την σύσταση για self test αντί για υποχρεωτικά rapid τις ημέρες των εορτών καθιστά άπαντες επιφυλακτικούς.
Στις 28/12 η νέα συνεδρίαση με τις εισηγήσεις των μέτρων για μετά τις γιορτές
Η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά στις 28 Δεκεμβρίου και θα προχωρήσει σε νέα εισήγηση για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν αμέσως μετά τις γιορτές. Στη χθεσινή συνεδρίαση προκρίθηκαν ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση, ο περιορισμός των ατόμων ανά τ.μ. που θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους και η επέκταση της τηλεργασίας.
Σε αυτή τη δέσμη μέτρων υπάρχει κοινός βηματισμός με τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός την Τρίτη προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την λήψη τους από τις 3 Ιανουαρίου.
Ταυτόχρονα, στο τραπέζι επιστημόνων και κυβέρνησης υπάρχει πάντα η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με κριτήριο τον κίνδυνο από βαριά ασθένεια και επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Γι’ αυτό προσανατολίζονται, εφόσον ληφθεί μια τέτοια απόφαση, στους πολίτες 50 έως 60 ετών.
Τι συζητήθηκε για τα σχολεία
Η επιτροπή φέρεται να συζήτησε και το θέμα των σχολείων θέτοντας θέμα αναστολής των σχολικών εκδρομών και αλλαγής του πρωτοκόλλου λειτουργίας τους, χωρίς μέχρις στιγμής να βάζει ζήτημα κλεισίματος.
Ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη είχε ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση δεν συζητά ένα ανάλογο ενδεχόμενο προτάσσοντας την ομαλή διεξαγωγή των δια ζώσης μαθημάτων.
Αλλαγή στρατηγικής λόγω της μετάλλαξης Όμικρον
Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον έχει ανατρέψει τους σχεδιασμούς σε όλες τις χώρες επιφέροντας αλλαγή στρατηγικής και τις κυβερνήσεις να προχωρούν διαρκώς σε νέα μέτρα.
Τα πάντα θα κριθούν από την αύξηση που θα παρουσιάσει ο αριθμός των κρουσμάτων και η επιβάρυνση στο ΕΣΥ, ενώ καθίσταται σαφές τις τελευταίες ημέρες ότι δεν υπάρχουν βεβαιότητες για την πορεία των πραγμάτων.
Αυτό που πάση θυσία θέλει να αποφύγει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ένα καθολικό lockdown που θα παραλύσει την οικονομική και κοινωνική ζωή και υπό τον φόβο ότι δύσκολα θα υπακούσει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών σε μια τέτοια πολιτική.
Τα μέτρα αναμένεται να περιλαμβάνουν στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι οριζόντιες δράσεις, ενώ χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη ότι «αν θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα υγειονομικής προστασίας με μεγαλύτερο οικονομικό κόστος, αυτό έχει υπολογιστεί στον προϋπολογισμό, ο οποίος έχει ένα μεγάλο αποθεματικό Covid»