Κοντά στις 20.000 τα κρούσματα σήμερα, προς επίσπευση των μέτρων – Αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως η επιτροπή των ειδικών, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «θα πράξουμε ότι χρειάζεται και στον χρόνο που χρειάζεται»
Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και τους ειδικούς μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ σήμερα, ξεπερνώντας τις 15.000 νέες μολύνσεις, όπως είπε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νέα περιστατικά θα κινηθούν κοντά στις 20.000 σήμερα.
Αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως η επιτροπή των ειδικών, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «θα πράξουμε ότι χρειάζεται και στον χρόνο που χρειάζεται», αφήνοντας ανοιχτό – με τη σειρά του – το ενδεχόμενο το νέο πλέγμα μέτρων να τεθεί σε ισχύ πριν την Πρωτοχρονιά.
Κατά πληροφορίες, παρατηρείται σημαντική αύξηση στις νεαρές ηλικίες, ενώ ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων φέρεται να έχει παίξει και η άφιξη Ελλήνων από το εξωτερικό, που κλιμάκωσε και τα τεστ.
Κοινός παρονομαστής παραμένει σταθερά η σταδιακή επικράτηση της «Όμικρον», που εξαπλώνεται ραγδαία.
Στο τραπέζι, συνεπώς, παραμένει η εφαρμογή των μέτρων να γίνει άμεσα, με την κυβέρνηση να αναμένει την αυριανή νέα συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, «σήμερα θα ξεπεράσουμε τις 15.000 κρούσματα». Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας. Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 9.284 νέα περιστατικά.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Πλεύρης όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα. «Θέλουμε να δούμε και τα σημερινά και τα αυριανά κρούσματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Επικρατεί η Όμικρον, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι κι αυτό δεν πρέπει να μας δημιουργεί πανικό. Σήμερα, ήδη, στην πρωινή εκτίμηση είμαστε άνω των 15.000, που σημαίνει ότι θα έχουμε κρούσματα υψηλότερα από κάθε άλλη φορά γιατί η μετάλλαξη αυτή έχει μεγάλη μεταδοτικότητα», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
«Το σενάριο να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα, με βάση την αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο ΕΣΥ, είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Προέχει η δημόσια υγεία. Θέλουμε να εφαρμοστούν τα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου αλλά, εάν η άνοδος των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα συνεχιστεί και αύριο, θα είναι αντικείμενο νέα σύσκεψης», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι η η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο. «Δεν υποτιμούμε τον παράγοντα των κρουσμάτων. Σήμερα και αύριο θα παρακολουθήσουμε τα κρούσματα και θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή για να αποτιμήσει τη νέα άνοδο των κρουσμάτων, προκειμένου να δούμε αν τα μέτρα που πήραμε αρκούν ή αν θα χρειαστεί να έρθουν νωρίτερα», τόνισε.
Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο στοχεύσεις: «Εάν χρειαστεί να μεταφερθούν τα μέτρα νωρίτερα, κάτι που θα μας πει η επιτροπή αύριο, Τετάρτη, στη συνεδρίασή της εκτιμώντας δεδομένα και τα κρούσματα σήμερα, και αύριο και να πείσουμε τον κόσμο εάν θεωρεί ότι έχει εκτεθεί, ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα, να μην έρθει σε επαφή με άτομα με μεγαλύτερη ηλικία στο οικογενειακό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς».
Επίσης, επεσήμανε ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι επικίνδυνη για τις μεγάλες ηλικίες και κάλεσε τους νέους να προσέχουν ιδιαίτερα.
Όσον αφορά τη διασπορά, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως στην Αττική, πλέον, μιλάμε για 200-300% αύξηση κρουσμάτων ημερησίως, άρα δεν έχουμε να κάνουμε πλέον με τη Δέλτα. «Η Δέλτα δεν έδινε αυξήσεις πάνω από 10 με 15%”», ανέφερε και πρόσθεσε πως πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η Όμικρον είναι κυρίαρχη και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα μας απασχολεί μόνο αυτή.
Οικονόμου: Θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται και στον χρόνο που χρειάζεται
Αναφερόμενος στην έξαρση κρουσμάτων, εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γι;Aννης Οικονόμου τόνισε ότι «το κύμα θα έρθει και στην Ελλάδα και θα μας βρει με το σύστημα υγείας σε πίεση. Είναι αναπόφευκτο». «Η ανάσχεση της πανδημία είναι το κύριο μέλημα μας», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το 75% των νέων κρουσμάτων της Όμικρον αφορά τις ηλικίες 18 – 59 ετών, ιδιαίτερα στις ηλικίες 18 έως 30 ετών, και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να υπάρξει μεγάλη προσοχή από τους νέους αυτές τις ημέρες, προκειμένου να μην μεταφερθεί η νοσηρότητα στις μεγαλύτερες ηλικίες. «Να προσέξουν πολύ στις κοινωνικές συναναστροφές», σημείωσε.
«Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι εξαρχής δυναμικός με στόχευση καθαρή: προστασία της δημόσιας υγείας, διασφάλιση της ομαλότητας στον κοινωνικό και οικονομικό βίο, εξασφάλιση του ατομικού και δημοσίου αγαθού. Έτσι και τώρα λοιπόν παρακολουθούμε καθημερινά τη δυναμική της εξέλιξης των κρουσμάτων και σταθμίζουμε συνεχώς όλα τα δεδομένα. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή κριθεί αναγκαίο να παρέμβουμε, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί στο χρόνο που είναι ο ενδεδειγμένος», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως χθες έκλεισε ένας χρόνος από την έναρξη των εμβολιασμών, ανέφερε πως έχουν γίνει στη χώρα μας 17 εκατομμύρια εμβολιασμοί, ενώ τόνισε πως σύμφωνα με τις έρευνες 15.000 συμπολίτες θα έχαναν τη ζωή τους εάν δεν είχαν γίνει εμβολιασμοί.
Ερωτηθείς εάν θα υπάρχει ανακοίνωση νέων μέτρων ή θα αλλάξει χρονικά η εφαρμογή τους, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι «θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται και στον χρόνο που χρειάζεται και θα ακούσουμε τους ειδικούς». «Σταθμίζουμε διαρκώς τα δεδομένα. Αφού ακούσουμε αύριο τις εισηγήσεις των ειδικών θα κάνουμε αυτό που πρέπει», πρόσθεσε.
Επιπλέον, τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχεδιασμός να μην ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, καθώς με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι το ΕΣΥ είναι σε πίεση και ότι αρκετοί ακόμα συμπολίτες μας από 60 και πάνω είναι ανεμβολίαστοι.
«Πάνω από 100.000 ενεργά κρούσματα»
Νωρίτερα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, εμφανίστηκε ανήσυχος για τη θετικότητα η οποία όπως είπε έχει ανέβει πολύ τις τελευταίες ημέρες. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην περίπτωση της Αττικής, τόνισε ότι «βράζει», καθώς «έχει τριπλασιάσει και σε ορισμένες περιοχές έχει τετραπλασίασει τα νούμερα της από τις 7 Δεκεμβρίου και ύστερα».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν τις 100.000 (προ δεκαπενθημέρου έως σήμερα), ενώ εκτίμησε ότι η θετικότητα θα κυμανθεί στο 2% το επόμενο διάστημα.
Με πληροφορίες από την kathimerini.gr