Δευτέρα 19 Αυγούστου (ώρα έναρξης 20:30) στο Θεατρικό Μουσείο “Ιάκωβος Καμπανέλλης” θα παρουσιαστεί το βιβλίο “Δίχως Ρίζες” με κείμενα και εικονογράφηση του Σπύρου Γρατσία – Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός & θεατρική συγγραφέας Γεωργία Παρασκευά, μουσική επιμέλεια Αλέξανδρου Καλογερά
“13 κυκλαδίτικα ειδώλια, σιωπηλοί μάρτυρες των ανθρώπινων επιτευγμάτων αλλά και των ανθρώπινων αμαρτιών.
Αγάλματα χωρίς πρόσωπο. Οι δημιουργοί τους, βλέπετε, φοβήθηκαν τη δύναμη που θα αποκτούσαν τα μάτια και το στόμα τους και θέλησαν να εξασφαλίσουν την αέναη σιωπή τους. Για να μην μαρτυρήσουν των ανθρώπων τ’ αμαρτήματα.
Σ’ αυτά δίνει φωνή ο συγγραφέας. Και τα βάζει να διηγούνται επιτεύγματα και πάθη, εντοπίζοντας, παράλληλα, εκείνες τις σταθερές που κατέληξαν να παγιωθούν και να γίνουν χαρακτηριστικό στοιχείο των ανθρώπινων κοινωνιών διαμέσου των αιώνων.
Από την προϊστορία ως το μέλλον που κυοφορείται μέσα από τη δική μας εποχή… Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο βιβλίο είναι απολογιστικό, και ταυτόχρονα προφητικό και τρομακτικά επίκαιρο.
Μέσα από τις 13 αυτές μορφές, τα μέλη μια «αδελφότητας» που γέννησε η φαντασία του συγγραφέα θίγονται πολλά, καυτά θέματα όπως το δικαίωμα στην ελευθερία, η ισότητα, τα ναρκωτικά, η ανάγκη για ισορροπία, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη, οι πολιτικοί και οι ψηφοφόροι, η μετανάστευση, το προσφυγικό, η βία και η αλληλεγγύη, ο έρωτας ως κινητήριος δύναμη.
Ένα βιβλίο που γεννά τον προβληματισμό και καλεί σε δράση και ευαισθητοποίηση. Και που υπογραμμίζει τα κακώς κείμενα, χωρίς να χάνει τον αισιόδοξο χαρακτήρα του. Γιατί, όπως σημειώνει και ο συγγραφέας του, πάντα θα υπάρχουν φωτεινά μυαλά περιμένοντας τις κατάλληλες συνθήκες για να κάνουν την σπίθα της ελπίδας, πυρκαγιά…”
Οπως καταλάβατε μιλάμε για βιβλίο… Και μάλιστα ένα που έχει σχέση με τις Κυκλάδες και δη τη Νάξο ελέω ειδωλίων… Αναφερόμαστε στο βιβλίο “Δίχως Ρίζες” του Σπύρου Γρατσία, το οποίο και θα παρουσιαστεί στη Νάξο και δη στο Θεατρικό Μουσείο “Ιακ. Καμπανελλης”, αύριο Δευτέρα 19 Αυγούστου.. Οπως δε διαβάζουμε στην σχετική πρόσκληση
σινική μελάνη, αναπτύσσει έναν γόνιμο διάλογο ανάμεσα στα αντίθετα: την αδελφοσύνη και την εχθρότητα, τη σκλαβιά και την ελευθερία, την κατανόηση και την παραφροσύνη, την αγάπη και το μίσος, την αλληλεγγύη και τη βία, τα όνειρα και τους εφιάλτες… Οι ήρωές του, 13 κυκλαδικά ειδώλια, τα οποία καθιστά μάρτυρες ανθρώπινων επιτευγμάτων όπως και αλόγιστων συμπεριφορών. Τους δίνει φωνή για να διηγηθούν πανανθρώπινες αξίες, αλήθειες, μεγαλεία και πάθη.