Δεύτερη παγκοσμίως σε “Γαλάζιες Σημαίες” η Ελλάδα – Πόσες αναμένεται να κυματίσουν φέτος στις ελληνικές ακτές – Οπως και πέρυσι, έτσι και φέτος οι Κυκλάδες έχουν 32 “Γαλάζιες Σημαίες”
Η ώρα για τις “Γαλάζιες Σημαίες” έφτασε… Και οι Κυκλάδες – όπως και πέρυσι – κράτησαν τις “σημαίες τους… Συνολικά 32… Η ΠΕ Θήρας με 9 και η ΠΕ Σύρου με έξι τις περισσότερες, σταθερή η Νάξος στις τρεις και η Μύκονος μόνο μία (!!!)
Μένουμε όμως στην ανακοίνωση. Και ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών. Με 545 βραβευμένες ακτές, 16 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 49 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13,5% των συνολικών βραβευμένων ακτών. (δείτε εδώ την σχετική λίστα)
Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε, και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 96 σημαίες, ενώ ακολουθούν οι ΠΕ Ρόδου, Λασιθίου και Χανίων με 49, 40 και 33 σημαίες αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η διεθνής επιτροπή βράβευσε φέτος 4.040 ακτές, 707 μαρίνες και 78 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.
“Η Ελλάδα προβάλλεται παγκοσμίως ως ένα υπόδειγμα διαχείρισης της πανδημίας”, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, χαιρετίζοντας την εθνική επιτυχία, και προσέθεσε ότι “κάθε Γαλάζια Σημαία που κυματίζει συμβάλει στο να επιστρέψουμε με κάθε τρόπο στην ομαλότητα και την κανονικότητα” “Φέτος η Ελλάδα αναδεικνύεται σε έναν καθαρό, υγιή και ασφαλή προορισμό, εν μέσω αυτής της πανδημίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Χαιρετισμούς στη διαδικτυακή εκδήλωση απηύθυναν επίσης ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστας Κατσαφάδος, η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιώργος Βερνίκος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος, Σταύρος Κατσικάδης και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr Αντώνιος Αυγερινός.
Από την ΕΕΠΦ τονίζεται η ιδιαίτερη σημασία του φετινού αριθμού ρεκόρ των Γαλάζιων Σημαιών για την Ελλάδα αφού συμπίπτει και με τις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΠΦ, της παλαιότερης μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.
Η λίστα με τις βραβευμένες παραλίες στο Νότιο Αιγαίο (ανά Περιφερειακή Ενότητα)
Π.Ε. ΡΟΔΟΥ [49]
Δήμος Ρόδου
Αμμούδες Φαληράκι/Mitsis Alila Resort
Αμμούδες-Φαληράκι/Elysium Resort
Αμμούδες-Φαληράκι/Rodos Palladium
Άντονι Κουίν
Αφάντου 2/Irene Palace
Αφάντου 2/Port Royal
Βληχά/Lindos Mare & Lindos Blu
Γαλούνι Κοκκινόγια/Boutique 5 Hotel
Γαλούνι Κοκκινόγια/Mayia Exclusive Resort
Γαλούνι Κοκκινόγια/Mitsis Rodos Village
Γαλούνι Κοκκινόγια/Princess Adriana Resort
Ενυδρείο 1-Άγαλμα Διαγόρα
Ενυδρείο 2-Grand Hotel
Ενυδρείο 3 – Έλλη
Θεολόγος
Ιξιά/Rhodes Βay Ηotel
Ιξιά/Rodos Palace
Καθαρά
Καλλιθέα
Κιοτάρι
Κιοτάρι 3/Rodos Princess Beach
Κολύμπια Α-Λιμανάκι/Atlantica Imperial
Κολύμπια/Mythos Beach
Κολύμπια/Μικρή Πόλη
Λαδικό
Λάρδος 1/Lindos Princess Beach
Λάρδος 3/Lindian Village
Λαχανιά/Atrium Prestige
Μαντώματα
Μεγάλη Γη/Atlantica Dreams Resort
Μεγάλος Γιαλός – Λίνδος
Μικρός Γιαλός-Λίνδος
Ρένη
Ρένη 1/Sunwing Kallithea Beach
Ρένη Καλάθου/Atrium Palace
Στεγνά/Porto Angeli
Τραουνού
Τριάντα Β/Sun Beach Resort
Τριάντα/Electra Palace Resort
Τσαμπίκα
Φαληράκι 1/Esperides
Φαληράκι 2/Amada Colossos
Φαληράκι 3/Esperos Palace
Φαληράκι 4/Καλυψώ
Φαληράκι 5/Blue Sea
Φαληράκι 5/Epsilon
Φαληράκι Α
Φαληράκι-Καστράκι/Grecotel Lux Me Dama Dama
Ψάλτος/Mitsis Lindos Memories Resort
Π.Ε. ΚΩ [12]
Δήμος Κω
Άκρο Χελώνας/Robinson Club Daidalos
Βουνό/Mitsis Hotels
Γουρνιάτης/Atlantica Beach Resort Kos
Κέφαλος/Ikos Aria
Κρητικά-Atlantis Hotel
Λάμπη/Blue Lagoon
Μαρμάρι/Caravia Beach
Μαρμάρι/Royal Park
Μπαμιαλίκι/Astir Odysseus
Πευκοκεφαλή-Αγ. Φωκάς/Oceanis
Τρούλος/Neptune Hotels
Ψαλίδι/Mitsis Ramira Beach Hotel
Π.Ε. ΑΝΔΡΟΥ [1]
Δήμος Άνδρου
Δελαβόγια/Aneroussa Beach
Π.Ε. ΤΗΝΟΥ [1]
Δήμος Τήνου
Αγ. Φωκάς/Μαραθιά
Π.Ε. ΜΥΚΟΝΟΥ [1]
Δήμος Μυκόνου
Καλαφάτης/Aphrodite Beach Resort
Π.Ε. ΣΥΡΟΥ [6]
Δήμος Σύρου-Ερμούπολης
Αγκαθωπές
Αζόλιμνος
Βάρη
Γαλησσάς
Κίνι
Φοίνικας
Π.Ε. ΚΕΑΣ-ΚΥΘΝΟΥ [3]
Δήμος Κέας
Γιαλισκάρι
Κούνδουρος
Οτζιάς
Π.Ε. ΠΑΡΟΥ [5]
Δήμος Πάρου
Λιβάδια
Λογαράς
Μάρπησσα/Χρυσή Ακτή
Πούντα
Τσερδάκια
Π.Ε. ΝΑΞΟΥ [3]
Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
Αγία Άννα/Μάραγκας
Άγιος Γεώργιος
Άγιος Προκόπιος
Π.Ε. ΘΗΡΑΣ [9]
Δήμος Θήρας
Αγ. Γεώργιος
Βλυχάδα
Καμάρι 1
Καμάρι 2
Περίβολος
Περίσσα
Δήμος Ιητών
Μαγγανάρι
Μυλοπόταμος
Όρμος
Π.Ε. ΜΗΛΟΥ [3]
Δήμος Μήλου
Προβατάς
Δήμος Σίφνου
Καμάρες
Πλατύς Γιαλός
ΜΑΡΙΝΕΣ
Π.Ε. ΚΩ [1]
Δήμος Κω
Μαρίνα Κω
Π.Ε. ΚΑΛΥΜΝΟΥ [1]
Δήμος Λέρου
Μαρίνα Λέρου
Το Πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία”
Η “Γαλάζια Σημαία” αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη “Γαλάζια Σημαία”, είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι “Εξαιρετική”. Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και “Καλή”, δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας τού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που συμπληρώνει φέτος, 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση (www.eepf.gr).
Τα Κριτήρια του Προγράμματος αφορούν την καθαριότητα θάλασσας και ακτής, την οργάνωση της ακτής, τα μέτρα ασφάλειας των επισκεπτών, αλλά και της προστασίας της φύσης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.