Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η πρώτη πεζοπορία στο μονοπάτι Νο 4 (περιοχή Τραγαίας) και ανανέωση ραντεβού των εθελοντών στις 21 Φεβρουαριου
Η Νάξος κινείται προς έναν τομέα που είναι ιδιαίτερα σημαντικός όσον αφορά την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Και μιλάμε για τον πεζοπορικό τουρισμό. Όμως, για να υπάρξει, θα πρέπει να έχουμε χαρτογραφημένα και κυρίως καλοδιατηρημένα μονοπάτια. Η φύση είναι το βασικό όπλο της Νάξου όπως έχουν όλοι παραδεχτεί, οπότε; Και την περασμένη Κυριακή (07/02) είχαμε τη πρώτη συνάντηση και διαδρομή στο πεδίο της ομάδας εθελοντών
για τη συντήρηση των μονοπατιών (επιλεγμένων Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος) στη Νάξο…
Στην αναγνωριστική πορεία που έγινε από την Τραγαία στη Μονή και επιστροφή (στην με αρ. 4 Διαδρομή Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος ήτοι από Χαλκί προς Μονοίτσια – Ραχιδιώτισσα – Μονή και επιστροφή στο Χαλκί μέσω Καλοξύλου – Ακαδήμων) συμμετείχαν συνολικά 23 άτομα, ανάμεσά τους και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κος Λιανός ενώ επικεφαλής ήταν ο κος Τάσος Αναστασίου που θεωρείται εξπέρ στο θέμα των μονοπατιών έχοντας θητεία στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου… Κατά τη διαδρομή – η οποία σε γενικές γραμμές βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση από πλευράς πρόσβασης και σήμανσης – εκτός από την επισήμανση των πολυάριθμων σημείων και τόπων ιστορικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος (βυζαντινές εκκλησίες, πύργοι, νερόμυλοι, πηγές, πυκνή κατά τόπους δενδρώδης βλάστηση κ.ά.), η ομάδα διαπίστωσε ορισμένα προβλήματα στην πρόσβαση και ομαλή διέλευση της διαδρομής.
Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν:
– Κατά τόπους καταπτώσεις στις πλευρικές ξερολιθιές, διάσπαρτες πέτρες και κλαδιά από δέντρα που εμποδίζουν τη διάβαση.
– Ανάγκη καθαρισμού από χαμηλή θαμνώδη βλάστηση σε μικρό τμήμα του μονοπατιού, μήκους 150-200 μ., και οριοθέτηση του μονοπατιού σε μήκος 40-50 μ., στην κάθοδο προς Άνω Καλόξυλο.
– Ανάγκη συντήρησης των ξύλινων πινακίδων προορισμού, με φρεσκάρισμα και πέρασμα με ειδικό συντηρητικό ξύλου.
– Ανάγκη συμπλήρωσης της σήμανσης με τα μεταλλικά πινακίδια σε ελάχιστα σημεία της διαδρομής (5% του συνόλου).
– Απομάκρυνση αντικειμένων από παλαιότερες εργασίες (όπως κάλαθοι απορριμμάτων μέσα στο μονοπάτι κ.ά.) και αποκομιδή αστικών απορριμμάτων.
Διαπιστώθηκε η ανάγκη κατανομής των εθελοντών σε ομάδες, που θα ασχολούνται με τη συντήρηση συγκεκριμένων τμημάτων του δικτύου μονοπατιών. Οι εντυπώσεις από την πρώτη συνάντηση ήσαν για όλους εξαιρετικές, με συνέπεια το ενδιαφέρον και την ενθάρρυνση για ουσιαστική εθελοντική δράση. Επόμενη συνάντηση ορίστηκε για την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου στο μονοπάτι από Χαλκί προς Άνω Ποταμιά (η με αρ. 5 Διαδρομή Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος). Με το τέλος της πορείας, τα μέλη της ομάδας θα έχουν τη δυνατότητα να συνεννοηθούν από κοινού για την οργάνωση των ενεργειών τους.
Οι φωτογραφίες του Παναγιώτη Δελλαμάνη