Το “πράσινο” διαβατήριο μπαίνει στη ζωή μας. Ποιες χώρες είχαν τον πρώτο λόγο – Τι θα ισχύσει στην Ελλάδα
Η ώρα του «Πράσινου» διαβατηρίου έφτασε. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επισήμως σήμερα στην έκδοση του πράσινου διαβατηρίου ώστε να ανοίξει ξανά ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι ενώ θα διαπραγματευθoύν τις λεπτομέρειες με τους ευρωβουλευτές τον Μάιο, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησαν δύο διπλωματικές πηγές. Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν σε όσους έχουν εμβολιασθεί, ή έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ να ταξιδεύουν ευκολότερα μέσα στην ΕΕ.
Οι 27 χώρες μέλη «υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021», αναφέρεται σε έγγραφο που υιοθετήθηκε από τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ και το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.
Δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde αναφέρει επικαλούμενο τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ντιντιέ Ράϊντερς ότι στόχος είναι το εν λόγω πιστοποιητικό να τεθεί σε ισχύ έως τα τέλη Ιουνίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει επίσης να συμφωνήσει στην πρόταση ώστε αυτή να τεθεί σε ισχύ, πρόκειται να διαμορφώσει τη θέση του αργότερα αυτό το μήνα και οι τελικές συνομιλίες ανάμεσα στους ευρωβουλευτές, τους πρεσβευτές των χωρών και την Κομισιόν αναμένεται να αρχίσουν τον Μάιο.
Οι χώρες της ΕΕ εργάζονται παραλλήλως για να διασφαλίσουν «ότι έχουν εφαρμοσθεί οι απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις», αναφέρεται στην απόφαση των 27 της ΕΕ, ώστε τα νέα πιστοποιητικά, ψηφιακά ή σε χαρτί, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόλις εγκριθούν. Η συμφωνία των κρατών μελών περιλαμβάνει προβλέψεις κατά των διακρίσεων σε βάρος αυτών που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εμβολιασθουν και επιτρέπει τη διενέργεια ενός φάσματος από τεστ για να αποδεικνύεται η ανάρρωση.
Ενώ τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, συγκεκριμένες χώρες θα μπορούν επίσης να εκδίδουν πιστοποιητικά που καλύπτουν εμβόλια, όπως το ρωσικό Sputnik ή το κινεζικό Sinovac, τα οποία έχουν εγκριθεί μόνο στην επικράτειά τους. Οι άλλες χώρες της ΕΕ θα αποφασίζουν αν θα δεχθούν ένα πιστοποιητικό που αφορά κάποιο εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τις κανονιστικές αρχές της ΕΕ.
Η πρώτη βάση
Μία ημέρα νωρίτερα έγινε γνωστό ότι είχαν μπει οι βάσεις… Αυστρία, Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Κροατία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία και η Ιταλία συζήτησαν τις προτεραιότητες για την εφαρμογή του “πράσινου διαβατηρίου” σε τηλεδιάσκεψη τους στις 29 Μαρτίου. Δύο εβδομάδες αργότερα, τα 13 κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν ότι το “πράσινο διαβατήριο” θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο έως τον Ιούνιο, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την ελευθερία ταξιδιού ενώ η πανδημία συνεχίζεται.
Πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά αντιμετωπίζονται ισότιμα και ότι δεν θα υπάρχει διάκριση, καθώς δεν πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός από την “πίσω πόρτα”, και αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέσω μιας ασφαλούς και φιλικής ως προς τον χρήστη τεχνικής λύσης, αναφέρεται στον κατάλογο προτεραιοτήτων που διαβιβάστηκε στο ΑΡΑ. Όπως αναφέρεται περαιτέρω, πρέπει να διατηρηθεί η εθνική ελευθερία επιλογής έναντι των πρόσθετων ελευθεριών μέσω του “πράσινου διαβατηρίου”, οι οποίες θα πρέπει να φαίνονται σε μια κοινή πλατφόρμα, ενώ τα δεδομένα υγείας των επί μέρους πολιτών δεν θα αποθηκεύονται σε κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε., αλλά θα πρέπει να αποθηκεύονται μόνο στο κράτος-μέλος και πουθενά αλλού. Ο στόχος είναι, εξάλλου, να αναπτυχθεί μια διασυνοριακή λύση με τρίτες χώρες και να υπάρξει στενή συνεργασία με τον ταξιδιωτικό και τουριστικό κλάδο για την εισαγωγή του “πράσινου διαβατηρίου”.
“Το “πράσινο διαβατήριο” δείχνει με μια ματιά αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, έχει αποθεραπευτεί ή έχει κάνει τεστ και με έναν ενιαίο κωδικό QR, αυτό πρέπει να εφαρμοστεί με απλό και φιλικό προς τον χρήστη τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η απόφαση σχετικά με το ποιες είναι οι λεπτομέρειες ως προς τις διευκολύνσεις, λαμβάνεται φυσικά από κάθε κράτος-μέλος”, τόνισε στις δηλώσεις της στο ΑΡΑ η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού.
Συγκεκριμένα, το “πράσινο διαβατήριο”, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να είναι έτοιμο προς χρήση από την 1η Ιουνίου, φέρεται ότι θα περιλαμβάνει τρία πιστοποιητικά, δηλαδή για τον εμβολιασμό, για το διαγνωστικό τεστ (PCR ή γρήγορο τεστ αντιγόνου) ή για ανάρρωση (το νωρίτερο 20 ημέρες μετά από το πρώτο θετικό τεστ PCR).
Το ψηφιακό έγγραφο θα εκδίδεται δωρεάν, θα ισχύει για όλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα έχει υψηλό επίπεδο προστασίας δεδομένων, καθώς θα περιέχει μόνον τα πιο σημαντικά και σχετικά με τον Covid προσωπικά δεδομένα (π.χ. ταυτοποίηση του ατόμου, εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε, αριθμό παρτίδας, ημερομηνία και τόπος του εμβολιασμού/τεστ). Δεν θα υπάρχει κεντρική Τράπεζα Δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε. και η κατοχή του πιστοποιητικού δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση της ελεύθερης κυκλοφορίας ή τη χρήση υπηρεσιών μεταφορά
Πιλοτικό άνοιγμα στην Ελλάδα
H εξέλιξη έρχεται σχεδόν παράλληλα με το ελληνικό σχέδιο πιλοτικού «ανοίγματος» του τουρισμού από την επόμενη εβδομάδα, με πρώτο μέτρο την κατάργηση της υποχρεωτικής καραντίνας για ταξιδιώτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες πέντε χώρες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου πρακτορείου, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, οι τουρίστες θα εισέρχονται στη χώρα, χωρίς να τίθενται σε καραντίνα, αρκεί να έχουν εμβολιαστεί ή να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού.
«Θα άρουμε σταδιακά τους περιορισμούς από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας εν όψει του “ανοίγματος” στις 14 Μαΐου» δήλωσε, χαρακτηριστικά, η συγκεκριμένη πηγή, η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.
Η πρόωρη επανεκκίνηση του τουρισμού θα αφορά αποκλειστικά τους ταξιδιώτες από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι αφίξεις θα λαμβάνουν χώρα μόνο μέσω των αερολιμένων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδο, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη και Κέρκυρα, καθώς και μέσω δύο συγκεκριμένων συνοριακών περασμάτων στη βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πάντως, όλοι οι εισερχόμενοι τουρίστες θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν απαρέγκλιτα τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε περιοχής