Εγκαινιάστηκε η Ηλεκτρική Διασύνδεση της Νάξου στην Υψηλή Τάση – Ποιοι έδωσαν το παρών
Είναι πραγματικότητα.. Χθες Τρίτη 13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης της Νάξου στο Σύστημα Υψηλής Τάσης, γεγονός που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της Β΄ Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Σύστημα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, εγκαινίασαν τη διασύνδεση της Νάξου με τη Μύκονο και την Πάρο, καθώς και τον Υποσταθμό Υψηλής Τάσης στη Νάξο. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Εργασίας (και βουλευτή Κυκλάδων) Ιωάννη Βρούτση, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, των βουλευτών Κυκλάδων Κατερίνας Μονογυιού και Νίκου Συρμαλένιου, του δημάρχου Νάξου Δημήτρη Λιανού, του Προέδρου της ΡΑΕ Αθανάσιου Δαγούμα και άλλων στελεχών της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Η Β’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων περιλαμβάνει την εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων μεταξύ Νάξου-Μυκόνου και Νάξου-Πάρου, καθώς και την κατασκευή υποσταθμού κλειστού τύπου (GIS) στη Νάξο. Περιλαμβάνει, επίσης, την αναβάθμιση της υφιστάμενης καλωδιακής σύνδεσης Εύβοιας-Άνδρου και Άνδρου-Τήνου η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020. Επιπλέον, αναβαθμίζεται η ηλεκτρική τροφοδότηση των νησιών Ηρακλειά, Σχοινούσα και Κουφονήσια. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι τριπλά χρήσιμο. Πρώτον, ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των Κυκλάδων και φυσικά της Νάξου. Δεύτερον, είναι χρήσιμο περιβαλλοντικά γιατί κλείνουν τα «φουγάρα» της ΔΕΗ, είναι δηλαδή ένα πράσινο έργο. Και τρίτον, είναι χρήσιμο οικονομικά γιατί κάθε χρόνο πληρώνουμε 700 εκατ. χρόνια για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), με τις οποίες επιδοτούμε την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Χάρη στις νησιωτικές διασυνδέσεις που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, η επιβάρυνση αυτή θα μειωθεί δραστικά. Ήδη, χάρη στην ολοκλήρωση των τριών πρώτων φάσεων της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, εξοικονομούμε περί τα 100 εκατ. ευρώ».
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε σχετικά: «Σήμερα γιορτάζουμε ένα ακόμη βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των Κυκλάδων, ένα ιστορικό έργο με προϋπολογισμό 832 εκατ. ευρώ και για τα τέσσερα στάδια υλοποίησής του. Ειδικά για τη διασύνδεση της Νάξου, μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων και σχεδιασμών, οι συμβάσεις υπογράφηκαν μόλις το 2018. Παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, ο ΑΔΜΗΕ κατόρθωσε να υλοποιήσει αυτό το σημαντικό έργο χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις. Μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την τέταρτη και τελευταία φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη Σαντορίνη, τη Μήλο, τη Φολέγανδρο και τη Σέριφο, θέτοντας οριστικό τέλος στα προβλήματα ηλεκτροδότησης του νησιωτικού συμπλέγματος».
Η επόμενη ημέρα
Υπάρχει και η επόμενη ημέρα.. Εντός του έτους αναμένεται να αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση της τέταρτης και τελευταίας φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων, ύψους 386 εκατ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει τα νησιά Σαντορίνη, Μήλο, Φολέγανδρο και Σέριφο που θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Η διαγωνιστική διαδικασία για τη διασύνδεση της Σαντορίνης αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του έτους και το 2021 προβλέπεται να πραγματοποιηθούν οι διαγωνισμοί για τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο.
Η Σαντορίνη αναμένεται να ηλεκτριστεί στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ενώ τα νησιά Μήλος, Φολέγανδρος και Σέριφος στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου της 4ης φάσης είναι 393,4 εκατ. ευρώ και έχει προταθεί να συμπεριληφθεί στο ταμείο ανάκαμψης για χρηματοδότηση ύψους 137,7 εκατ. ευρώ.
Μαζί με την 4η φάση, το συνολικό ύψος της επένδυσης για την πλήρη διασύνδεση των Κυκλάδων ανέρχεται σε 832,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 276 εκατ. (εφόσον εγκριθεί και η χρηματοδότηση της 4ης φάσης) αφορούν σε κοινοτική χρηματοδότηση.
Δελτίο Ενημέρωσης από τον ΑΔΜΗΕ