Ενημέρωση από τη κίνηση για τη προστασία των νησίδων σχετικά με την ακύρωση της άδειας παραγωγής αιολικού εργοστασίου . – Για ποια νησιά μιλάμε και τι αναφέρει ο Δήμος Αμοργού
Ακύρωση άδειας παραγωγής αιολικού εργοστασίου… Ητοι ανάπτυξη ανεμογεννητριών σε Αμοργό, Ιο, Ανάφη (για Κυκλάδες) και Αστυπάλαια (Δωδεκάνησα). Η είδηση έρχεται από την “Κίνηση Προστασίας των Νησίδων” .. Γιατί ακυρώθηκε η άδεια; σύμφωνα με ανακοίνωση της ΡΑΕ στις 22/07/2022, οι κάτοχοι αδειών παραγωγής σταθμών ΑΠΕ έπρεπε να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή βεβαίωσης παραγωγού μέχρι τις 15/04/2022, προκειμένου οι άδειες αυτές να διατηρηθούν σε ισχύ.
Κάτι που δεν έγινε από τη εταιρεία που έχει συμφέροντα για το συγκεκριμένο αιολικό εργοστάσιο… Αναφερόμαστε στην γαλλική εταιρεία EDF (μέσω της θυγατρικής NIATA AIOLOS) με σχέδιο ανάπτυξης σε τέσσερα νησιά του Αιγαίου, σε Αμοργό, Αστυπάλαια, Ίο και Ανάφη.
Ας δούμε την σχετική ανάρτηση
Η άδεια παραγωγής του αιολικού εργοστασίου της EDF ακυρώθηκε!
Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη στον αγώνα για τη διάσωση του Αιγαίου. Το αιολικό εργοστάσιο που σχεδίαζε να κατασκευάσει η γαλλική εταιρεία EDF (μέσω της θυγατρικής NIATA AIOLOS) σε 4 νησιά του Αιγαίου (Αμοργός, Αστυπάλαια, Ίος, Ανάφη) ακυρώθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η πληροφορία αυτή μπορεί εύκολα να διασταυρωθεί στο γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ, όπου το έργο πλέον απεικονίζεται στα απορριφθέντα: https://geo.rae.gr/
Σημειώνουμε εδώ ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΡΑΕ στις 22/07/2022, οι κάτοχοι αδειών παραγωγής σταθμών ΑΠΕ έπρεπε να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή βεβαίωσης παραγωγού μέχρι τις 15/04/2022, προκειμένου οι άδειες αυτές να διατηρηθούν σε ισχύ. Δείτε την ανακοίνωση εδώ: https://www.rae.gr/anakoinoseis/43331/
Όσες εταιρείες δεν προσκόμισαν την εγγυητική αυτή επιστολή, απώλεσαν τις άδειες παραγωγής (ή βεβαιώσεις παραγωγού) τους. Συνολικά, λόγω αυτής της διαδικασίας έπαψαν να ισχύουν οι άδειες συνολικά 431 σταθμών ΑΠΕ όλων των ειδών (αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα, μικρά υδροηλεκτρικά) σε όλη τη χώρα.
Η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής θεσπίστηκε με το άρθρο 137 του ν. 4819/2021 και η μορφή της καθορίστηκε ειδικότερα με σχετική απόφαση της ΡΑΕ. Δείτε εδώ: https://energypress.gr/…/ti-provlepetai-gia-ti-nea…. Η εγγυητική επιστολή αυτή δύναται να εκδίδεται από πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα ή ασφαλιστικές επιχειρήσεις και έχει ύψος 35.000 Ευρώ/MW. Σκοπός της ρύθμισης αυτής ήταν να λειτουργήσει ως «φίλτρο» για την οικονομική φερεγγυότητα των επενδυτών που δρομολογούν έργα ΑΠΕ.
Πρακτικά η μη κατάθεση μιας τέτοιας εγγυητικής επιστολής εκ μέρους μιας εταιρείας σημαίνει εγκατάλειψη ενός έργου. Θεωρούμε ότι ο αγώνας που δόθηκε ενάντια στην καταστροφική αυτή επένδυση στα εν λόγω νησιά και όχι μόνο σίγουρα έπαιξε κι αυτός το ρόλο του σε αυτό. Δύο εικόνες που αναρτούμε είναι από τις εκδηλώσεις ενημέρωσης, που πραγματοποίησαμε για τους σχεδιασμούς των εταιρείων αιολικής ενέργειας στην Αιγιάλη και τη Χώρα της Αμοργού τον Ιούνιο του 2020. Παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αστυπάλαια και την Ανάφη, ενώ και το ρεπορτάζ του ARD για την αιολική ενέργεια στο Αιγαίο βοήθησε τα μέγιστα ώστε το θέμα να πάρει διαστάσεις και στο εξωτερικό. Στην πρώτη εικόνα φαίνεται πώς θα διαμορφωνόταν το τοπίο γύρω από τη Χώρα της Αμοργού σε περίπτωση υλοποίησης του έργου.
Οπωσδήποτε όμως, πρόκειται κυρίως για μεγάλη επιτυχία των αγωνιζόμενων κατοίκων και συλλόγων των νησιών αυτών!
Οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα! Ας μην το ξεχνάμε ποτέ! Οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι όσοι δε δόθηκαν ποτέ!
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΗΣΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ – ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ