Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΚυκλάδες - ΑΔΜΗΕ: Ξεκινά το έργο διασύνδεσης της Σαντορίνης με τη Νάξο

Κυκλάδες – ΑΔΜΗΕ: Ξεκινά το έργο διασύνδεσης της Σαντορίνης με τη Νάξο

|

Οι ανακοινώσεις από τον Πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ Μανούσο Μανουσάκη για την διασύνδεση Σαντορίνης – Νάξου αλλά και για το χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη σύνδεση Φολεγάνδρου, Μήλου και Σερίφου 

Στην ανακοίνωση ότι το έργο της διασύνδεσης της Σαντορίνης με τη Νάξο ξεκινάει και μέσα στον Σεπτέμβριο θα υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις με τους αναδόχους, προέβη ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Μανούσος Μανουσάκης, κατά την τοποθέτησή του στα σημερινά εγκαίνια του περιπτέρου του ΑΔΜΗΕ στην 85η ΔΕΘ, που έγιναν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι στις αρχές του Οκτώβρη ο ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει στην προκήρυξη των διαγωνισμών και για τα τρία υπόλοιπα νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων: τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, αλλά και για το ελληνικό τμήμα της διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας, «έτσι ώστε να τηρούμε τα χρονοδιαγράμματα», διευκρίνισε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτόν μάλιστα τόνισε ότι χάρη στα έργα του ΑΔΜΗΕ, «το 2030 θα βρει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μας πολύ πιο κοντά στους στόχους της ενεργειακής μετάβασης και πολύ πιο έτοιμο απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης».

Αναφερόμενος στον αναπτυξιακού σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ, που υλοποιεί επενδυτικό πλάνο ύψους 5 δισ. ευρώ, ο κ. Μανουσάκης επισήμανε ότι κινείται σε δύο άξονες, που είναι η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος, καθώς, όπως τόνισε, «εκσυγχρονίζουμε και αναβαθμίζουμε «γηρασμένο» εξοπλισμό και αντικαθιστούμε κυκλώματα και στοιχεία, κυρίως αυτομετασχηματιστές και διακόπτες που υπέστησαν φθορές από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο πρόσφατος παρατεταμένος καύσωνας ή η Μήδεια τον περασμένο χειμώνα».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι μέχρι τις αρχές του 2022 ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί έργα ύψους 90 εκατ. ευρώ στα Ιόνια Νησιά, στη Δυτική Ελλάδα, στην Ήπειρο και στην Εύβοια. «Για την ανθεκτικότητα δε, ανανεώνουμε συνεχώς με κυλιόμενο πλάνο ανανέωσης εξοπλισμού, έχοντας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ότι εντός του 2021 προχώρησαν οι αντικαταστάσεις των αυτομετασχηματιστών σε όλα τα κέντρα υπερυψηλής τάσης της Αττικής και διαβεβαίωσε ότι ο ρυθμός αντικαταστάσεων κρίσιμων στοιχείων του συστήματος, θα γίνει ακόμη πιο εντατικός, τα επόμενα χρόνια. Το 2026, όπως σημείωσε, «όταν θα κλείσει ο κύκλος του τρέχοντος προγράμματος, θα έχουμε πραγματοποιήσει πάνω 1.200 αντικαταστάσεις κύριων εξοπλισμών και στοιχείων στο ηλεκτρικό μας σύστημα».

Κατά την ομιλία του ο ίδιος υπενθύμισε την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, «την οποία θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάσουμε σύντομα στα Χανιά», όπως διευκρίνισε, συμπληρώνοντας ότι «με την επιτυχή λειτουργία αυτής της διασύνδεσης από το φετινό καλοκαίρι, ήδη οι καταναλωτές απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες ηλεκτροδότησης, όπως έχει συμβεί εξάλλου με όλα τα νησιά που έχουν διασυνδεθεί ως τώρα».

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης για ακόμη μεγαλύτερη θωράκιση του νησιού, παράλληλα βέβαια και με τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του έργου της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής από τη θυγατρική μας, Αριάδνη Interconnection, παραμένουν στις άμεσες προτεραιότητες του ΑΔΜΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Naxos Medical: Ιατρείο 24/02) από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Πότε και πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά στο Naxos Medical

Πανναξιακός ΑΟΚ: Σήμερα (23/02) έχει ντέρμπι .. ανόδου με Μελίσσια (video)

Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντέρμπι του ΔΑΚ Νάξου μεταξύ Πανναξιακού ΑΟΚ - Μελίσσια (video)

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο