Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΔεκατρείς μικροί νησιωτικοί δήμοι στο Νότιο Αιγαίο ζητούν δωρεάν Internet

Δεκατρείς μικροί νησιωτικοί δήμοι στο Νότιο Αιγαίο ζητούν δωρεάν Internet

|

Με δεδομένο ότι η Κεντρική Διοίκηση έχει στρέψει την πλάτη στη νησιωτική Ελλάδα και δη στα μικρότερα (σε πληθυσμό) νησιά οι δήμαρχοι δεκατριών νησιωτικών δήμων (κάτω των 1000 κατοίκων) υπογράφουν από κοινού αίτημα προς τους αρμόδιους υπουργούς για την παροχή στους κατοίκους των νησιών αυτών δωρεάν πρόσβασης στο ίντερνετ. – Χαμένες οι Μικρές Κυκλάδες ελέω Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων 

Δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ ζητούν από την κυβέρνηση οι δήμαρχοι 13 μικρών νησιών της χώρας, με κοινό υπόμνημα που κατέθεσαν προς τους αρμόδιους υπουργούς. Το αίτημα το υπογράφουν οι δήμαρχοι των νησιών με πληθυσμό λιγότερο από 1000 κατοίκους και όπως επισημαίνουν ευελπιστούν ότι η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει με την ανάλογη ευαισθησία. Και ανάμεσά τους οι δήμαρχοι Ανάφης, Σικίνου, Φολεγάνδρου και Κιμώλου όσον αφορά τις Κυκλάδες. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Μικρές Κυκλάδες (Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά και Δονούσα) είναι οι χαμένοι της υπόθεσης από τη στιγμή που ελέω … Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ακόμη κι εάν γίνει πραγματικότητα το αίτημά τους, δεν θεωρούνται ότι είναι νησιά κάτω των 1000 κατοίκων. Κι αυτό είναι σίγουρα άδικο….

 «Η απόφαση σας πρόσφατα να παρέχετε δωρεάν δορυφορική λήψη τηλεοπτικού σήματος εκεί όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα αυτή, και λίγο πριν, η παροχή γρήγορου ίντερνετ στις απομακρυσμένες περιοχές, μας γέμισε χαρά αλλά και αισιοδοξία» αναφέρουν στο υπόμνημα τους οι 13 δήμαρχοι «επειδή ακριβώς μας δείξατε ότι η έγνοια της Πολιτείας για τους ακρίτες της είναι υπαρκτή και συνοδεύεται από ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες που προάγουν το αίσθημα της ασφάλειας και μας φέρνουν πιο κοντά με τον υπόλοιπο κόσμο». Μέσα σε αυτό το πνεύμα λοιπόν, αναφέρουν οι δήμαρχοι των μικρών νησιών «σας καταθέτουμε το καθολικό αίτημα των κατοίκων που εκπροσωπούμε για μια πολύ σημαντική ψηφιακή υπηρεσία η οποία θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την πολιτική στήριξης της περιφέρειας, η ενίσχυση της οποίας αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης σας και αφορά την δωρεάν πρόσβαση στο Ίντερνέτ (Free Wi-Fi) για όλους τους κατοίκους των νησιών με τις ίδιες ιδιαιτερότητες».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Πριν από ένα χρόνο περίπου, οι 13 Δήμαρχοι νησιών με λιγότερους από 1000 κατοίκους, έχοντας διαπιστώσει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινά, σχεδόν στο σύνολο τους, αποφασίσαμε να ενεργήσουμε συλλογικά με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική επίλυση τους, αρχής γενομένης απ την συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Υπουργό στον οποίο καταθέσαμε τις προτάσεις μας οι οποίες και συμπεριελήφθησαν ακέραιες στο νομοσχέδιο του Υπουργείου.

Η ίδια ανάγκη για διεκδίκηση και για κατοχύρωση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των δημοτών μας, μας παρακίνησε να απευθυνθούμε σε εσάς αυτή τη φορά για ένα πολύ σημαντικό, μα πάνω απ όλα δίκαιο αίτημα.

Δυστυχώς το μέγεθος των νησιών μας και η γεωγραφική τους θέση αντιστρατεύεται την όποια μέριμνα απ την πλευρά μας να βελτιώσουμε τις συγκοινωνίες, την επικοινωνία, την παροχή πολύ σημαντικών υπηρεσιών ζωτικής σημασίας και κατά συνέπεια να επιτύχουμε την αξιοπρεπή διαβίωση, κυρίως των νέων ανθρώπων, που με δική τους επιλογή, παραμένουν στον τόπο τους και αντιστέκονται ακόμη στη γενικευμένη τάση φυγής που επικρατεί αυτή τη περίοδο στην πατρίδα μας και πλήττει ανεπανόρθωτα την παραγωγική της δυνατότητα.

Σήμερα, η τεχνολογική πρόοδος είναι τέτοια που δύναται να μειώσει σημαντικά αυτή την απόσταση και να υποκαταστήσει τα μεταφορικά μέσα και τις διάφορες καθημερινές ανάγκες των πολιτών σε αρκετά σημαντικό βαθμό ώστε να νιώθουν και αυτοί ισότιμοι με τους υπόλοιπους και όχι τρίτης κατηγορίας, όπως συνηθίζεται να λέγεται.

Η απόφαση σας πρόσφατα να παρέχετε δωρεάν δορυφορική λήψη τηλεοπτικού σήματος εκεί όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα αυτή, και λίγο πριν, η παροχή γρήγορου ίντερνετ στις απομακρυσμένες περιοχές, μας γέμισε χαρά αλλά και αισιοδοξία, επειδή ακριβώς μας δείξατε ότι η έγνοια της Πολιτείας για τους ακρίτες της είναι υπαρκτή και συνοδεύεται από ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες που προάγουν το αίσθημα της ασφάλειας και μας φέρνουν πιο κοντά με τον υπόλοιπο κόσμο.

Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα λοιπόν, σας καταθέτουμε το καθολικό αίτημα των κατοίκων που εκπροσωπούμε για μια πολύ σημαντική ψηφιακή υπηρεσία η οποία θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την πολιτική στήριξης της περιφέρειας, η ενίσχυση της οποίας αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης σας και αφορά την δωρεάν πρόσβαση στο ιντερνέτ (Free Wi-Fi) για όλους τους κατοίκους των νησιών με τις ίδιες ιδιαιτερότητες.

Είναι γεγονός πως η οικονομική ασφυξία είναι τέτοια που δεν επιτρέπει σε όλους μας τη δυνατότητα της ισότιμης πρόσβασης στο πιο πολύτιμο, κατά γενική ομολογία, ψηφιακό εργαλείο του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού, κάτι που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε ανισότητες και δεν περιποιεί τιμή κανενός, συμπεριλαμβανομένων και ημών, απ΄ τη χρονική στιγμή που γινόμαστε αποδέκτες αυτού του προβλήματος.

Δεν πρόκειται για ειδική αλλά για την ίση μεταχείριση ανθρώπων που είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του συγκοινωνιακού αποκλεισμού, που στερούνται τις ίδιες δυνατότητες νοσοκομειακής περίθαλψης, που μαστίζονται από το υψηλό κόστος διαβίωσης, ( παρόλο που έχει γίνει πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια για το μεταφορικό ισοδύναμο, δεν έχει υπάρξει κανένα αποτέλεσμα), και που δεν έχουν την επιλογή της αυτόνομης μετακίνησης, π.χ. από ένα μικρό χωριό προς μία μεγαλύτερη πόλη προκειμένου να έχουν άμεση πρόσβαση στα δημόσια αγαθά που προσφέρει η πατρίδα μας στους υπόλοιπους πολίτες της. Καθώς μελετάτε την πρόταση μας αυτή θα θέλαμε να έχετε στο νου σας ότι το επίπεδο του σύγχρονου πολιτισμού μιας χώρας καταδεικνύεται από τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίζει τους αδύναμους πολίτες της.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι εσάς θα σας «αγγίξει» αυτή η διαχρονική αδικία που αισθάνεται και ο τελευταίος κάτοικος των νησιών μας, τα περισσότερα απ’ τα οποία αποτελούν σύνορα της χώρας και που μόνο για το λόγο αυτό θα ΄πρεπε, αντί να ικετεύουν, να είναι οι πρώτοι αποδέκτες πολιτικών πρωτοβουλιών και δράσεων για την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής τους ζωής, κάτι που θα αποτελέσει το πιο ισχυρό πολιτικό αντίμετρο, το αμυντικό ανάχωμα στην απληστία και στον επεκτατισμό των γειτόνων μας που καιροφυλακτούν με τρόπο ολοένα και πιο προκλητικό.

Οι μέχρι τώρα πορεία σας αλλά και οι πολιτικές σας επιλογές, δυναμώνουν την ελπίδα μας για ικανοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού, για τους κατοίκους μας, αιτήματος που σας καταθέτουμε. Το ζητάμε ως αντιστάθμισμα για όλα εκείνα που δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να μας παρέχει το κράτος και για τα οποία δείχνουμε κατανόηση και σιδηρά υπομονή όλα αυτά τα χρόνια.

Με εκτίμηση

Οι Δήμαρχοι:

Βόρειο Αιγαίο

Αγίου Ευστρατίου           Μαρί Κάκαλη

Κεντρικό Αιγαίο

Ψαρών                Κωνσταντίνος Βρατσάνος

Οινουσών           Στέφανος Βογιατζής

Κυκλάδες

Ανάφης               Ιάκωβος Ρούσσος

Σικίνου Βασίλης Μαράκης

Φολεγάνδρου  Ελευθέριος Βενιός

Κιμώλου              Κωνσταντίνος Βεντούρης

Δωδεκάνησα

Λειψών                Φώτης Μάγγος

Γαύδου                Ευαγγελία Καλλινίκου

Χάλκης Μιχάλης Πατρός

Αγαθονησίου    Ευάγγελος Κόττορος

Τήλου   Μαρία Καμμά

Μεγίστης            Γιώργος Σαμψάκος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΥΠΕΝ – Κυκλάδες: Ζητάει από τους Δήμους να υποδείξουν περιοχές για αναστολή δόμησης

Μόλις πριν από μία εβδομάδα ζήτησε το ΥΠΕΝ από τους δήμους να υποδείξουν περιοχές για αναστολή της δόμησης, ενώ οι περισσότεροι δήμοι διαμαρτύρονται εδώ και μια τριετία για την υπερδόμηση των νησιών.

ΑΟ Θήρας: Στο “Ολυμπιακό Χωριό” το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για το κύπελλο

Στο Ολυμπιακό Χωριό με παρέμβαση Βρούτση η αναμέτρηση (27/02) του ΑΟ Θήρας – Παναθηναϊκός για το κύπελλο βόλεϊ - Το ευχαριστώ από τη Σαντορίνη

Premier League: Τσέλσι εναντίον Σαουθάμπτον και τα γκολ πέφτουν βροχή

Η πρόταση της ημέρας: Τσέλσι - Σαουθάμπτον: Δεν σταματούν να σκοράρουν στο 2.62!

Βιώσιμες Κυκλάδες: Ο “σεισμός” της Μήλου δείχνει τα προβλήματα του αναπτυξιακού μοντέλου των Κυκλάδων

Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες: “Ο «σεισμός» της Μήλου δείχνει τα προβλήματα του αναπτυξιακού μοντέλου των Κυκλάδων”

ΑΟ Μυκόνου: Βοηθάει παιδιά σε νηπιαγωγείο της Τανζανίας (video)

Η Μύκονος βοηθάει παιδιά σε νηπιαγωγείο της Τανζανίας - Η ανακοίνωση της ομάδας (vid)

ΠΟΥ: Μία στις 20 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Medicine» δείχνει ότι μία στις 20 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού

Νάξος – Αεροδρόμιο: “Κλειστόν” από 11 έως και 30 Μαρτίου λόγω εργασιών

Το αεροδρόμιο Νάξου θα κλείσει από την 11η έως και την 30η Μαρτίου λόγω εργασιών - Μόνο αεροδιακομιδές θα πραγματοποιούνται

Κυκλάδες: Κάλεσμα εκπαιδευτικών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις (28/02) για τα Τέμπη

Κοινό κάλεσμα για την απεργιακή κινητοποίηση από Εκπαιδευτικούς Συλλόγους Κυκλάδων - Τι αναφέρουν (δείτε την αφίσα)

Γραφή: το τέλος (;) μιας περιπέτειας

Η φωνή γίνεται λοιπόν το «Σουσάμι άνοιξε» για τον νέο, «έξυπνο» κόσμο - Η Πόπη Μανδηλαρά μας μιλάει για το τέλος της...γραφής;

Ελλάδα: Μετά το “Υπάρχω” έρχεται ταινία και για τον Τόλη Βοσκόπουλο

Ετοιμάζεται ταινία για τον Τόλη Βοσκόπουλο μετά την επιτυχία του «Υπάρχω» - Ποιοι είναι οι υποψήφιοι τραγουδιστές για τον ρόλο

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη σε περιοχή προς Σταυρό Κεραμωτής

Φωτιά σε εξέλιξη στη περιοχή Σίφωνες στο δρόμο προς τον Σταυρό της Κεραμωτής

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Νάξος – Αγερσανί: “Εφυγε” από τη ζωή ο Γιάννης “Αμερικάνος” Μαργαρίτης

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης "Μπαρμπούνης - Αμερικάνος" Μαργαρίτης - Αύριο Τρίτη (25/02) η εξόδιος Ακολουθία στον Αγιο Σπυρίδωνα Αγίου Αρσενίου

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο