Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΤαξίδιΜικρές Κυκλάδες: "Μάγισσα" Δονούσα, εκεί που ο χρόνος σταματά!

Μικρές Κυκλάδες: “Μάγισσα” Δονούσα, εκεί που ο χρόνος σταματά!

|

Δονούσα… Το τελευταίο μαργαριτάρι στο “κολιέ” των Μικρών Κυκλάδων – Μαγική αλλά ήρεμη… Σε κερδίζει με τη πρώτη .. επίσκεψη 

«Με τη βάρκα μου τη γυάλα, θα σε πάω μαυρομάλλα στη Δονούσα στο Σταυρό….»

Δεύτερος σταθμός (τυχαία η σειρά βεβαίως) η Μάγισσα Δονούσα!. Και ναι, σωστά λένε μάγισσα γιατί τα «ξόρκια» της σε δένουν μαζί της και δε θες να την αποχωριστείς.

Σαν φτάνει το  πλοίο στο λιμάνι του πιο βόρειου νησιού των Μικρών Κυκλάδων, αν έχεις κάνει το λάθος να πάρεις μαζί σου πολλά πράγματα θα διαπιστώσεις γρήγορα πώς ένα ζευγάρι παντόφλες, μαγιό και μερικά μόνο ρουχαλάκια είναι υπέρ αρκετά για τις πιο ανέμελες, τις πιο άνετες και απλές διακοπές της ζωής σου. Εκεί που ο χρόνος σταματά, εκεί που το απέραντο γαλάζιο γίνεται η καθημερινή σου εικόνα, εκεί που με το που πατάς το πόδι σου τους ξέρεις όλους, όπως όταν γυρίζεις στον τόπο που σε γέννησε.

donousa2.jpgΑυτή είναι η Δονούσα. Με τις αμπελιές της, τις φραγκοσυκιές και τους κήπους, με τον ορεινό της όγκο που θα σε βγάλει στο τέλος του δρόμου στην «Καλοταρίτισσα».  Εκεί, αν είσαι από αυτούς που το κινητό είναι η προέκταση του χεριού σου, θα βρεις την ευκαιρία σου να αποτοξινωθείς χωρίς καμία απολύτως τύψη. Είναι μια ανώτερη δύναμη, αυτή της φύσης που θα σε κάνει να ξεχάσεις ίσως και το όνομά σου.

Αυτά είναι που προσφέρει η Δονούσα και αν κάτι κατάλαβα από το χρόνο που πέρασα στη «Μάγισσα» είναι πως σ αυτό ακριβώς επενδύουν οι άνθρωποί της. Στα γραφικά σοκάκια της Χώρας, με την μεγάλη Εκκλησία από την οποία πήρε το όνομά της η περιοχή (Σταυρός), θα χαθείς ανάμεσα στα περιβόλια και τα γραφικά σπίτια που σε καλούν να τα χαζέψεις για την αφαιρετική αρχιτεκτονική τους… αφαιρετική διότι ακόμα και σ αυτό, η Δονούσα σου ζητά να μείνεις στα λίγα αλλά σπουδαία, αυτά που θα πάρεις μαζί σου φεύγοντας,  αυτά που θα κουβαλάς μέχρι την επόμενη φορά που θα γυρίσεις. Γιατί σίγουρα θα γυρίσεις. Όλοι γυρίζουν στο λιμάνι της  «Μάγισσας».

donousa4.jpgΟι παραλίες μοναδικές, η άμμος χρυσαφένια, τα νερά γαλαζοπράσινα, τα παραλιακά μαγαζιά γραφικά, τα μονοπάτια ζωγραφισμένα. Τα μονοπάτια…. Αυτά που δεν έχουν τελειωμό (ευτυχώς) γιατί όλο και κάτι μπορείς να ανακαλύψεις, όλο και κάποιος δρόμος ανοίγεται μπροστά σου να τον εξερευνήσεις. Κι εκεί που αναρωτιέσαι όταν βλέπεις από ψηλά μια χρυσαφένια παραλία «τι κρίμα να μην μπορεί κανείς να πάει», διαπιστώνεις άμεσα πως ο καθένας μπορεί να πάει . Ακολουθώντας το δρόμο «το σωστό» αυτόν των ζωγραφισμένων μονοπατιών.

Για το φαγητό δεν υπάρχει περίπτωση να μην μιλήσει κάποιος που βρέθηκε στο νησί. Τι θες ψάρι; Είσαι σε νησί! Θα φας το καλύτερο. Θες κρέας; Η κτηνοτροφία καλά κρατεί και τα κρέατα είναι ντόπια και καλό – μαγειρεμένα. Σπιτικό φαγητό σαν της μαμάς;  Οι νοικοκυρές και οι νοικοκύρηδες  θα φροντίσουν γι αυτό.

Κι αν θες να χαλαρώσεις ακόμα περισσότερο, ε τότε στάσου να δεις το ηλιοβασίλεμα..  Αν είσαι τυχερός να πετύχεις πλοίο να έρχεται την ώρα του ηλιοβασιλέματος, ή φεγγαράδα αργότερα στο λιμάνι… θα μαγευτείς!!!! Μείνε εκεί, στο λιμάνι…. Με τη βάρκα τη γυάλα μπροστά σου στη στεριά, και τη «Μάγισσα» μέσα στο νερό, ονειρέψου το επόμενο ταξίδι σου, στο επόμενο νησί… υποσχέσου όμως γιατί θα τηρήσεις σίγουρα!

Θα ξανάρθω «Μάγισσα!!!»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Άγιο Φως: H Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα (video)

Το Άγιο Φως, θα μεταφερθεί με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air σε 8 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας.

Κουφονήσια – Μεγάλη Παρασκευή: Περιφορά Επιταφίου με δάδες και εγκώμια (photos)

Κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου στα γραφικά σοκάκια του Κουφονήσια (Photos)

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

115 αγροτικοί γιατροί θα ενισχύσουν τα νησιά ενόψει του καλοκαιριού

Θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.