Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΣύρος: Στο κατάλογο της αύλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μπαίνει το λουκούμι

Σύρος: Στο κατάλογο της αύλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μπαίνει το λουκούμι

|

Μέσω ανακοίνωσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έγινε γνωστό ότι έχουμε την εγγραφή του Συριανού Λουκουμιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Το Συριανό Λουκούμι είναι η πιο πρόσφατη εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κας Λίνας Μενδώνη. Ποιος το αναφέρει αυτό; Μα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με σχετικό δελτίο ενημέρωσης όπου γνωστοποιεί το ευχάριστο αυτό γεγονός όχι μόνο για την Σύρο αλλά για το σύνολο των Κυκλάδων.. Και το πιο εντυπωσιακό; Είναι μόλις η 3η εγγραφή που έρχεται από τις Κυκλάδες. Είχε προηγηθεί η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία (2013) και η Αμπελοοινική κληρονομιά της Σαντορίνης (2018) ενώ θα μπορούσαμε να πούμε και για την τέχνη της ξερολιθιάς (2015) από τη στιγμή που συναντάμε αυτή τη τεχνική όχι μόνο στην Τήνο αλλά και στη Νάξο και βέβαια και σε αρκετά σημεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας… 

Οσο για το Εθνικό Ευρετήριο; Είναι η αποτύπωση στοιχείων της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας με τη μορφή ευρετηρίου. Μέσω του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας  επιδιώκεται να δοθεί ο λόγος στους ίδιους τους φορείς της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (κοινότητες, ομάδες, ακόμα και μεμονωμένα άτομα) προκειμένου να μοιραστούν τη δική τους πολιτισμική εμπειρία με το εγχώριο και διεθνές κοινό, να μιλήσουν για τη συλλογική τους ταυτότητα, να διατυπώσουν προτάσεις για τη μελέτη και κυρίως για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Γυρίζοντας όμως στα “γλυκά” νέα, ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό δελτίο από το Δήμο Σύρου ” βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι εγκρίθηκε, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 696558/496359/2520/670/16-12-2019 (ΑΔΑ 69ΠΗ4653Π4-Ξ0Ω) απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη, η εγγραφή του Συριανού Λουκουμιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Για το άκρως θετικό αυτό αποτέλεσμα οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Υπουργό και τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και την κα Ντίνα Συκουτρή – Ανδριωμένου, η οποία, εκπροσωπώντας τους λουκουμοποιούς της Σύρου, ενήργησε τα δέοντα και συνεργάστηκε εξαιρετικά με το Υπουργείο.

Λίγα λόγια για το Συριανό Λουκούμι

Το Συριανό Λουκούμι στην ιστορική διαδρομή του, από το 1832 που πιθανολογείται η πρώτη μαρτυρία για την παρασκευή του στο νησί μας, αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» της Σύρου. Το λουκούμι είναι ένα τοπικό προϊόν που από την πρώτη στιγμή της παραγωγής του έως και σήμερα παράγεται αδιαλείπτως. Η περίοδος από το 1922 -με την έλευση των προσφύγων από τη Μικρασία- έως το 1975 υπήρξε το αποκορύφωμα της παραγωγής λουκουμιού.

Αξιοσημείωτη είναι και η μετέπειτα πορεία του, καθώς και ο ρόλος του στη σημερινή κοινωνία του νησιού. Οι σύγχρονες τεχνολογικές μέθοδοι έχουν μεταβάλει, τα τελευταία χρόνια, τον τρόπο παραγωγής του λουκουμιού, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει στο ελάχιστο την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού αυτού συριανού προϊόντος.

Τα υλικά παρασκευής (υφάλμυρο νερό πηγής, ζάχαρη και άμυλο, ελάχιστο ξινό) δεν έχουν αλλάξει από τότε έως σήμερα. Συντηρητικά δεν περιέχονται. Το ξεχωριστό άρωμα το δίνουν τα φυσικά αιθέρια έλαια που προστίθενται και το χρώμα, που προκύπτει από φυτικές χρωστικές ουσίες.

Οι βιοτεχνίες λουκουμιού ήταν κατά παράδοση οικογενειακές επιχειρήσεις και απασχολούσαν όλα τα μέλη της οικογένειας. Σήμερα η παράδοση αυτή συνεχίζεται, με τη διαφορά ότι πλέον δεν είναι αποκλειστική απασχόληση όλης της οικογένειας. Στη θέση νεαρότερων μελών απασχολούνται ντόπιοι τεχνίτες, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν την παράδοση της τέχνης του λουκουμιού και συχνά ανοίγουν δικές τους βιοτεχνίες.

Το ενδιαφέρον των ξένων αγορών για το λουκούμι παραμένει αμείωτο, κρατώντας τις εξαγωγές του σε υψηλά επίπεδα. Υπήρξε άλλωστε από τα πρώτα εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας από το 1837 έως σήμερα, μαζί με τη χαλβαδόπιτα. Η σταθερή αύξηση της ζήτησής του, τα τελευταία χρόνια, έχει συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού και της χώρας μας, καθώς οι πρώτες ύλες για την παρασκευή του είναι κατά κύριο λόγο ελληνικές.

Μια άλλη όψη του συριανού λουκουμιού ως αγαθό πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η πώλησή του από τους λεγόμενους καλαθατζήδες στους επιβάτες κατά την άφιξη και αναχώρηση των πλοίων από το λιμάνι της Σύρου. Πολλοί από τους καλαθατζήδες είναι οι ίδιοι λουκουμοποιοί, οι οποίοι μπαίνουν σε κάθε πλοίο που δένει στο λιμάνι, έστω και για λίγα λεπτά, με καλάθια γεμάτα συριανά λουκούμια και χαλβαδόπιτες, αποτελώντας πια «σήμα κατατεθέν» του νησιού.

Ο ρόλος του λουκουμιού στη σημερινή κοινωνία της Σύρου παραμένει πολύ σημαντικός. Το γλύκισμα αυτό πρωταγωνιστεί στην καθημερινή ζωή του τόπου και είναι συνυφασμένο με όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Αποτελεί μέρος τόσο της καθημερινότητας, όσο και των ιδιαίτερων στιγμών της κοινωνικής ζωής. Δεν λείπει από κανένα σπίτι, από κανέναν χώρο μαζικής εστίασης, από καμία εκδήλωση. Συνοδεύει ακόμα τους Συριανούς στις μεγάλες τους χαρές (γάμο, γέννηση, βάπτιση) αλλά και στις μεγάλες τους λύπες (θάνατος, μνημόσυνο). Σε πολιτιστικές και τοπικές εκδηλώσεις, θρησκευτικές πανηγύρεις, το λουκούμι ως προσφερόμενο γλυκό κυριαρχεί.

Το συριανό λουκούμι, ως γλύκισμα άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία και την κοινωνία του νησιού, προβάλλεται και στη μόνιμη έκθεση του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, την οποία επισκέπτονται μαθητές από τα σχολεία όλης της Ελλάδας και οι επισκέπτες-τουρίστες του νησιού. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΠΑΣ Νάξου: Κέρδισε στο Παλαιό Φάληρο (62-60) και φώναξε “Είμαι εδώ”

Ψυχωμένος ο ΑΠΑΣ Νάξου επικράτησε στη παράταση εκτός έδρας του Παλαιού Φαλήρου (62-60) και ελπίζει σε ανατροπή δεδομένων - Επόμενος αντίπαλος εντός έδρας ο Πανελευσινιακός

Σαντορίνη: Κλειστά σχολεία και αποφυγή συγκεντρώσεων σε εσωτερικούς χώρους

Κλειστά σχολεία και αποφυγή συγκεντρώσεων σε εσωτερικούς χώρους στη Σαντορίνη - Μέτρα της Eπιτροπής Σεισμικού Κινδύνου

Σαντορίνη – Γερ. Παπαδόπουλος: “Οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας”

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: "Οι σεισμοί στη Σαντορίνη είναι τεκτονικοί – Καμία ανησυχία για ηφαιστειακή έκρηξη”

Τοπική Αυτοδιοίκηση – Εκλογές: Δήμαρχος την 1η Κυριακή, όλοι οι Νόμοι σε έναν

Νέος κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Δημοτικές εκλογές σε μία Κυριακή, αυτοδυναμία 40% και δήμαρχος κοινής αποδοχής

Αμοργός – Σαντορίνη: Ενας ακόμη σεισμός, 4,1 R, αισθητός και στη Νάξο

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και Αμοργού - Αισθητός και στη Νάξο

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση με επίκεντρο Αφαλάτωση και Ταχυδιυληστήριο Εγγαρών

Μία ακόμη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Ποια είναι τα θέματα

Σύρος: “Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων

και στη Σύρο έχουμε την υπό κατασκευή νέου ξενοδοχείου 5 αστέρων

Τέμπη: Πρώτη δικαστική απόφαση για αποζημίωση ύψους 800.000 ευρώ

Συνολική αποζημίωση ύψους 800.000 ευρώ επιδικάστηκε στους συγγενείς του ελεγκτή που έχασε τη ζωή του στο σιδηροδρομικό δυστύχημα - Τι αναφέρει το σκεπτικό των δικαστών

Σαντορίνη – Αμοργός: Ποδαρικό Φεβρουαρίου με ασθενείς σεισμικές δονήσεις

Διαδοχικές ασθενείς σεισμικές δονήσεις σε Σαντορίνη και Αμοργό από τα ξημερώματα – Τι λένε οι ειδικοί για την συνεχιζόμενη σεισμική ακολουθία

Αμοργός: Αναζητώντας την άγκυρα του Blue Star Paros

To Blue Star Paros έχασε την άγκυρα του τα ξημερώματα στα Κατάπολα - Σε προσωρινή απαγόρευση αν και το δρομολόγιό του είναι κανονικά για αύριο (02/02)

Νάξος: Το “Naxos Star” έφυγε, το “Aegean Gem” έρχεται

Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας στα νερά της Νάξου, το Naxos Star φεύγει ... Επόμενος προορισμός τα Δωδεκάνησα με το όνομα Aegean Gem

Νάξος – Μέλανες: Εκοιμήθη ο πατέρας Μάρκος Φάρκωνας

Εφυγε από την ζωή ο Ιερέας Μάρκος Φάρκωνας, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν εφημέριος στην Ενορία Μελάνων - Αύριο η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Μπαίνει … λουκέτο προσεχώς στην “Παπαβασιλείου”

Η κατασκευή των νέων πεζοδρομίων, τα καλώδια της ΔΕΔΔΗΕ και το «λουκέτο» στην Παπαβασιλείου… Προϋπολογισμός και χρονοδιάγραμμα

Αμοργός – Σαντορίνη: Ενας ακόμη σεισμός, 4,1 R, αισθητός και στη Νάξο

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και Αμοργού - Αισθητός και στη Νάξο

Εκτακτο: Φωτιά τώρα σε εξέλιξη στην περιοχή Βουνιά Μαραθίου (Πάρος)

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στην Πάρο - Κινητοποιήθηκαν εναέρια μέσα

Τέμπη – Νάξος: “Δεν έχω οξυγόνο”, ανατριχίλα στην ανάγνωση του ονόματος των 57 θυμάτων (video)

Δυναμική παρουσία κατοίκων και επισκεπτών της Νάξου στη σημερινή (26/01) συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα θύματα των Τεμπών (video)

Νάξος – Laguna Coast: Το Μοναδικό Ελληνικό Ξενοδοχείο στη Λίστα του Forbes με τα Κορυφαία Νέα Openings για το 2025

Νάξος - Laguna Coast: Το Μοναδικό Ελληνικό Ξενοδοχείο στη Λίστα του Forbes με τα Κορυφαία Νέα Openings για το 2025

Νότιο Αιγαίο: Η …μεγάλη επιστροφή του “Πρέβελης”

Το αγαπημένο "Πρεβελάκι" επιστρέφει για μερικές εβδομάδας στην άγονη γραμμή του Νοτίου Αιγαίου (πίνακας)

Κυκλάδες – “Δεν έχω Οξυγόνο”: Σε 15 νησιά θα ακουστεί η φωνή διαμαρτυρίας για τα θύματα στα Τέμπη

«Δεν έχω οξυγόνο»: Οι Κυκλάδες βγαίνουν στους δρόμους – Δείτε σε ποια νησιά θα γίνουν κινητοποιήσεις

Αμοργός: Αναζητώντας την άγκυρα του Blue Star Paros

To Blue Star Paros έχασε την άγκυρα του τα ξημερώματα στα Κατάπολα - Σε προσωρινή απαγόρευση αν και το δρομολόγιό του είναι κανονικά για αύριο (02/02)