Παιδική Χάρα ή Αλσος (ή όπως αλλιώς πείτε τη) της Ελλης… Σαράντα χρόνια τώρα παλεύει να αποκτήσει ταυτότητα και να γίνει μία περιοχή χρηστική για την νέα .. πόλη της Χώρας Νάξου.. Θα γίνει;
Ο βασικός στόχος και ρόλος μίας Δημοτικής Αρχής είναι να κάνει πράξη το όραμα της τοπικής κοινωνίας. Και κυρίως να προσφέρει τις υποδομές εκείνες, ώστε να μπορέσουν τα μέλη του Δήμου, οι δημότες (αλλά και οι επισκέπτες) να έχουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής… Στη Νάξο και δη στη πόλη, οι δυνατότητες για δράσεις σε εξωτερικούς χώρους είναι λίγες. Και αυτές δυστυχώς υποβαθμισμένες. Από το χώρο που βρίσκεται έξω από το Δημαρχείο της πόλης που κανείς πλέον δεν θυμάται ποιος είναι ο ρόλος του, κάτι μεταξύ πράσινου, χώρου παιδικής χαράς, αθλοπαιδιές αν και οι κακές γλώσσες λένε ότι φτιάχτηκε για να κάνει το ετήσιο συνέδριο του εκεί το ΚΚΕ.
Ο άλλος χώρος είναι στο χώρο που αποκαλείται Παιδική Χαρά ή Άλσος της Έλλης. Στην είσοδο σχεδόν της πόλης από τα χωριά της πεδινής Νάξου. Χώρος πρασίνου που κατά καιρούς έχει λειτουργήσει ως παιδική χαρά αλλά και «μαγικό χωριό» για τις ανάγκες των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου.. Σήμερα; Είναι απλά ένας χώρος που ουσιαστικά δεν είναι τίποτα. Κάτι σαν παιδική χαρά, αλλά με ξύλα που είναι επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά και χωρίς τίποτα ουσιαστικό να προσφέρει. Ελάχιστοι είναι αυτοί που σπαταλούν το χρόνο τους σταματώντας για μερικά λεπτά στην πάλαι ποτέ Παιδική Χαρά…
Πέρυσι, είχαμε διαβάσει στην τοπική εφημερίδα «Κυκλαδική» ότι η δημοτική αρχή μέσω της κοινότητας Νάξου ήταν έτοιμη να δώσει χρήματα (30.000 ευρώ) και υπήρχε δήλωση του προέδρου της Κοινότητας, Γιώργου Γιαννάκη που ανάμεσα στα άλλα είχε πει «Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ώστε η παιδική χαρά του πάρκου της Έλλης, να είναι ελκυστική στα παιδιά. Θα προσπαθήσουμε να προστατέψουμε αυτόν τον χώρο. Πιστέψαμε ότι ο κόσμος θα σεβόταν το πάρκο που είχαμε, προ ετών, δημιουργήσει. Όμως, πέσαμε έξω. Κάποιοι, υποτίθεται, κύριοι, πετάνε τα σκουπίδια τους εκεί μέσα, λες και εκεί λειτουργεί χωματερή. Αυτό, θα το σταματήσουμε. Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο, προκειμένου να υλοποιήσουμε πέντε/έξι παρεμβάσεις ουσίας. Για όλα που θα επιχειρήσουμε να κάνουμε, θα έχει πλήρη ενημέρωση και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου. Και βέβαια, το Δημοτικό Συμβούλιο…».
Θα μου πείτε, τι σε έπιασε τώρα και ασχολείσαι με την Παιδική Χαρά ή Άλσος της Έλλης; Έλα μου ντε… Ας όψεται ο «Ορεινός Αξώτης» που έχει την τάση να μας ταξιδεύει στο παρελθόν.. Ε… πριν από σαράντα χρόνια μέσω της Εφημερίδας «Κορωνίς» είχαμε διαβάσει ότι «Ξεκινά προσπάθεια για διαμόρφωση του δεντροφυτεμένου δημοτικού χώρου της ΕΛΛΗΣ που θα περιέχει : παιδική χαρά , χώρο ανοικτού θεάτρου και κινηματογράφου , αναστύλωση του υπάρχοντος κτίσματος και προσθήκη για πνευματικό κέντρο .
Την πρωτοβουλία ανέλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου με την ευκαιρία του εορτασμού του έτους του παιδιού και σχηματίστηκε δε επιτροπή από τους :
Μαρία Γ. Κοντοπίδη , δημοτική σύμβουλο
Κωνσταντίνο Καπίρη , αρχιτέκτονα
Κωνσταντίνο Περδικάρη , γεωπόνο
Κωνσταντίνο Προυκάκη , γεωπόνο
Ευστράτιο Φουτάκογλου , δικηγόρο
Ευγενία Ανδρουλιδάκη , υπάλληλο
Φώτη Μαργαρίτη , ράπτης
Ιωάννης Λογαράς , καθηγητής
Μαρία Αξαοπούλου , νοικοκυρά .
Από τον αρχιτέκτονα Κ. Καπίρη τοπογραφήθηκε ο χώρος και με τη βοήθεια των γεωπόνων σε γεωτεχνικά θέματα συντάχθηκε σχέδιο που δημοσιεύουμε σε μικρογραφία . Η μελέτη όπως και η επίβλεψη του έργου είναι δωρεάν προσφορά .
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νάξου πρόσφερε για το έργο αυτό τις εισπράξεις από τον αποκριάτικο χορό , δηλαδή 45.000 δραχμές και ο μητροπολίτης κ. Επιφάνιος 2000 δραχμές …’’
Την ίδια χρονιά στα τέλη Νοεμβρίου είχε αναφερθεί ότι «Έτοιμη η παιδική χαρά στη Χώρα, η επιτροπή ευχαριστεί τους Μανώλη Κοπελούζο , επιχειρηματία που διέθεσε όργανα αξίας 220 000 δραχμών Γιάννη Μαργαρίτη – Μπαρμπούνη , υπάλληλο ΔΕΗ και τον Σύλλογο Φιλοτιτών Αθήνας που πραγματοποίησαν έκθεση φωτογραφίας στη Χώρα και τα έσοδα διατέθηκαν για τη παιδική χαρά Γιάννη Φρατζέσκο , ο οποίος πρόσφερε δωρεάν φωτογραφίες αλλά και προσωπική εργασία αξίας 2000 δραχμών Νικόλαο Καραμανή ο οποίος πρόσφερε δωρεάν προσωπική εργασία αξίας 2000 δραχμών Τον Χρύσανθο ΔέλλαΡόκα , προέδρου Εφετών , που πρόσφερε 1000 δραχμές ..’’
Τότε; Το όνειρο είχε ξεκινήσει ώστε να γίνει πραγματικότητα… Σήμερα; Δεν υπάρχει καν όνειρο…. Μήπως η νέα δημοτική αρχή να δει σοβαρά το θέμα της παιδικής χαράς – άλσος (όπως βέβαια και το χώρο έξω από το Δημαρχείο) ώστε να φτιάξει κάτι για τα παιδιά που είναι και το μέλλον του δήμου; Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι με λίγα χρήματα μπορεί κανείς να κάνει πολλά. Αρκεί να θέλει… Και η απόσβεση θα γίνει μεσοπρόθεσμα και όχι στις επόμενες εκλογές όπως είναι η λογική έως τώρα των δημοτικών αρχών στο νησί μας…