Η ανάρτηση του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού που έδωσε το παρών στα εγκαίνια της έκθεσης “δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ.Έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν» που φιλοξενείται από 18 Μαΐου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο – Ποιοι βρέθηκαν στα εγκαίνια
Η έκθεση «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ. Έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν», με τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα από την Κέρο και το Δασκαλιό, σημαντικές θέσεις της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου (3.200-2.100 π.Χ.), παρουσιάζεται από την περασμένη Τρίτη 18 Μαϊου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο. Σε μία δράση όπου συμμετέχουν ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Στην έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στην Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου το 2019, εκτίθενται ευρήματα της ανασκαφικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ -ενταγμένη στην ερευνητική δραστηριότητα της Βρετανικής Σχολής Αθηνών με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη και εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων – στο νησί της Κέρου και την παρακείμενη νησίδα του Δασκαλιού.
Και σήμερα, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έγιναν τα εγκαίνια. “ Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή παραβρέθηκα σήμερα στην Έκθεση «Δες απέναντι. Έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν”, η οποία εγκαινιάσθηκε στην Αθήνα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.
Στην έκθεση, η οποία άνοιξε τις πύλες της στο κοινό για πρώτη φορά το 2019 στο Κουφονήσι, εκτίθενται σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα της ανασκαφικής έρευνας στην Κέρο και το Δασκαλιό, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη σημασία της πρωτοκυκλαδικής αυτής θέσης. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και τον Δήμο Αθηναίων για την φιλοξενία της Έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη”.
Η έρευνα και η μελέτη των ευρημάτων αποδεικνύουν την ιδιαίτερη σημασία της πρωτοκυκλαδικής αυτής θέσης, ειδικά σε ό,τι αφορά τις απαρχές της αστικοποίησης και τα θαλάσσια δίκτυα διακίνησης πρώτων υλών και αγαθών στο Αιγαίο κατά την πρώιμη Εποχή του Χαλκού, και η έκθεση εστιάζει με αφηγηματικό τρόπο στην παρουσίαση αυτών των αποτελεσμάτων.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Κύπρου και δη στο χώρο που ήταν κάποτε το Δημοτικό Σχολείο και σήμερα είναι ένα πλήρως ανανεωμένο και αναβαθμισμένο εκθεσιακό κέντρο…
Και στηρίχθηκε σε δυο άξονες. Αφενός, προβάλλοντας όψεις της ζωής στο Δασκαλιό που καταδεικνύουν την ιδιαιτερότητα και τη θέση σου σε ένα εκτενές δίκτυο ανταλλαγών. Αφετέρου, παρουσιάζοντας πτυχές της ανασκαφικής διαδικασίας και τεκμηρίωσης, που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, καθώς και πλευρές της απαιτητικής εργασίας αρχαιολόγων και ερευνητών, υπό ιδιαίτερα δύσκολες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες.
Να σημειώσουμε ότι τον Νοέμβριο του 2019 είχαν επισκεφθεί την έκθεση στα Κουφονήσια 7000 άνθρωποι (!!!) και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντώνης Κωβαίος τον Νοέμβριο του 2019 είχε αναφέρει σε ανάρτησή του “Τρεις μήνες πέρασαν σχεδόν από τότε που άνοιξε στο κοινό η εκπληκτική αρχαιολογική έκθεση «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ»! Το σπουδαίο γεγονός για τα Κουφονήσια & την ευρύτερη περιοχή ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και η αυλαία έπεσε.
7.000 επισκέπτες τίμησαν αυτή την μοναδική αρχαιολογική έκθεση. Τα συναισθήματα μας ανάμεικτα. Ενθουσιασμός και χαρά που ο τόπος μας για πρώτη φορά στην ιστορία του, φιλοξένησε τους πολύτιμους καρπούς – τα μοναδικά ευρήματα – από το Δασκαλιό και τους αποθέτες της Κέρου. Συγκίνηση και θλίψη που τα αποχωριζόμαστε. Παρηγοριά μας πως θα συμπεριληφθούν ανάμεσα και σε άλλους θησαυρούς της περιοχής μας που θα εκτίθενται στην μόνιμη συλλογή που θα δημιουργηθεί τα επόμενα έτη (2021-2022) από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο αρχαιολόγος-μουσειολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Στέφανος Κεραμίδας, ο οποίος και συντονίζει όλες τις σχετικές εργασίες υπό τον γενικό συντονισμό του Εφόρου Δημήτρη Αθανασούλη και συνεπιμελήτρια την Μαργαρίτα Δρίλλια αρχαιολόγο/υπεύθυνη επικοινωνίας στην Easy dot, εταιρεία που υλοποίησε την μουσειογραφική μελέτη.
Αποκλειστικός χορηγός της έκθεσης είναι η Cosmote. Η χορηγία της έκθεσης αποτελεί συνέχεια της πολύτιμης στήριξης της Cosmote στην υλοποίηση της έκθεσης στο Κουφονήσι και στο Πρόγραμμα Ανασκαφών Κέρου (The Cambridge Keros Project).
Στον εκθεσιακό χώρο θα τηρηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, αλλά και των κανόνων λειτουργίας των χώρων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.
Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.
Διάρκεια έκθεσης: από 18 Μαΐου 2021
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00, Δευτέρα κλειστά
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (κτίριο Μεταξουργείου): Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή.
Πληροφορίες και φωτογραφία: opanda.gr