Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΝάξος & Κουφονήσια: Εγκαίνια της έκθεσης "Δες Απέναντι. Έναν οικισμό στην Κέρο...

Νάξος & Κουφονήσια: Εγκαίνια της έκθεσης “Δες Απέναντι. Έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν»

|

Η ανάρτηση του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού που έδωσε το παρών στα εγκαίνια της έκθεσης “δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ.Έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν» που φιλοξενείται από 18 Μαΐου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο – Ποιοι βρέθηκαν στα εγκαίνια 

Η έκθεση «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ. Έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν», με τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα από την Κέρο και το Δασκαλιό, σημαντικές θέσεις της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου (3.200-2.100 π.Χ.), παρουσιάζεται από την περασμένη Τρίτη 18 Μαϊου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο. Σε μία δράση όπου συμμετέχουν ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στην έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στην Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου το 2019, εκτίθενται ευρήματα της ανασκαφικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ -ενταγμένη στην ερευνητική δραστηριότητα της Βρετανικής Σχολής Αθηνών με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη και εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων – στο νησί της Κέρου και την παρακείμενη νησίδα του Δασκαλιού. 

Και σήμερα, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έγιναν τα εγκαίνια. “ Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή παραβρέθηκα σήμερα στην Έκθεση «Δες απέναντι. Έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν”, η οποία εγκαινιάσθηκε στην Αθήνα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Στην έκθεση, η οποία άνοιξε τις πύλες της στο κοινό για πρώτη φορά το 2019 στο Κουφονήσι, εκτίθενται σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα της ανασκαφικής έρευνας στην Κέρο και το Δασκαλιό, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη σημασία της πρωτοκυκλαδικής αυτής θέσης. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και τον Δήμο Αθηναίων για την φιλοξενία της Έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη”.

 

Η έρευνα και η μελέτη των ευρημάτων αποδεικνύουν την ιδιαίτερη σημασία της πρωτοκυκλαδικής αυτής θέσης, ειδικά σε ό,τι αφορά τις απαρχές της αστικοποίησης και τα θαλάσσια δίκτυα διακίνησης πρώτων υλών και αγαθών στο Αιγαίο κατά την πρώιμη Εποχή του Χαλκού, και η έκθεση εστιάζει με αφηγηματικό τρόπο στην παρουσίαση αυτών των αποτελεσμάτων.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Κύπρου και δη στο χώρο που ήταν κάποτε το Δημοτικό Σχολείο και σήμερα είναι ένα πλήρως ανανεωμένο και αναβαθμισμένο εκθεσιακό κέντρο…

Και στηρίχθηκε σε δυο άξονες. Αφενός, προβάλλοντας όψεις της ζωής στο Δασκαλιό που καταδεικνύουν την ιδιαιτερότητα και τη θέση σου σε ένα εκτενές δίκτυο ανταλλαγών. Αφετέρου, παρουσιάζοντας πτυχές της ανασκαφικής διαδικασίας και τεκμηρίωσης, που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, καθώς και πλευρές της απαιτητικής εργασίας αρχαιολόγων και ερευνητών, υπό ιδιαίτερα δύσκολες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες. 

Να σημειώσουμε ότι τον Νοέμβριο του 2019 είχαν επισκεφθεί την έκθεση στα Κουφονήσια 7000 άνθρωποι (!!!) και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντώνης Κωβαίος τον Νοέμβριο του 2019 είχε αναφέρει σε ανάρτησή του “Τρεις μήνες πέρασαν σχεδόν από τότε που άνοιξε στο κοινό η εκπληκτική αρχαιολογική έκθεση «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ»! Το σπουδαίο γεγονός για τα Κουφονήσια & την ευρύτερη περιοχή ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και η αυλαία έπεσε.

7.000 επισκέπτες τίμησαν αυτή την μοναδική αρχαιολογική έκθεση. Τα συναισθήματα μας ανάμεικτα. Ενθουσιασμός και χαρά που ο τόπος μας για πρώτη φορά στην ιστορία του, φιλοξένησε τους πολύτιμους καρπούς – τα μοναδικά ευρήματα – από το Δασκαλιό και τους αποθέτες της Κέρου. Συγκίνηση και θλίψη που τα αποχωριζόμαστε. Παρηγοριά μας πως θα συμπεριληφθούν ανάμεσα και σε άλλους θησαυρούς της περιοχής μας που θα εκτίθενται στην μόνιμη συλλογή που θα δημιουργηθεί τα επόμενα έτη (2021-2022) από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο αρχαιολόγος-μουσειολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Στέφανος Κεραμίδας, ο οποίος και συντονίζει όλες τις σχετικές εργασίες υπό τον γενικό συντονισμό του Εφόρου Δημήτρη Αθανασούλη και συνεπιμελήτρια την Μαργαρίτα Δρίλλια αρχαιολόγο/υπεύθυνη επικοινωνίας στην Easy dot, εταιρεία που υλοποίησε την μουσειογραφική μελέτη.

Αποκλειστικός χορηγός της έκθεσης είναι η Cosmote. Η χορηγία της έκθεσης αποτελεί συνέχεια της πολύτιμης στήριξης της Cosmote στην υλοποίηση της έκθεσης στο Κουφονήσι και στο Πρόγραμμα Ανασκαφών Κέρου (The Cambridge Keros Project).

Στον εκθεσιακό χώρο θα τηρηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, αλλά και των κανόνων λειτουργίας των χώρων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.

Διάρκεια έκθεσης: από 18 Μαΐου 2021

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00, Δευτέρα κλειστά

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (κτίριο Μεταξουργείου): Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή.

Πληροφορίες και φωτογραφία: opanda.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη σε περιοχή προς Σταυρό Κεραμωτής

Φωτιά σε εξέλιξη στη περιοχή Σίφωνες στο δρόμο προς τον Σταυρό της Κεραμωτής

Express Skopelitis: Το Σάββατο 1η Μαρτίου το τελευταίο ταξίδι πριν την “ακινησία”

Πότε θα ξεκινήσει η ετήσια ακινησία του Express Skopelitis; Η ανακοίνωση από το Zas Travel

Νάξος – Κινηματογραφική Λέσχη: Τριάντα (30) χρόνια λαμπαδηφορίας συμπληρώνονται φέτος

Τριάντα (30) χρόνια Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου - Τριάντα Χρόνια Λαμπαδηφορία - δείτε την αφίσα της δράσης την 1η Μαρτίου

Σαντορίνη: Διαμαρτυρία εργαζομένων στο Υπουργείο Εργασίας

Με κινητοποίηση στο υπ. Εργασίας απαίτησαν μέτρα στήριξης των εργαζομένων της Σαντορίνης

SKY Express: Ακύρωση πτήσεων λόγω 28ης Φεβρουαρίου, μία επιπλέον πτήση (01/03) προς Νάξο

SKYexpress: Ακυρώσεις πτήσεων την Παρασκευή 28/2 – Προσθήκη επιπλέον πτήσεων πριν και μετά την απεργία

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Καμία ουσιαστική απάντηση Χατζηδάκη για μειωμένους ΦΠΑ και μεταφορικό ισοδύναμο

Συνάντηση εργασίας του Κωστή Χατζηδάκη στο Επιμελητήριο Κυκλάδων - Τι του ζήτησαν τα μέλη του Επιμελητηρίου και τι απάντησε ο "Τσάρος" της Οικονομίας

Νάξος – Φιλώτι: Έτοιμος να λειτουργήσει ο 1ος Βρεφονηπιακός Σταθμός (photos)

Έτοιμος να λειτουργήσει ο 1ος Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας στο Φιλώτι - Επίσκεψη και η επικείμενη ανακοίνωση (photos)

Νάξος – Αγερσανί: “Εφυγε” από τη ζωή ο Γιάννης “Αμερικάνος” Μαργαρίτης

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης "Μπαρμπούνης - Αμερικάνος" Μαργαρίτης - Αύριο Τρίτη (25/02) η εξόδιος Ακολουθία στον Αγιο Σπυρίδωνα Αγίου Αρσενίου

Κλιματική Κρίση: Εκτός Μυκόνου δύο ξενοδοχεία γαλλικών συμφερόντων

Τέλος η Μύκονος – Γιατί ανησυχεί ο Γάλλος CEO - H Accor θα δημιουργήσει έναν κατάλογο με τα ξενοδοχεία που επηρεάζονται και κινδυνεύουν περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής

Αμοργός: Σεισμός 4,4 Ρίχτερ με χαμηλό εστιακό βάθος, αισθητός και στην Αττική

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Αμοργό Το επίκεντρο εντοπίζεται 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης με εστιακό βάθος 17,3 χιλιόμετρα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη σε περιοχή προς Σταυρό Κεραμωτής

Φωτιά σε εξέλιξη στη περιοχή Σίφωνες στο δρόμο προς τον Σταυρό της Κεραμωτής

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο