Τρίτη συνεχόμενη χρονιά και τα μέλη (με τους εθελοντές) του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας προχωρούν σε απολογισμό δράσης όσον αφορά τα Βυζαντινά μνημεία της Τραγαίας – Αύξηση της τάξης του 40% στον Αι Γιώργη Διασορίτη ενώ εντυπωσιακή ήταν η επισκεψιμότητα στον Ταξιάρχη που άνοιξε για πρώτη φορά φέτος
Μοιάζει απίστευτο. Αλλά είναι πραγματικότητα. Ο «Μυστράς του Αιγαίου» γίνεται πραγματικότητα. Σιγά σιγά. Και με σταθερά βήματα. Μετά από χρόνια προσπάθειας, επιτέλους μπορούμε να πούμε ότι έχουμε την δυνατότητα να ποντάρουμε στον «θρησκευτικό τουρισμό». Αρκεί η συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με την Μητρόπολη Παροναξίας και τους εθελοντές – μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας να έχει την ίδια αρμονική συνεργασία όπως τα τελευταία τρία χρόνια. Όπου μπόρεσαν να ανοίξουν περισσότερα από ένα μνημείο στην ευρύτερη περιοχή της Τραγαίας. Και μάλιστα σε σταθερή λειτουργία. Και τα αποτελέσματα απτά. Από τους 5000 επισκέπτες του 2015 φτάσαμε στους συν 11.000 το 2017. Περισσότερο από 100% η αύξηση σε δύο χρόνια. Και με περισσότερες ημέρες λειτουργίας αλλά και έναν επιπλέον Ναό (μνημείο) ανοιχτό για το κοινό με ελεύθερη δε είσοδο… Πιο συστηματική παροχή πληροφορίας στους επισκέπτες, εκτύπωση εντύπου σε επτά (!!) γλώσσες και το κυριότερο; Έμπειροι ξεναγοί μέσα από το εθελοντικό πρόγραμμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας που πρόσφεραν πλούσια ενημέρωση στους επισκέπτες… Και είμαστε σίγουροι ότι του χρόνου θα ανέβουμε ένα ακόμη επίπεδο…
Ας δούμε τι αναφέρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε αργά το απόγευμα της Κυριακής με τίτλο «Απολογισμός εθελοντικής δράσης για τα Βυζαντινά μνημεία της Τραγαίας»
«Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση του συλλόγου μας, που αφορούσε στο άνοιγμα – φύλαξη του βυζαντινού ναού του Αγ. Γεωργίου Διασορίτη στο Χαλκί, από φοιτητές αρχαιολογίας με ειδίκευση στις βυζαντινές σπουδές, συνεπικουρούμενους από ομάδες εθελοντών μελών και φίλων του συλλόγου μας. Οι φοιτητές επελέγησαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τη φιλοξενία και όλα τα έξοδα μετακίνησης και σίτισης είχε αναλάβει ο σύλλογός μας, χάρη στις δωρεές των επισκεπτών του ναού του Διασορίτη των περασμένων δύο ετών.
Φέτος για πρώτη φορά ήταν επισκέψιμος και ο ναός του Ταξιάρχη στα Μονοίτσια μετά τις 9 Ιουλίου που πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του ναού από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο και μετά από χρόνια εργασιών αναστήλωσης από την ΕΦΑ Κυκλάδων.
Και οι δύο ναοί άνοιγαν καθημερινά 11:00-14:30 με ελεύθερη είσοδο, ενώ τυπώθηκε και έντυπο σε 7 γλώσσες με πληροφορίες για τους επισκέπτες για τον Άγιο Γεώργιο Διασορίτη.
Οι εν λόγω δράσεις υλοποιήθηκαν σε αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας, τις οποίες και ευχαριστούμε θερμά που μας εμπιστεύτηκαν για ακόμα μία χρονιά. Ευχαριστούμε επίσης όλους τους εθελοντές και ιδιαίτερα τους νεαρούς επιστήμονες που ήρθαν στη Νάξο για να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια ανάδειξης των βυζαντινών ναών της Τραγαίας, καθώς και τον κ. Γεώργιο Πάλλη, επίκουρο καθηγητή Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η ανταπόκριση των επισκεπτών του νησιού αλλά και των κατοίκων του φαίνεται να δικαιώνει την προσπάθεια του συλλόγου καθώς και την εμπιστοσύνη της αρμόδιας αρχής. Το 2015, πρώτη χρονιά, παρά την πιλοτική λειτουργία και την αρχική περίοδο προσαρμογής, το ναό του Διασορίτη επισκέφτηκαν πάνω από 5000 άτομα. Το 2016 ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε τους 6600, ενώ στη διάρκεια του χειμώνα 2016-2017 έγιναν εργασίες ενοποίησης μέσω μονοπατιού του Διασορίτη με τον Ταξιάρχη στα Μονοίτσια, επισκευές, τοποθέτηση σήμανσης και καταχώρηση των μνημείων σε ηλεκτρονικά δίκτυα. Δημιουργήθηκαν επίσης υποδομές φιλοξενίας των φοιτητών αρχαιολογίας με τη βοήθεια των οποίων άνοιξαν οι δύο ναοί το καλοκαίρι του 2017. Οι επισκέπτες του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Διασορίτη το 2017 έφτασαν τους 11.125 (1η Ιουλίου – 15 Σεπτεμβρίου), ενώ του Ι.Ν. Ταξιάρχη τους 5500 (10 Ιουλίου – 31 Αυγούστου)!
Η επιτυχία του εγχειρήματος προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση στο σύλλογό μας. Υπάρχει όμως κάτι απείρως σημαντικότερο: κάθε χρονιά και σε κάθε ναό υπάρχει βιβλίο επισκεπτών όπου ο κάθε επισκέπτης μπορεί να σχολιάσει ή να αφήσει τις εντυπώσεις του. Όλα τα σχόλια αποπνέουν εξαιρετική συγκίνηση, θαυμασμό, κατάνυξη και σεβασμό. Όμως μερικές αράδες των βιβλίων είναι συγκλονιστικές σε ανθρώπινη ελπίδα και ψυχική προσφορά. Τις θεωρούμε τις καλύτερες αποσκευές των ανθρώπων από τις δεκάδες χώρες που μας επισκέφτηκαν και την καλύτερη ανταμοιβή του συλλόγου και των εθελοντών μας».
Για φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε στις σελίδες:
www.tragaia.gr
https://www.facebook.com/diasoritis/