Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΝάξος: Αποκαλύψεις γύρω από τη παρουσία των Νεάντερνταλ στην Στελίδα

Νάξος: Αποκαλύψεις γύρω από τη παρουσία των Νεάντερνταλ στην Στελίδα

|

Κυκλαδικό σεμινάριο στην Αρχαιολογική  Εταιρεία και στις 21 Μαϊου ο αναπληρωτής καθηγητής Tristan Carter σε ομιλία του θα παραθέσει τα έως τώρα ανασκαφικά δεδομένα γύρω από τη παρουσία των Νεάντερνταλ στην Νάξο 

Πέμπτο χρόνο τώρα, το Καναδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ανασκάπτουν στην Στελίδα της Νάξου, σε έναν χώρο που απέχει τρία χιλιόμετρα από την Χώρα και όπου όλα δείχνουν πως είχαν εγκατασταθεί Νεάντερταλ. Οι έρευνες, που ξεκίνησαν το 2013, έφεραν στο φως πλήθος αντικειμένων τα οποία πιστοποιούν την εμφάνιση πρώιμων ανθρώπων στην περιοχή ως και πριν από 260.000 χρόνια.

Της Αγγελική Κώττη (liberal.gr

Η συντριπτική πλειονότητα των πρώτων ευρημάτων που εντοπίστηκαν σε επιφανειακή αρχαιολογική έρευνα είχαν τη μορφή πελεκημένης πέτρας (πυριτόλιθος), ενώ βρέθηκε και μικρή ποσότητα σμύριδας (υλικό που αφθονεί στο νησί, αν και όχι στη Στελίδα) και ακόμα μικρότερες ποσότητες μαρμάρου, από τη Νάξο επίσης. Η κεραμική που συλλέχθηκε ήταν πολύ σπάνια και κατά πολύ μεταγενέστερη. Με αυτό το πρόγραμμά, αλλάζουν τα προϊστορικά δεδομένα στις Κυκλάδες.

Κατά πόσον υπήρξαν Νεάντερταλ στη Νάξο, θα αποκαλύψει ο αναπληρωτής καθηγητής Tristan Carter σε ομιλία του στις 21 Μαΐου στο πλαίσιο του Κυκλαδικού Σεμιναρίου. Η ομιλία θα γίνει στην Αρχαιολογική Εταιρεία και κατά τη διάρκειά της ο επιστήμονας θα παραθέσει τα έως τώρα ανασκαφικά δεδομένα.

Μέχρι πρόσφατα οι ειδικοί θεωρούσαν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα στα νησιά ξεκινούσε πολύ αργότερα, γύρω στην 5η χιλιετία π.Χ., ενώ μόλις το 1981, με την ανακάλυψη της συγκεκριμένης θέσης στη Στελίδα, εμφανίστηκε δειλά η πιθανότητα μιας πρωιμότερης χρονολόγησης. Συστηματικότερες έρευνες διεξάγονται εκεί την τελευταία πενταετία, όπως προαναφέραμε.

Ένας από τους πρώτους στόχους του ελληνο-καναδικού προγράμματος είναι η χρονολόγηση της θέσης με τη χρήση επιστημονικών τεχνικών ώστε να διευκρινισθεί πότε οι πρώιμοι άνθρωποι μετανάστευσαν στην Ευρώπη μέσω της λεκάνης του Αιγαίου και αν η μετανάστευση αυτή έγινε με ναυσιπλοΐα. Επίσης, γίνεται λεπτομερής τυπολογική ανάλυση των τεχνέργων και διερευνώνται οι σχέσεις συμπεριφοράς (λατόμευση και κατασκευή εργαλείων) των πρώιμων ανθρώπων στην περιοχή, δηλαδή των Νεάντερνταλ και των Homo sapiens που ακολούθησαν. Και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, όπως στη Μάνη, οι ανασκαφές δείχνουν πως τα δύο είδη συνυπήρξαν για κάποιο χρονικό διάστημα, και μάλιστα ειρηνικά, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Τα λίθινα εργαλεία της παλαιολιθικής εποχής που ανακαλύφθηκαν στη Στελίδα, δεν μοιάζουν σε τίποτα με τα λίθινα εργαλεία που έχουν βρεθεί σε άλλες προϊστορικές θέσεις στα νησιά των Κυκλάδων, σύμφωνα με τον Tristan Carter. Είναι εμφανές πως ανήκαν σε πολύ παλαιότερους ανθρώπους, που έφτασαν στο Αιγαίο και στη συγκεκριμένη περιοχή πριν από 250.000 χρόνια, ίσως και νωρίτερα. Αν αυτές οι ημερομηνίες επιβεβαιωθούν, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για Νεάντερταλ και ή ακόμα και για Homo Heidelbergensis είτε για Homo Erectus.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι πώς έγινε το θαλάσσιο ταξίδι, καθώς η πραγματοποίησή του απαιτεί κατασκευή εργαλείων, δημιουργία σκάφους, γνώσεις πλοήγησης αλλά και φαντασία και τόλμη. Οι αρχαιολόγοι έβλεπαν πάντοτε τη θάλασσα ως ένα  εμπόδιο, αλλά μπορεί και να μην ήταν. Ίσως να ήταν μια εθνική οδός.

«Οι έρευνες στα είδη που προηγήθηκαν του Homo Sapiens, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών μας έχουν δείξει ότι οι προγονοί μας ήταν πιο ικανοί και πολύπλοκοι από ότι νομίζαμε» λέει ο καθηγητής. 

Καθώς οι περισσότεροι αρχαιολόγοι που εργάστηκαν στην περιοχή είναι ειδικοί στους πολιτισμούς που δημιούργησαν αυτά τα πανέμορφα ειδώλια και κεραμικά ίσως δεν έψαξαν για σκορπισμένα κομμάτια από σπασμένη πέτρα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές. Τα αντικείμενα μπορεί να μην είναι πολύ συναρπαστικά, αλλά τα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κανείς γι’ αυτά, είναι. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)