Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΑμοργός: Βραδιά αφιερωμένη στον Μάρκο Γαβρά

Αμοργός: Βραδιά αφιερωμένη στον Μάρκο Γαβρά

|

Τον αείμνηστο Μάρκο Γαβρά τίμησε ο Δήμος Αμοργού τη Δευτέρα 30 Αυγούστου. Στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης μνήμης και τιμής,  πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία «Λόζα» Χώρας Αμοργού η ονοματοδοσία της Αίθουσας που στεγάζει την Τοπική Αρχειακή Συλλογή του Δήμου Αμοργού σε «Αίθουσα Μάρκος Γαβράς».

Σε μια βραδιά που η Λόζα γέμισε αναμνήσεις, συγκίνηση αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον της Αμοργού παρουσιάστηκε μέσα από ομιλίες και προβολή  video η πολυδιάστατη προσωπικότητα και προσφορά του Μάρκου Γαβρά. Συνυπήρξαν μέσα στα λόγια των εκλεκτών ομιλητών και στην παρουσία πλήθους κόσμου, η  παράδοση, η λαογραφία, η παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική, το περιβάλλον, η αγάπη για τον τόπο, η μεταλαμπάδευση της γνώσης στις επόμενες γενιές, η Αμοργός του Μάρκου Γαβρά, του Μάρκου όλων των Κυκλάδων.

Η εκδήλωση άνοιξε με ένα συγκινητικό βίντεο όπου ο Μάρκος Γαβράς μιλούσε για τη ζωή του και τα πρώτα του βήματα στη μουσική και ακολούθησε ο χαιρετισμός του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού και Νήσων κκ Επιφανίου.

Ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος ευχαρίστησε όλο τον κόσμο που τίμησε το Μάρκο Γαβρά. Εκείνους που παρέστησαν  στην εκδήλωση αλλά και όσους λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατάφεραν να βρεθούν στην Αμοργό, έχουν συνδέσει όμως το έργο τους με το όραμα του Μάρκου Γαβρά, όπως ο Πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός που συνεργάστηκε στενά με τον Μάρκο μέχρι και τις τελευταίες στιγμές της ζωής του.

img_5172-300x200.jpg

Ο Δήμαρχος Αμοργού στην ομιλία του αναφέρθηκε στην συμβολική και ουσιαστική συμμετοχή της εκδήλωσης  στις επετειακές δράσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 καθώς ο Μάρκος Γαβράς ήταν πρωτεργάτης της συμμετοχής της Αμοργού στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» έχοντας συλλέξει όλο το απαραίτητο ιστορικό υλικό. Αναφέρθηκε στο αποτύπωμα του Μάρκου Γαβρά σε κάθε πτυχή της ζωής και της κοινωνίας της Αμοργού και έκανε ειδική αναφορά  στη Δημοτική Βιβλιοθήκη , ένα έργο ζωής για τον Μάρκο Γαβρά ο οποίος συμμετείχε ενεργά στον τελικό σχεδιασμό της πρότασης που εντάχθηκε πρόσφατα σε χρηματοδότηση.

 Ο κ. Λευτέρης Καραΐσκος τόνισε την ευθύνη και το χρέος όλων να συνεχιστεί το έργο του Μάρκου Γαβρά, «γιατί ο Μάρκος μας παρέδωσε τα όνειρα του και εμείς πρέπει να τα κάνουμε πράξη. Η διάσωση της παράδοσης, η ιστορική μας κληρονομιά, η προστασία της ταυτότητας της Αμοργού.  Δεν πρέπει να τον προδώσουμε! Οφείλουμε να πάρουμε το νήμα της ιστορίας και να το παραδώσουμε και εμείς στις επόμενες γενιές.Για να μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο το όνομα του, το έργο του, η προσφορά του. Μάρκο, οι άξιοι συνεχιστές σου, οι λεβέντες σου, ο Γιακουμής και ο Γιώργος θα γεμίζουν με τις μελωδίες που τόσο λάτρεψες τον Αιγαιοπελαγίτικο αέρα. Σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ για να δώσουμε το όνομα σου στην αίθουσα της Αρχειακής Συλλογής Αμοργού. Δίνουμε Μάρκο το όνομα σου, στο σπίτι σου.»

Για την προφορά του στη Αμοργό και τις παρακαταθήκες που άφησε με το έργο του για το μέλλον του νησιού μίλησε ο πρώην Δήμαρχος Αμοργού κ. Νικήτας Ρούσος καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Αμοργού κ. Νικόλαος Φωστιέρης που απέστειλε μήνυμα. Επίσης διαβάστηκαν τα μηνύματα μουσικού Νικολάου Στεφανόπουλου, του δημοσιογράφου Μιχαήλ Στρατουδάκη και της  προέδρου Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμοργού, Ελένης Κουντουρούπη.

img_5182-300x200.jpg

Με το ιδανικότερο τρόπο  σκιαγράφησαν το πολυδιάστατο έργο του Μάκρου Γαβρά αλλά και τη συνέχεια που απαιτείται να υπάρχει στο έργο του, οι ομιλητές της εκδήλωσης που παρουσίασαν τον «δικό τους Μάρκο».

Ο κ. Τάσος Αναστασίου από τη διεύθυνση Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου περιέγραψε την αγάπη του Μάρκου Γαβρά και την κοινή τους προσπάθεια για την ανάδειξη των περιπατητικών διαδρομών και των μονοπατιών της Αμοργού ανακοινώνοντας πως «η Νο8 Διαδρομή Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος της Αμοργού, η διαδρομή Χώρα – Αγία Βαρβάρα – Τερλάκι – Λέλη – Άγιος Γεώργιος – Άγιος Ιωάννης / Πύργος στο Ρίχτι, στο εξής θα φέρει την ονομασία Μάρκος Γαβράς».

Ο ιστορικός και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστος Λούκος μας μετέφερε με το μήνυμα του την αγωνία του Μάρκου Γαβρά να μη χαθεί ίχνος από την ιστορία της Αμοργού και πως μαζί χάραξαν την ερευνητική πορεία που οδήγησε στη δημιουργία της Αρχειακής Συλλογής  

Την καθοριστική συμμετοχή του μουσικού Μάρκου Γαβρά στην έμπνευση και την έρευνα του έργου «Ψηφιακό Αρχείο Παραδοσιακής Μουσικής της Αμοργού και των Μικρών Κυκλάδων» τόνισε στη δική του ομιλία  ο καθηγητής μουσικής στο Berklee College of Music, κ. Παναγιώτης Λιαρόπουλος.

Τελευταίος ομιλητής ο πρωτοπρεσβύτερος Αντώνης Δεσποτίδης μίλησε για τον ιεροψάλτη Μάρκο Γαβρά. Τον Μάρκο Γαβρά που προσπαθούσε να φέρει τα νέα παιδιά της Αμοργού κοντά στη βυζαντινή μουσική και να κρατήσει ζωντανές τις παραδόσεις του νησιού.

img_5273-1-300x200.jpg

Η εκδήλωση που συντόνισε η φιλόλογος-γλωσσολόγος Νεκταρία Πρασίνου ολοκληρώθηκε με την ονοματοδοσία της Αίθουσας που στεγάζει την Τοπική Αρχειακή Συλλογή του Δήμου Αμοργού. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμοργού κ. Σταμάτης Γρίσπος διάβασε την Απόφαση του Συμβουλίου και οι γιού του Μάρκου Γαβρά, ο Γιακουμής και ο Γιώργος Γαβράς αποκάλυψαν την επιγραφή «Δήμος Αμοργού, Τοπική Αρχειακή Συλλογή, Μάρκος Γαβράς». Ο Γιακουμής και ο Γιώργος Γαβράς, έκλεισαν μια συγκινητική βραδιά μνήμης και ιστορίας, παίζοντας την Γιαλίτικη μαντινάδα ως φόρο τιμής στον πατέρα τους. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία