Η Αμοργός θρηνεί για το Μάρκο Γαβρά που τη λάτρεψε,που αναβίωνε και κατέγραφε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής,την αλήθεια της,την αυθεντικότητά της! – Τι αναφέρει ο Δήμος Αμοργού και το όνειρο του Μάρκου
” Η Αμοργός θρηνεί για το Μάρκο Γαβρά που τη λάτρεψε, που αναβίωνε και κατέγραφε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής, την αλήθεια της, την αυθεντικότητά της! Η αγάπη του συντρόφεψε και εμπλούτισε το έργο κάθε ερευνητή του νησιού μας. Σε ευχαριστούμε Μάρκο γι αυτά που δεν μας άφηνες να ξεχάσουμε, τις ρίζες μας που είναι και ο πιο πολύτιμος οδηγός στη ζωή μας! Θα μας λείπεις, μεγάλη απώλεια για το νησί μας, είχες τόσα όνειρα να υλοποιήσεις, θα μας συντροφεύεις πάντα, το χιούμορ σου, οι αλήθειες σου, οι μουσικές σου θα αιωρούνται και θα χαϊδεύουν τα αυτιά μας καθώς θα σεργιανάμε στα σοκάκια της Χώρας”…
Η είδηση για τον θάνατο του Μάρκου Γαβρά κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα και στο διαδίκτυο η αναφορά γίνεται viral… Στην μικρή κοινώνία της Αμοργού, ο πόνος είναι ανείπωτος.. Ομως, η παρουσία του Μάρκου Γαβρά αποδεικνύεται μέσα σε λίγα λεπτά ότι δεν είχε μείνει στα …σύνορα της Αμοργού .. Κι αυτό γιατί τα σχόλια που διαβάζουμε έρχονται από κάθε γωνιά των Κυκλάδων… Η Σοφία Θεολογίτου μας μετέφερε όχι μόνο την είδηση αλλά και το μεγάλο του όνειρο…
“Η αγωνία του Μάρκου ήταν η αξιοποίηση της βιβλιοθήκης του Ιωαννίδη αλλά και άλλων πολύτιμων βιβλίων που είχαν δωρηθεί στο Δήμο Αμοργού, καθώς επίσης και η συνέχιση της έρευνας του αρχειακού υλικού, που είχε κυριολεκτικά ξεθάψει από τις παλιές κοινότητες και μάλιστα κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες, από τον πολύ αγαπητό σε όλους καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Λούκο. Βαθιά επιθυμία του, την οποία καλείται ο Δήμος Αμοργού να εκπληρώσει, η δημιουργία του παλιού Γυμνασίου σε μια σύγχρονη βιβλιοθήκη, σε ένα εκθεσιακό χώρο, σε ένα χώρο πολιτισμού και δημιουργίας, ξεκινώντας άμεσα με έναυσμα τις εορταστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021 -200 χρόνια από την Επανάσταση, σε ένα εμβληματικό χώρο, στο πρώτο Γυμνάσιο, που ιδρύθηκε και λειτούργησε στην Ελεύθερη Ελλάδα στις 21 Ιουνίου 1829 με δαπάνη της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης. Το ένα του όνειρο η ψηφιοποίηση της μουσικής παίρνει σάρκα και οστά και εύχομαι να συμπεριληφθεί και η καταγραφή του λαογραφικού υλικού του καθηγητή Γ. Μαύρου, το άλλο του όνειρο οφείλουμε όλοι στη μνήμη του, Δήμος Αμοργού και Πολιτιστικοί σύλλογοι να συμβάλλουμε να γίνει πραγματικότητα”.
Ψήφισμα από Δήμο Αμοργού
Μάλιστα, άμεσα ο Δήμος Αμοργού προχώρησε στην ανακοίνωση ότι η αρχειακή συλλογή θα πάρει το όνομά του… Ενώ έχουμε και το ψήφισμα του Δήμου για την απώλεια του Μάρκου Γαβρά… Τι αναφέρει; “Η Αμοργός θρηνεί για το θάνατο του Μάρκου Γαβρά. Με ομόφωνη απόφαση, ως ελάχιστο φόρο τιμής, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε :
@ Ο Δήμος Αμοργού να καλύψει τα έξοδα της κηδείας του εκλιπόντος.
@ Εκ μέρους του Δήμου να αποχαιρετήσει τον εκλιπόντα ο Δήμαρχος ή ο αντικαταστάτης που θα οριστεί από τον ίδιο.
@ Να κατατεθεί στεφάνι στην σορό του κ. Γαβρά, εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και του προσωπικού του Δήμου.
@ Να υποβάλει ο Δήμος τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του εκλιπόντος.
@ Να ονοματοδοθεί η αίθουσα που στεγάζει την αρχειακή συλλογή σε Αίθουσα Μάρκου Γαβρά.
@ Να κυματίσει η σημαία του Δήμου μεσίστια σαν ένδειξη πένθους την ημέρα της κηδείας του.
@ Να παραμείνει ο Δήμος κλειστός κατά την ημέρα της κηδείας του.
@ Να δημοσιευτεί το παρόν στον τύπο και στην ιστοσελίδα του Δήμου.
«Ο Μάρκος Γαβράς, ο προϊστάμενος του Δήμου μας, ο ληξίαρχος, ο θεματοφύλακας της Παράδοσης και του Πολιτισμού μας, ο φωτισμένος κούρος της Αμοργού έφυγε νικητής και από αυτήν την μάχη. Αποχαιρέτησε τον εφήμερο κόσμο με βασιλικό και τραγούδι έχοντας στο πλευρό του τους άξιους συνεχιστές του, τα αγόρια του και στην σκέψη την αγαπημένη του μούσα, την σύζυγό του Μαρία. Μας αποχαιρέτησε μοιράζοντας χριστουγεννιάτικες ευχές:
όπως απάνω στα βουνά
δεν λιώνουνε τα χιόνια
έτσι να ζήσετε και σεις
Χρόνια Πολλά Αιώνια
Αθάνατη αμοργιανή ψυχή ήσουν και θα είσαι αιώνια ΦΩΤΟΔΟΤΗΣ…»
Να σημειωθεί – όπως βλέπετε και στη σχετική φωτογραφία – ότι το Περιοδικό ” Το Κάστρο της Αμοργού” προχώρησε άμεσα σε αλλαγή πρωτοσέλιδου και ενόψει της έκδοσης του τεύχους Ιανουαρίου έχει αφιέρωμα στον Μάρκο Γαβρά σημειώνοντας “ Θλιβερή αλλά απαραίτητη προσαρμογή.. Μάρκο μας έκανες όλους φτωχότερους…”
“Σαν κερί που λάμπει”
Ενώ και η Ελευθερία Ψυχογιού μέσα από τη σελίδα της στα social media θα αποχαιρετήσει με τον δικό της τρόπο τον Μάρκο … “Ο Μάρκος Γαβράς «ήταν μια παρουσία σαν τα κεριά που λάμπουνε μέσα στην εκκλησία!», για την Αμοργό, τον δήμο μας, το ιστορικό αρχείο, την παραδοσιακή μουσική. Μάρκο μου, η γη που θα σε δεχτεί πρέπει να τραγουδήσει, να βρει τον ήχο της πιο σπαρακτικής νότας μι από το βιολί σου, διότι εσύ τραγούδησες τα πλάσματα που την πατούν και δεν ήσουν «άχθος αρούρης» αλλά πνοή δημιουργικής ζωής.
Η ανάμνησή σου θα είναι πάντα θετική, στιβαρή, ζωογόνος, όπως η αρχοντική, διακριτική αλλά καίρια χρήσιμη παρουσία σου στη ζωή του τόπου μας, στον λαϊκό πολιτισμό και την ιστορία της Αμοργού που διακόνησες με ευθύνη. Εξηγούσες με τον μοναδικό δικό σου αναντικατάστατο τρόπο και την γνώση στα παιδιά των σχολείων της Αμοργού την αξία του τόπου μας. Ο γρήγορος χαμός σου ράγισε τις καρδιές όλων μας.