Το Συμβούλιο της Επικρατείας πήρε απόφαση: Αντισυνταγματικός ο τρόπος ανάδειξης αντιδημάρχου στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες – Τι σημαίνει αυτό για το Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων σχετικά με τη Σχοινούσα και τον Νίκο Νομικό
«Προσέφυγα στο ΣτΕ γιατί θέλω να εκπροσωπήσω το νησί μου. Διεκδικώ το δικαίωμα που μου έδωσαν με την ψήφο τους οι συμπολίτες μου να τους εκπροσωπήσω».… Αυτό είχε αναφέρει ο Νίκος Νομικός – Δημοτικός Σύμβουλος από τη Σχοινούσα της παράταξης “Δύναμη Δημιουργίας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων” μιλώντας τον περασμένο Νοέμβριο στην «Εφ.Συν.» και με αφορμή την απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε χθες ως αντισυνταγματική την διάταξη «νόμου Θεοδωρικάκου» για την Αυτοδιοίκηση….
Ο κος Νομικός (στη θέση του με απόφαση του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανού είναι από τη πλειοψηφία, ο αντιδήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης) είχε τονίσει“αυτό που ζήτησα με τη προσφυγή μου ήταν ο σεβασμός στο εκλογικό αποτέλεσμα”. Να σημειώσουμε ότι πλέον το λόγο έχει η Ολομέλεια του Σώματος που θα κρίνει την υπόθεση και θα προχωρήσει ή όχι στην κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης, που όπως διαβάζουμε θα έχει ισχύ – ουσιαστικά – μόνο για την Σχοινούσα.
Και εδώ να τονιστεί ότι, αν και ισχύει η γενική «καλλικρατική» αρχή «κάθε νησί και δήμος», μόλις τέσσερις ήταν οι περιπτώσεις νησιωτικών δήμων που έχουν δημοτικές ενότητες που αποτελούνται από μικρότερα νησιά: ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, ο Δήμος Λευκάδας (με τα νησιά Κάλαμος και Καστός), ο Δήμος Κυθήρων (με τα Αντικύθηρα) και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (με τα Κουφονήσια, τη Δονούσα, την Ηρακλειά και τη Σχοινούσα)).
Και έρχεται σήμερα η Ολομέλεια και παίρνει απόφαση… Και τι μας λέει; Εκρινε αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση του 2019 για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Κοινότητες) και συγκεκριμένα τη διαδικασία ορισμού αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.
Αναλυτικά.. η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος Δημήτρης Σκαλτσούνης και εισηγήτρια η Σταυρούλα Κτιστάκη) έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η μεταβολή (νόμος 4623/2019) του τρόπου ανάδειξης του προέδρου και αντιδημάρχου δημοτικού συμβουλίου Κοινότητας άνω των 300 κατοίκων αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019. Συγκεκριμένα κρίθηκε αντίθετη στο άρθρο 5 του Συντάγματος για το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι καθώς νοθεύει την εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων.
Ακόμη, παραβιάζει τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος, που διέπουν τις εκλογές για την ανάδειξη των αρχών των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και απορρέουν από τα άρθρα 1, 4, 5, 51, 52 και 102 του Συντάγματος.
Η απόφαση του ΣΤΕ
Αντίθετη προς το Σύνταγμα η τροποποίηση της ρύθμισης για τον ορισμό Αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.
Το άρθρο 207 παρ. 1 του ν. 3852/2010, όπως είχε τροποποιηθεί και ίσχυε κατά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019, προέβλεπε ότι στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες (κοινότητες που εκτείνονται στην περιφέρεια ενός νησιού), οι οποίες είχαν οριστεί στο σύνολό τους ως μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ορίζεται Αντιδήμαρχος ο δημοτικός σύμβουλος που έχει εκλεγεί στην εκλογική περιφέρεια της δημοτικής κοινότητας, ανεξαρτήτως της δημοτικής παράταξης στην οποία αυτός ανήκει, με μόνη επιφύλαξη ότι, εφόσον ανήκει σε δημοτική παράταξη άλλη από αυτήν του Δημάρχου, η παράταξή του δεν θα αντιταχθεί στον ορισμό του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 59 παρ. 1 του ν. 3852/2010. Με τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 2 περίπτ. στ’ του ν. 4623/2019, ο οποίος άρχισε να ισχύει από τις 9.8.2019, τροποποιήθηκε η ανωτέρω ρύθμιση περί ορισμού Αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες και προβλέφθηκε πλέον ο ορισμός ως Αντιδημάρχου δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης εκλεγέντος στην οικεία εκλογική περιφέρεια, άλλως, σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοιος, στην πλησιέστερη.
Με την ανωτέρω απόφαση του Δικαστηρίου κρίθηκαν τα εξής: Με την επίδικη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 2 περίπτ. στ’ του ν. 4623/2019, καθ’ ο μέρος αυτή καταλαμβάνει τον ορισμό Αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες κατά την αμέσως επόμενη των εκλογών της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019 δημοτική περίοδο, ο νομοθέτης επεμβαίνει, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και μάλιστα σε χρόνο κατά τον οποίο έχουν ήδη εξαχθεί τα εκλογικά αποτελέσματα, στην ανάδειξη οργάνου διοίκησης οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία είχε εξαρτήσει η ισχύουσα κατά τον χρόνο των εκλογών ρύθμιση από το εκλογικό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, η οποία είχε οριστεί ως μονοεδρική.
Με την επέμβαση, επομένως, αυτή, την οποία δεν προκύπτει ότι υπαγόρευσαν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, μεταβάλλεται εκ των υστέρων το πλαίσιο άσκησης του κατοχυρούμενου στο άρθρο 5 του Συντάγματος δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι και νοθεύεται η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων, η οποία διαμορφώθηκε κατά συνεκτίμηση, εκτός άλλων, και της νομοθετικής πρόβλεψης περί ορισμού στις εν λόγω κοινότητες ως Αντιδημάρχου του εκλεγέντος στην οικεία εκλογική περιφέρεια δημοτικού συμβούλου, ανεξαρτήτως του αν έχει αυτός εκλεγεί με τον επιτυχόντα ή με άλλο εκλογικό συνδυασμό. Με τα δεδομένα, επομένως, αυτά, η επίδικη διάταξη, καθ’ ο μέρος προβλέπεται η άμεση εφαρμογή της, παραβιάζει τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος, που διέπουν και τις εκλογές για την ανάδειξη των αρχών των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και απορρέουν από τα άρθρα 1 παρ. 1 και 2, 4 παρ. 1, 5 παρ. 1, 51 παρ. 3, 52 και 102 του Συντάγματος.
Η επόμενη ημέρα;
Να σημειώσουμε εδώ ότι μόνο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων υπάρχει αυτό το πρόβλημα.. Ο κος Νομικός δήλωσε στο naxospress.gr ότι περιμένει την επίσημη και αναλυτική ανακοίνωση του Συμβουλίου της Επικρατείας γιατί ουσιαστικά τώρα έχουμε μόνο τη περίληψη της απόφασης. Και στη συνέχεια θα υπάρχει σχετική τοποθέτηση Οπως βέβαια θα δούμε και την αντίδραση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων..
Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ αποτελεί ένα ηχηρό «ράπισμα» στον νόμο Θεοδωρικάκου, αλλά ενδέχεται να μην είναι το μοναδικό. Κι αυτό γιατί εκκρεμούν οι αποφάσεις της Ολομέλειας για άλλες δύο περιπτώσεις που ήδη έχουν κριθεί αντισυνταγματικές σε επίπεδο Τμήματος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την αλλαγή του τρόπου ανάδειξης προέδρων κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων, καθώς και για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων προς τις επιτροπές των Δήμων, οι οποίες συγκροτούνται με πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των παρατάξεων των δημάρχων.
«Η Νέα Δημοκρατία, μόλις πριν τέσσερις ημέρες, δια στόματος του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Πέτσα σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης που καταθέσαμε, μας κουνούσε το δάχτυλο, λέγοντας ότι αναμένουν τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Τώρα που ξεκίνησαν να εκδίδονται αποφάσεις περί αντισυνταγματικών νομοθετημάτων της κυβέρνησης, ελπίζουμε να μην σταλούν για μετάφραση και χαθούν και εκεί τα καίρια σημεία. Δυστυχώς, όμως, η χώρα μας και η Αυτοδιοίκηση τα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας φαίνονται χαμένοι στη μετάφραση», ανέφερε καυστικά σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία… .
Με πληροφορίες από την “Εφημερίδα των Συντακτών”