Το Γλινάδο θα αποτελέσει όπως όλα δείχνουν τον επόμενο σταθμό του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου «Η Νάξος διά μέσου των Αιώνων» που θα πραγματοποιηθεί το 2023 (!!!) – Απόφαση που ελήφθη χθες το απόγευμα στο Δημαρχιακό Μέγαρο και αναμένεται να ανακοινωθεί από το Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κο Μαργαρίτη απόψε στη τελετή έναρξης του συνεδρίου που διεξάγεται στο Δαμαριώνα
Φιλώτι (1992), Χαλκί (1997), Κόρωνος (2003), Κωμιακή (2008), Απείρανθος (2013), Δαμαριώνας (2018)… Οι έξι έως σήμερα (σ.σ. έχουμε άλλωστε και την τελετή έναρξης) έδρες του Πανελληνίου Επιστημονικού Συνεδρίου «Η Νάξος διά μέσου των Αιώνων»…. Και στην απορία που θα γίνει το επόμενο, η απάντηση είναι: Γλινάδο Νάξου…
Ναι… Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων απεφάνθη χθες το απόγευμα… Μία ημέρα πριν από την έναρξη του ΣΤ’ Πανελλαδικού Επιστημονικού Συνεδρίου…
Η αλήθεια είναι ότι όλοι περίμεναν ότι θα έρθει στα πεδινά. Έξι συνέδρια άλλωστε στην ορεινή και κεντρική Νάξο είναι αρκετά.. Και το Γλινάδο είναι η αλήθεια ότι ήταν μία από τις επιλογές που ακούγονταν και ακούστηκαν αυτές τις ημέρες από τα χείλη των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής που βρέθηκαν στα ΜΜΕ σε μία προσπάθεια να ενημερώσουν για το συνέδριο που ξεκινάει…
Και όλοι έθεταν προϋποθέσεις. Που είχαν να κάνουν με τις υποδομές. Κυρίως γιατί το φετινό συνέδριο ξεπέρασε κάθε προσδοκία με + 200 εισηγητές.. Στο τραπέζι έπεσε η Χώρα Νάξου ελέω της Πρώην Σχολής Ουρσουλινών και του γεγονότος ότι μειώνει στο …ελάχιστο το κόστος του συνεδρίου αλλά και οι οικισμοί Βίβλος, Γλινάδο, Αγερσανί, Σαγκρί αλλά και Εγγαρές (Γαλήνη)..
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες υπήρξε συνάντηση στο Δημαρχιακό Μέγαρο και εκεί συζητήθηκε το θέμα του επόμενου συνεδρίου. Και η συζήτηση έγινε ανάμεσα σε ανθρώπους του Δήμου και του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ. Και προκρίθηκαν δύο χωριά. Το Γλινάδο και οι Εγγαρές (Γαλήνη) Και κέρδισε το Γλινάδο… Φέρεται να έπαιξε αποφασιστικό ρόλο η «ψήφος» του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κου Μαυρομμάτη έναντι της ψήφου του προέδρου του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ κου Μαρούλη…
Και έχουμε νικητή.. Όμως, υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα: Γιατί αυτή η σπουδή για την ανακοίνωση / απόφαση για τον επόμενο τόπο συνεδρίου;
Ναι, η δικαιολογία ότι σε όλες τις εκδηλώσεις με το πέρας των δράσεων ανακοινώνεται (και παραδίδεται ακόμη και η σημαία) ο …διάδοχος ευσταθεί. Το έχουμε δει ακόμη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όμως, η ανακοίνωση της Πόλης (βλ Ολυμπιακοί Αγώνες) γίνεται δύο χρόνια νωρίτερα από τους αγώνες… Δεν συνεδριάζουν πριν από την έναρξη.
Και κυρίως είναι μία συλλογική απόφαση. Από όλους τους φορείς που εμπλέκονται σε θέματα ανάλογα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για τον επόμενο προορισμό του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου θα έπρεπε να καθίσουν στο τραπέζι όχι μόνο οι δημοτικοί φορείς (όλες οι παρατάξεις), ούτε μόνο οι του Πολιτιστικού φορέα (ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ) αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι. Ακόμη και από την Ακαδημία Αθήνων από τη στιγμή που το φετινό τελείται υπό την αιγίδα της και η υπάρχει η διάθεση να συνεχίσει…
Είναι κρίμα, η απόφαση να λαμβάνεται πίσω από τέσσερις τοίχους και από εκπροσώπηση του «μερικού» και όχι του «όλου»..
Ναι.. Να γίνει στο Γλινάδο. Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Αλλά γιατί να μην γίνει μέσα από ένα διάλογο που να εμπλέκονται όλοι οι φορείς… Δεν είναι πιο σωστό; Πιο αντικειμενικό; Και κυρίως, δείχνει τη πρόθεση διαλόγου και ανοιχτών θυρών προς όλους….
Ναι.. να γίνει στο Γλινάδο. Το αξίζει. Μπορεί να είναι από τους νεώτερους οικισμούς (χωριά) της Νάξου, αλλά έχει προλάβει να γράψει τις δικές του σελίδες στην ιστορία της Νάξου..
Και μην ξεχνάμε… Έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο (σ.σ. εκλογές τον ερχόμενο Μάιο) και σε έναν λαό που λατρεύει τις θεωρίες συνομωσίες, αυτού του είδους οι αποφάσεις θα πρέπει να φιλτράρονται περισσότερες από μία φορά, πριν δουν το φως της δημοσιότητας…