Κατά 43% η αύξηση των εσόδων για την Κυβέρνηση – Δεν αποκλείεται να έρθουν άμεσα μέτρα στήριξης στους πολίτες – Στα 2.83 ευρώ η τιμή της αμόλυβδης στην Ανδρο και 2,11 ευρώ το πετρέλαιο στις Κυκλάδες
Πάμε στα καλά νέα της ημέρας…. Κι αυτά έχουν να κάνουν με την Κυβερνηση και όχι τους πολίτες… Ποια είναι; Στο πρώτο τετράμηνο του έτους τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Συγκεκριμένα κατέγραψαν υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 1,748 δισ. ευρώ, με το 43% αυτών (755 εκατ. ευρώ) να αφορούν υπερεισπράξεις από ΦΠΑ… Μάλιστα οι παράγοντες του Υπουργείου Οκονομικών αναφέρουν ότι οι πωλήσεις πετρελαίου κίνησης ανέρχονται στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα, χωρίς δηλαδή να καταγράφεται μείωση της ζήτησης, ενώ αντίθετα μειωμένη ήταν η ζήτηση βενζίνης.
Κατά συνέπεια συρρικνώθηκαν τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τα οποία ωστόσο αντισταθμίστηκαν από τις αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ από την εν λόγω πηγή (ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή). Παράλληλα, τονίζουν ότι «η ανάκαμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου θα δώσει μικρή ανάσα στις τιμές των καυσίμων, αλλά αυτό σε κάθε περίπτωση δεν μας καθησυχάζει, καθώς ουδείς γνωρίζει τη διάρκειά του». Επίσης έχουμε αύξηση εσόδων απο την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ (στο 74% σε σχέση με πέρυσι) και του ΦΠΑ (στο 93%)….
Και έρχονται οι σκέψεις για μέτρα που θα στηρίξουν και πάλι τους πολίτες.. (εδώ ειναι τα καλά νέα)… Τι σκέφτονται στο Μαξίμου; Τη συνέχιση της επιδότησης βενζίνης από 30 έως 50 ευρώ για όλους και μετά τον Ιούνιο που λήγει το ισχύον μέτρο. Την παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία με 15 λεπτά το λίτρο, μέτρο το οποίο ισχύει και για τον τρέχοντα μήνα και ουσιαστικά βοήθησε στη διατήρηση της κατανάλωσης.και τέλος την την διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου με το οποίο επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί, με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση.
Ακόμη 10% πάνω
Πάμε όμως και στα άσχημα (πολύ) της ημέρας… Και αυτό έχει να κάνει με την νέα αύξηση στην τιμή των καυσίμων καθότι πέρασε το φράγμα του 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.. Ο μέσος όρος τιμής της αμόλυβδης χθες Δευτέρα ήταν στα 2,355 ευρώ το λίτρο ενώ το πετρέλαιο είναι στο 1,933 ευρώ το λίτρο… Πως είναι η κατάσταση στο Αιγαίο; Στα Δωδεκανησα η τιμή αμολυβδης είναι στα 2,480 ευρώ και του πετρελαίου στα 2,029 ενώ στις Κυκλάδες ανέβηκε στα 2,547 ευρώ και το πετρέλαιο στα 2,112…
Μιλώντας στο OPEN o πρατηριούχος Αναστάσιος Παφραλίδης, σημειώνει ότι έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση μέσα σε μια εβδομάδα: «Οι τιμές από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν ανέβει πάρα πολύ ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος»
Που έχουμε την υψηλότερη τιμή ανά Νομό; Στο Κεντρικό Αιγαίο η Ικαρία έχει το προβάδισμα με 2,630 ευρώ το λίτρο, ενώ στα Δωδεκάνησα, η Κάλυμνος είναι στα 2.660 ευρώ (σε τέσσερα πρατήρια πάνω από 2.60) και στο Αγαθονήσι η τιμή πήγε στα 2.650 ενώ η χαμηλότερη τιμή είναι στην Κω στα 2,25 ευρώ…
Και στις Κυκλάδες; Εδώ έχουμε την έκπληξη από την Ανδρο που έσπασε κάθε κοντέρ: στα 2,839 ευρώ ενώ ακολουθεί η Φολέγανδρος με 2,795 ευρώ και στη συνέχεια εχουμε πάνω από τα 2,7 παρουσία σε Σαντορίνη (Μεγαλοχώρι) – Αντίπαρο στα 2,730, στην Πάρο στα 2,715, στο Εμπορείο Σαντορίνης στα 2,708 ευρώ και Μήλο στα 2,700 ευρώ … Η χαμηλότερη τιμή στα 2.369 ευρώ στην Σύρο ενώ η Νάξος κινείται από τα 2,40 έως 2,590 ευρώ,,,, Επίσης, να σημειώσουμε ότι στην Αμοργό η τιμή είναι στα 2,68 ευρώ, στην Σχοινούσα στα 2,62 και στα Κουφονήσια στα 2,57….
Γιατί όχι;
Οσο για το γιατί δεν πέφτει η τιμή στον Ειδικο φόρο κατανάλωσης; “Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές γιατί δεν είναι στην προτεραιότητά μας η αξιοποίηση των φορολογικών εργαλείων για τη μείωση των τιμών. Εδώ είμαστε, κάθε δυνατότητα καινούργια που έχουμε, οτιδήποτε μπορεί να γίνει μέσα στα όρια δημοσιονομικών αντοχών της χώρας να το αξιοποιήσουμε, για να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών και να μετριάσουμε το «αποτύπωμα» της εισαγόμενης ακρίβειας στις ζωές τους” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Και ο Αδωνις Γεωργιάδης προσθέτει… “Αν οι αγορές εκλάμβαναν έτσι μία απόφασή μας, αυτό θα είχε μία απότομη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, άρα αύξηση επιτοκίων δανεισμού των τραπεζών, άρα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που έχουν δάνεια στις τράπεζες”
Οπότε; Υπομονή… Και ίσως κάτι γίνει στο μέλλον Σίγουρα πάντως δεν φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία.