Ο Δήμος Μυκόνου αντιδρά – Εκτακτο Συμβούλιο το απόγευμα της Κυριακής – Τι λένε οι επιχειρηματίες του “νησιού των ανέμων”
Μπορεί η Μύκονος να …βράζει από τα κρούσματα της πανδημίας, αισθάνεται όμως κι απίστευτα αδικημένη, με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων 24 ωρών. Η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε περιοριστικά μέτρα με απαγόρευση μουσικής και κυκλοφορίας το βράδυ έφερε την άμεση αντίδραση αρχικά του Δημάρχου Κωνσταντίνου Κουκά αλλά και των επιχειρηματιών του “νησιού των ανέμων” που βλέπουν ότι η σεζόν κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα εάν ισχύσουν τα μέτρα έως και την 26η Ιουλίου… Αυτό που προφανώς δεν έχει καταλάβει η Κυβέρνηση είναι ότι η απόφασή αυτή έμμεσα πλήττει και τα άλλα νησιά των Κυκλάδων (Νάξος – Πάρος – Σύρος – Τήνος κυρίως) καθότι λόγω διεθνούς αεροδρομίου χιλιάδες είναι αυτοί που μετακινούνται καθημερινά από Μύκονο προς τα άλλα νησιά…
Ο Κωνσταντίνος Κουκάς μίλησε για “αστοχία και εκδικητική τάση της Κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες”. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά “Μόλις χθες μετά από ενάμιση χρόνο που το ζητάμε καθιερώθηκε διοικητικό πρόστιμο από την κυβέρνηση για τα πάρτυ με αντίτιμο. Σε κάθε περίπτωση η αιφνιδιαστική λήψη μέτρων, έστω για 10 ημέρες, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου για το νησί που είναι ένας κορυφαιος διεθνής τουριστικός προορισμός είναι μια άστοχη ενέργεια η οποία επί της ουσίας δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ότι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία”.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι «υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο». Αναφορά που ουσιαστικά «φωτογραφίζει» τα πριβέ πάρτι και καταλήγοντας πως «το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση».
Και έτσι σήμερα το απόγευμα (18:30) έχουμε έκτακτη συνεδρίαση – με τηλεδιάσκεψη – του Δημοτικού Συμβουλίου για να λάβει σχετικές αποφάσεις.
Τι λένε οι επιχειρηματίες;
Οσο για τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους; Απλά σοκαρισμένοι. Και περιμένουν ντόμινο ακυρώσεων… Ειδικά σε μία περίοδο που είχε ξεκινήσει «μια σταθερή ροή τουριστών» προς τα μεγάλα ελληνικά νησιά. Πολύ περισσότερο, όταν στο πακέτο των έκτακτων μέτρων που αποφασίστηκαν, επιβάλλεται «γενικό σιωπητήριο», δηλαδή απαγόρευση της μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο και της κυκλοφορίας από τη μία το βράδυ, δείχνοντας στην πραγματικότητα το δρόμο για κάποιο άλλο νησί σε όσους τουρίστες βρισκόταν ήδη στην Μύκονο. Και με ανακοίνωση τους χθες το βράδυ καταθέτουν επτά προτάσεις ώστε να επιστρέφει η … κανονικότητα στο νησί . Ζητούν δηλαδή να αναθεωρηθεί η απόφαση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Και ανάμεσα στα άλλα αναφέρουν: Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων στην εστίαση, την διασκέδαση και τον τουρισμό, οι ανεμβολίαστοι να ανανεώνουν με rapid ή pcr την υγιεινομική τους κάλυψη ανά 72 ώρες για να μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματα όσων δεν νοσούν και να αφαιρούνται από τα κρούσματα που εντοπίζονται στο Διεθνές αεροδρόμιο της Μυκόνου, όσοι προέρχονται από διπλανά νησιά που απλώς χρησιμοποιούν την Μύκονο ως ενδιάμεσο σταθμό για αναχώρηση ή άφιξη.
Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση
“Μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη επιφύλαξε η κυβέρνηση δια του κ. Χαρδαλιά στους επαγγελματίες της Μυκόνου.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των σωστών μέτρων για την λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης- μετά από πολυήμερες καθυστερήσεις και αφού η σεζόν κυλάει αμείλικτα για εμάς, τις επιχειρήσεις μας και τους εργαζόμενους μας- έρχεται ο κ. Χαρδαλιάς και δυστυχώς διαψεύδει τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η στάση ορισμένων ανεύθυνων/ ανεμβολίαστων δεν θα περιορίσει τα δικαιώματα των εμβολιασμένων. Είχε πει χαρακτηριστικά «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες».
Και αντ’ αυτού ανακοινώνεται πως επανέρχονται οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων, εν μία νυκτί.
Δεν θα σταθούμε στις ανυπολόγιστες ζημιές που μας προκαλεί η νέα αιφνιδιαστική απόφαση ( προμήθειες, προσωπικό, ακυρώσεις που θα επιφέρει), χτυπώντας την ναυαρχίδα του τουρισμού της χώρας.
Για μία ακόμη φορά θα προτείνουμε, όπως κάναμε εξ’ αρχής, αλλά υιοθετούνται με καθυστέρηση όλες οι προτάσεις μας:
1. Να τηρηθεί η προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού και να μην περιοριστούν τα δικαιώματα των εμβολιασμένων
2. Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων στην εστίαση, την διασκέδαση και τον τουρισμό ( αν και η Μύκονος έχεις το ποιο υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Να καλυφθούν νομικά οι επιχειρήσεις που δεν θα συνεργάζονται με ανεμβολίαστους υπαλλήλους.
3. Οι εμβολιασμένοι να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, χωρίς εκπτώσεις ( δηλαδή με μουσική) και χρονικούς περιορισμούς.
4. Οι ανεμβολίαστοι να ανανεώνουν με rapid ή pcr την υγιεινομική τους κάλυψη ανά 72 ώρες για να μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματα όσων δεν νοσούν.
5. Να συνυπολογιστεί για την εξαγωγή των στατιστικών δεδομένων ότι στο νησί βρίσκονται γύρω στους 200.000 κάτοικοι και τουρίστες ( εύκολα από αφίξεις – αναχωρήσεις πλοίων και αεροπλάνων εξάγονται οι αριθμοί) και να μην ανάγονται επί των 10.000 κατοίκων τα ημερήσια κρούσματα καθώς ο αριθμός επί των 100.000 είναι πλασματικά υπερπολλαπλάσιος.
6. Να αφαιρούνται από τα κρούσματα που εντοπίζονται στο Διεθνές αεροδρόμιο της Μυκόνου, όσοι προέρχονται από διπλανά νησιά που απλώς χρησιμοποιούν την Μύκονο ως ενδιάμεσο σταθμό για αναχώρηση ή άφιξη.
7. Να εφαρμοστεί ουσιαστικά και αυστηρά η ΚΥΑ για τα παράνομα πάρτι στις βίλες με την παρουσία δικαστικού λειτουργού.
Έχουμε υποστεί πολλά!
Ακόμη 11 ημέρες χαμένες είναι ένας επαγγελματικός αιώνας για εμάς.
Άμεσα να τηρηθεί η πρωθυπουργική δέσμευση και να αναθεωρηθεί η απόφαση του κ. Χαρδαλιά, αλλά να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας που θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν και βάση εφαρμογής συνολικότερα.
Το ΔΣ του ΣΕΔΕΜ Το Δ.Σ του ΣΕΕΧΩΜ