Την προσεχή Τρίτη 22 Αυγούστου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου (μαζί με τον βουλευτή Κυκλάδων Νίκο Μανιό) θα βρίσκεται στη Νάξο για να δει από κοντά τις εργασίες που διεξάγονται στο Φράγμα Τσικαλαριού / Ποταμιάς – Από τις 24 Ιουλίου έχουν ξεκινήσει εκ νέου οι εργασίες – Θα υπάρξει συνάντηση και για το ζήτημα του ΚΕΓΕ
Κάτι κινείται… Το Φράγμα του Τσικαλαριού / Ποταμιάς εδώ και αρκετές ημέρες έχει ξεκινήσει και πάλι. Εργασίες διεξάγονται χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν πατήσει σε περιοχές που ακόμη δεν έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις, όμως είναι απαραίτητες οι όποιες κινήσεις διεξάγονται από τους μηχανικούς αυτή τη περίοδο ώστε σε μερικές εβδομάδες να έχουμε φουλ ρυθμούς για να μπορέσει κάποια στιγμή το φράγμα να γίνει πραγματικότητα…
Και η ανακοίνωση της έλευσης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στη Νάξο, δείχνει ότι η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει ένα έργο που ήταν έτοιμο να ακολουθήσει το μύθο του γεφυριού της Άρτας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κος Αποστόλου θα είναι στο «νησί της Αριάδνης» την προσεχή Τρίτη 22 Αυγούστου, έχοντας στο πλευρό του τον βουλευτή Κυκλάδων Νίκο Μανιό και υπηρεσιακούς παράγοντες ώστε να επιθεωρήσει από κοντά τις εργασίες. Μην ξεχνάμε ότι με βάση τα σχέδια, το συγκεκριμένο φράγμα θα είναι το μεγαλύτερο στις Κυκλάδες… Μάλιστα, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρχει και ενημέρωση πολιτών αλλά και όσων άλλων ενδιαφέρονται στο χώρο του φράγματος αμέσως μετά την επιθεώρηση των χώρων από τον κο Αποστόλου…
Ο κος Μανιός έχει προετοιμάσει το έδαφος και για συναντήσεις με όλους τους φορείς του νησιού που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον πρωτογενή τομέα και βέβαια στην ατζέντα του υπουργού θα είναι τόσο το θέμα του ΚΕΓΕ στο Σαγκρί όσο και της μονάδας βιοαερίου που επιθυμεί να κατασκευάσει η ΕΑΣ Νάξου ώστε να προχωρήσει σε έργα εκσυγχρονισμού, παράλληλα δε θα έχουμε και μείωση του λειτουργικού κόστους της μονάδας τυροκομείου στο Λιβάδι… Αξιοσημείωτο είναι ότι στην τελευταία του επίσκεψη στη Νάξο του Βουλευτή Νίκου Μανιού, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της κοινότητας Σαγκρίου Στέλιο Σκορδιαλό και κατοίκους του χωριού με θέμα και την επίλυση του προβλήματος των λυμάτων της περιοχής και σύνδεση τους με τον αγωγό Καστρακίου-Αλυκού.
Όσο για το έργο «Κατασκευή φράγματος Τσικαλαριού & δικτύων αξιοποίησης ταμιευτήρων Τσικαλαριού, Φανερωμένης και Εγγαρών νήσου Νάξου Ν. Κυκλάδων», προϋπολογισμού 37.539.000€, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007 – 2013 αυτό έχει αρχίσει να προχωρεί αν και μέχρι τώρα ουσιαστικά δεν έχει μπει ούτε ένα …τούβλο.
Από τον περασμένο Μάρτιο πάντως έχουμε κινητικότητα.. Και είδαμε για πρώτη φορά την ανάδοχο εταιρεία με τον εργολάβο της και τα μηχανήματα να βρίσκονται και πάλι σε θέση … εργασίας. Το βασικό θέμα των απαλλοτριώσεων εμφανίζεται να έχει προχωρήσει σημαντικά και να οδεύει προς λύση, και από χθες Δευτέρα 24 Ιουλίου ουσιαστικά έχουμε την επίσημη έναρξη των εργασιών… Στόχος; τέλη της δεκαετίας (το 2019) το έργο να είναι σχεδόν έτοιμο. Και όταν λέμε «σχεδόν» εννοούμε ότι θα έχουμε ένα λεκάνη φράγματος χωρητικότητας 3 εκατομμυρίων κυβικών που θα δώσει ανάσα και νερό αρχικά στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής…
Απαλλοτριώσεις
Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ κος Νίκος Μανιός στην εφημερίδα «Κυκλαδική» σχετικά με το έργο και την χρηματοδότησή του «Το φράγμα το παλεύουμε, ως κυβέρνηση. Είναι στην πολιτική βούληση της κυβέρνησής μας και στον συνολικό σχεδιασμό της για την ελληνική νησιωτική περιφέρεια, η κατασκευή του φράγματος. Το έργο αυτό θα μπει γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ και θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι. Και αν χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί με μεγαλύτερο κονδύλι, αυτό θα εξασφαλιστεί. Ο πολύς κόσμος μπορεί να μη γνωρίζει ότι το έργο αυτό απεντάχτηκε από το «Πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής», όπου είχε ενταχτεί προ κρίσεως. Όμως η κατασκευή του φράγματος χάρη στους εύστοχους χειρισμούς των υπευθύνων και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, «πέρασε» ως «έργο-γέφυρα» στο ΕΣΠΑ 2014-2020, από το οποίο και θα χρηματοδοτηθεί. Και οι απαλλοτριώσεις που κάποια στιγμή «κόλλησαν» τις εξελίξεις εδώ και αρκετούς μήνες «τρέχουν» κανονικά. Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, ως γνωστόν, αλλά θα ολοκληρωθεί και αυτή εν ευθέτω χρόνω».
Τι γίνεται με τις απαλλοτριώσεις; Με βάση την ενημέρωση από το πρόεδρο της κοινότητας Ποταμιάς κο Ξενάκη «οι απαλλοτριώσεις θα οριστικοποιηθούν μέσω της δικαστικής οδού όταν μιλάμε για θέματα γης. Θα οριστούν οι τιμές. Τα χρήματα όπως μας έχουν διαβεβαιώσει είναι στη διαχειρίστρια Αρχή και ξεκινούν οι εργασίες από τη στιγμή που δεν θα ασχοληθούν άμεσα με έργα που αφορούν αλλαγές στο ιδιοκτησιακό. Για τώρα έχουμε μόνο ότι έχει σχέση με τα επικείμενα…» Ποια είναι αυτά; πηγάδια, ποιμενικές εγκαταστάσεις, ελαιόδεντρα κ.λπ. Το κονδύλι που θα καταβάλει το Υπουργείο Γεωργίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ ανέρχεται στο ποσό των 255.000 «ευρώ». Αυτά σε πρώτη φάση/χρόνο. Η δεύτερη φάση αφορά στην υπό απαλλοτρίωση γη. Να σημειώσουμε εδώ ότι μιλάμε για περίπου 90 και πλέον δικαιούχους, οι οποίοι ανάλογα με την υπό απαλλοτρίωση έκταση της γης που θα δώσουν να «μοιραστούν» το ποσό των περίπου 800.000 «ευρώ» για μία συνολική περιοχή των 289.297.96 m2. Εχει ολοκληρωθεί ο φάκελος με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία – δικαιολογητικά που αφορούν στους δικαιούχους (ονοματεπώνυμο, αριθμός αστυνομικής ταυτότητας, ΑΦΜ., τίτλοι ιδιοκτησίας, φορολογική ενημερότητα κ.λπ.)
Και τέλος να σημειώσουμε ότι από τη Δευτέρα 24 Ιουλίου είναι στη Νάξο και ο επιβλέπων μηχανικός του Υπουργείου, ο αρχαιολόγος είναι στη θέση του ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα για τα μνημεία που βρίσκονται στη περιοχή και μάλιστα εδώ να σημειώσουμε ότι πέρυσι που το έργο ήταν εν …υπνώσει, μία χαρά έκανε τη δουλειά του ο αρχαιολόγος που είχε προσληφθεί από την εταιρία καλύπτοντας τις ανάγκες των εργασιών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα; Κάποιος ξέχασε τα απαραίτητα δίκτυα για τη μεταφορά του νερού στις περιοχές που έχουν προγραμματιστεί με βάση το έργο… Ουσιαστικά λοιπόν θα πάμε σε μελέτη επικαιροποιήσεως των αρδευτικών δικτύων καθότι ο αρχικός σχεδιασμός έχει γίνει με βάση τις ανάγκες του 1998 (!!!) Αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι και μόνο η λεκάνη είναι αρκετή για να μπορέσει να ενεργοποιήσει και πάλι τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής στην Ποταμιά…