Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΡόδος: Σε φουλ ρυθμούς το μοναδικό ΚΔΑΥ στο Αιγαίο

Ρόδος: Σε φουλ ρυθμούς το μοναδικό ΚΔΑΥ στο Αιγαίο

|

Περισσότερους από 700 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών έχει διαχειριστεί το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) του δήμου Ρόδου κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της δοκιμαστικής λειτουργίας του – Τι αναφέρει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Χατζημάρκος 

Πριν από λίγες ημέρες (σ.σ. την περασμένη Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου) πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ρόδου, συνολικού προϋπολογισμού 3.405.800 ευρώ και, όπως επισήμανε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, μία νέα εποχή στην προστασία του περιβάλλοντος, ξεκινά για το νησί. Το ΚΔΑΥ χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη», συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής και η δοκιμαστική λειτουργία του υλοποιείται από τον ανάδοχο κατασκευής του. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος, το ΚΔΑΥ είναι «γρανάζι» του σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής, που περιλαμβάνει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και του ΧΥΤΑ Ν. Ρόδου, που σε συνδυασμό με τη δημιουργία ολοκληρωμένης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων για την οποία ο Δήμος κατέθεσε πρόταση για χρηματοδότηση της με 37 εκατ. Ευρώ, δημιουργούν συνείδηση βιώσιμης ανάπτυξης στην κοινωνία.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος μίλησε για την ανάγκη συνολικής ανατροπής στο τρόπο αντίληψης, διαχείρισης και παρέμβασης στα θέματα περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στην μεγάλη υστέρηση του νησιού της Ρόδου στον τομέα της καθαριότητας, όπως αυτή εντοπίζεται και από τους επισκέπτες του, καθώς επίσης και την ανάγκη της συνολικής ανατροπής της υφιστάμενης κατάστασης. Και σημείωσε « «Η υπόθεση Περιβάλλον σε αυτόν τον τόπο, θέλει μια συνολική ανατροπή στον τρόπο αντίληψης, διαχείρισης και παρέμβασης. Ανατροπή, νομοτελειακά σημαίνει και ξεβόλεμα. Ξεβόλεμα των πολιτών, των υπηρεσιών, των συνήθων αναδόχων. Διότι αυτό που παραλάβαμε δεν μας έκανε υπερήφανους. Στοίχιζε ηθικά, πολιτικά, περιβαλλοντικά, διοικητικά, οικονομικά. Αυτό που παραλάβαμε, μας τραυμάτισε και είναι ένα στοίχημα  – είμαι πρόθυμος να βάλω και χρονοδιάγραμμα – να αποτελέσει παρελθόν. Να ανατραπεί μια κατάσταση που μας τραυμάτισε, πολύ, όλους».

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Παπασωτηρίου από την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης σημείωσε ότι αποστολή της εταιρείας από εδώ και πέρα είναι, με βάση τη σύμβαση που έχει με τον Δήμο Ρόδου, να στηρίζει τη λειτουργία του ΚΔΑΥ και να παρέχει τους απαραίτητους κάδους, αλλά και οχήματα.

Το ΚΔΑΥ Ρόδου είναι το μοναδικό ΚΔΑΥ σε όλο το Αιγαίο και για το χρονικό διάστημα που λειτουργεί καταγράφει πολύ μεγάλη επιτυχία αφού οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης στο νησί γεμίζουν με ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία στη συνέχεια κατευθύνονται στην συγκεκριμένη εγκατάσταση για διαλογή και αξιοποίηση.  Μάλιστα στο δοκιμαστικό πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του δέχτηκε περισσότερους από 700 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών. Να σημειωθεί ότι η Ρόδος αποκτά και νέα απορριμματοφόρα, επεκτείνεται και η τοποθέτηση μπλε κάδων, ενώ τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια και του ΧΥΤΑ Ν. Ρόδου.

Ιστορικό

Το έργο του ΚΔΑΥ, εντάχθηκε τον Νοέμβριο 2011 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Περιφέρειας για εκσυγχρονισμό του συστήματος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, την τήρηση της Εθνικής και της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και την προσφορά αναβαθμισμένων υπηρεσιών καθαριότητας σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Με Φορέα υλοποίησης τον Δήμο Ρόδου, το έργο ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2017. Κατασκευάστηκε κοντά στο ΧΥΤΑ της βόρειας Ρόδου και μπορεί να διαχειρίζεται ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας, που θα συλλέγονται με διαλογή στην πηγή σε κάδους ανακύκλωσης.

Πρόκειται για έργο, που συμβάλλει στην αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας (Χαρτί/χαρτόνι, Πλαστικά, Αλουμίνιο, Σιδηρούχα, Γυαλί κ.α.), τα οποία εκτρέπει από το ρεύμα των αστικών αποβλήτων, που οδηγείται προς υγειονομική ταφή. Διαθέτει τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις και συστήματα διαλογής απορριμμάτων. Ο σχεδιασμός επιτρέπει τη διαχείριση 47,8 τόνων προδιαλεγμένων απορριμμάτων ανά ημέρα σε μία βάρδια για 5ήμερη λειτουργία. Η δυναμικότητα του ΚΔΑΥ ανέρχεται σε 12.428 τόνους/έτος και θα εξυπηρετήσει το σύνολο του Δήμου Ρόδου, με δυνατότητα εξυπηρέτησης και όμορων νησιών.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

SuperLeague: “Τυφώνας” από γκολ στο 1.85 με επίκεντρο το “Γ. Καραϊσκάκης”

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: «Τυφώνας» από τέρματα στο 1.95!

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο