Ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες οι εργασίες από τα συνεργεία Δήμου και Επαρχείου για τον καθαρισμό του Κεδροδάσους (από την Αγία Άννα έως το Αλυκό) που όπως όλα δείχνουν προσβλήθηκε από ξυλοφάγο έντομο (Semanotus russicus) κυρίως λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας (δείτε φωτο)
Από τις αρχές Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει στη Νάξο η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της νόσου που έχει προσβάλει τα κεδροδάση του νησιού (σ.σ. ξεκινώντας από την Αγία Άννα) και η οποία οδηγεί στη νέκρωση τους Τα πρώτα δείγματα από τα ξερά δέντρα πήγαν στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων και ο αρμόδιος Δασολόγος Παναγιώτης Τσόπελας είχε ζητήσει να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις και ενδεχομένως να μην έχει σχέση με ανάλογα κρούσματα που είχαν παρατηρηθεί στην Πάρο το 2014…
Και από τις 6 Οκτωβρίου ξεκίνησε η επιχείρηση “να σώσουμε τους κέδρους”… Και Υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες του Δασονομείου Νάξου και σε συνεργασία με το Επαρχείο ξεκίνησε στην Αγία Άννα το κόψιμο των προσβεβλημένων δέντρων και το κάψιμό τους, προκειμένου να περιορισθεί η εξάπλωση της ασθένειας”. Στην προσπάθεια αυτή, για τον εντοπισμό των αιτιών που οδηγούν στην ξήρανση των κέδρων συμβάλουν ο Δασολόγος – Φυτοπαθολόγος στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων Δρ. Παναγιώτης Τσόπελας και ο Γεωπόνος – Φυτοπαθολόγος με 23ετή προϋπηρεσία στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Δρ. Ιωάννης Ασπρόμουγγος, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.
Η υπόθεση .. ασθένεια των κέδρων έφτασε πρόσφατα και στη Βουλή μέσω ερώτησης από την βουλευτή του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα μιλώντας για μεγάλη οικολογική καταστροφή με τον άνθρωπο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο…
Σήμερα, Κυριακή 29 Νοεμβρίου σχεδόν το σύνολο των άρρωστων κέδρων από την Αγία Άννα έως το Αλυκό έχουν κοπεί. Και μάλιστα χειρονακτικά και με βάση τις οδηγίες που έχει πάρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Επαρχείου και του Δήμου από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, και τον Δρ. Δημήτριο Ν. Αβτζή που εξηγεί τι ακριβώς έχει συμβεί.. Και η αιτία είναι ένα σκαθάρι, ένα ξυλοφάγο έντομο που βρήκε την …ευκαιρία να δράσει ανεξέλεγκτο. « Η προσβολή από το ξυλοφάγο έντομο Semanotus russicus (Coleoptera, Cerambycidae) συνδέεται άρρηκτα με αβιοτικούς (περιβαλλοντικούς) παράγοντες οι οποίοι και επιβαρύνουν τη φυσιολογία των δέντρων Juniperus macrocarpa. (κέδρος) Και συν τοις άλλοις έχουμε στη Νάξο συνθήκες παρατεταμένης καλοκαιρίας, που παρατηρούνται ακόμη και κατά τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο. Εάν προσθέσουμε και το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε κάποιος ουσιαστικός καθαρισμός των νεκρών κέδρων (σ.σ. παρέμειναν μέσα στα δασικά συμπλέγματα) συνέβαλαν ενδεχομένως στη σταδιακή αύξηση του πληθυσμού του εν λόγω εντόμου.
Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση; Δεν θεωρούν ότι είναι σωστή η χρήση εντομοκτόνων (ακούστηκε κι αυτό ως πρόταση) κι αυτό γιατί τα έντομα αυτά αναπτύσσονται και τρέφονται αρχικά, ως προνύμφες, ανάμεσα στο φλοιό και το ξύλο, ενώ στη συνέχεια εισέρχονται μέσα στο ξύλο. Και το κυριότερο; Η θέση του κεδροδάσους έχει αποκλείσει από την αρχή αυτή τη προοπτική.. Οπότε; Επιλέχτηκε όπως κι έγινε η απομάκρυνση των νεκρών κι προσβεβλημένων δέντρων Juniperus macrocarpa, ώστε αφενός να μειωθεί ο πληθυσμός του εντόμου (που βρίσκεται μέσα στα ήδη προσβεβλημένα δέντρα) και αφετέρου να ελαττωθεί η διαθέσιμη τροφή (που αποτελούν τα εξασθενημένα δέντρα).
Αυτός είναι και ο λόγος που όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που μας έδωσαν τα παιδιά του συνεργείου και τους ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά τους που όλες οι εργασίες γίνονται χειρονακτικά.. Κόψιμο και απομάκρυνση με προσοχή και στη συνέχεια κάψιμο με την απαραίτητη επίβλεψη και πυροσβεστών ώστε να αποφύγουν οποιαδήποτε επέκταση πυρκαγιάς…
Από την Αγία Άννα έως το Αλυκό… Στο σύνολο σχεδόν της ακτογραμμής στην δυτική πλευρά της Νάξου γίνεται μία σπουδαία δουλειά από τους εργαζόμενους στο Δήμο, στο Επαρχείο αλλά και στο Δασονομείο ώστε να σωθεί το κεδροδάσος, ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της Ανατολικής Μεσογείου με σημαντική συμβολή στο οικοσύστημα μας…
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press – τώρα και στο Google News