Παρά τις αντιδράσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά πλειοψηφία, ψήφισε την χωροθέτηση της Μονάδας Αφαλάτωσης στη θέση «Αμμίτης» των Εγγαρών- ποιοι ήταν οι λόγοι – Γιατί είχαμε το «παρών» από την αντιπολίτευση
Περί Μονάδας Αφαλάτωσης ο λόγος. Όχι, βέβαια γι αυτή που ενοικιάστηκε φέτος – με μεγάλη καθυστέρηση – και εγκαταστάθηκε στη θέση «Καρνάγιο» της παραλίας Νάξου, αλλά για την άλλη, την μόνιμη. Αυτή για την οποία η αντιπολίτευση και δη τα μέλη της Δημοτικής Παράταξης «Πολίτες για τα Νησιά μας» ζητούν από το 2016, αλλά, η Δημοτική Αρχή, αρνήθηκε καν να το συζητήσει…
Και τρία χρόνια μετά, σε ένα απόγευμα, όχι μόνο το συζητάει αλλά και το φέρνει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχοντας ενημερώσει τους δημοτικούς συμβούλους περίπου τρεις ώρες νωρίτερα, στέλνοντάς τους την σχετική μελέτη και εισήγηση. Εδώ, βέβαια να σημειώσουμε ότι όλοι γνώριζαν εδώ και μερικές εβδομάδες, ότι η Δημοτική Αρχή πηγαίνει προς τη λύση «Μονάδες Αφαλάτωσης», ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης έχει μιλήσει αρκετές φορές για την επικείμενη εγκατάστασή της και μάλιστα μιλάμε για μονάδα παραγωγής σε καθημερινή βάση περίπου 5.000 m3 νερού, όμως, άλλο η κουβέντα στα ΜΜΕ και άλλο σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου… Και δεν είναι λίγοι αυτοί που επιμένουν ότι η απόφαση είχε ληφθεί από το περασμένο καλοκαίρι στα κλειστά γραφεία και απλά περίμεναν την ημέρα για τις ανακοινώσεις… Έτσι λοιπόν, την περασμένη Τρίτη είχαμε την συζήτηση. Με αρκετές αντιδράσεις. Και απουσίες, αλλά και αποχωρήσεις (ο κος Κορρές έφυγε διαμαρτυρόμενος για την διαδικασία). Και στην αίθουσα, βρέθηκαν λίγοι σχετικά κάτοικοι – κυρίως από την Γαλήνη – όπως άλλωστε και οι πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων, Γαλήνης και Εγγαρές.
Ερωτήσεις
Στα χέρια των δημοτικών συμβούλων η «μελέτη Λιαλιάρη» (Γιάννης Λιαλιάρης, γεωλόγος – μελετητής περιβάλλοντος) που επιλέγει και προκρίνει τη θέση «Αμμίτης»… Ο ίδιος δεν βρίσκεται στην αίθουσα, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και δη τους «Πολίτες για τα Νησιά μας», οι οποίοι μπορεί να είναι υπέρ της εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης και το έχουν φωνάξει αρκετές φορές, όμως το βράδυ της Τρίτης αντιδρούν γιατί πολύ απλά θέλουν απαντήσεις. Και αυτές οι απαντήσεις να είναι από αρμόδια στόματα, δηλαδή του μελετητή και όχι από υπάλληλο του Δήμου, έστω κι εάν αυτός είναι ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, κος Ζουγανέλης. Και οι ερωτήσεις τους έχουν να κάνουν με την επιλογή της τοποθεσίας (Αμμίτης αντί ΚΤΕ0) και κυρίως για τα υπολείμματα του καθαρισμού που θα γίνεται στο νερό το οποίο θα λαμβάνουν οι μονάδες αφαλάτωσης και θα το μετατρέπουν σε πόσιμο.
Που θα πηγαίνει λοιπόν το αλμόλοιπο; Τι περιεκτικότητα άλατος θα έχει και βέβαια στο σημείο που έχει επιλεγεί, θα επηρεάσει ή όχι την εικόνα της θαλάσσιας περιοχής; Το αίτημα για αναβολή μερικών ημερών ώστε να έρθει ο μελετητής έπεσε στο κενό (σ.σ. δεν είναι το πρώτο άλλωστε) και έτσι αναγκάστηκαν να δηλώσουν «παρών» από τη στιγμή που οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν τους κάλυψαν… Το ίδιο ισχύει και για τα τρία μέλη της Νησιωτικής Πολιτείας που επίσης δήλωσαν παρών αν και ο κος Σέργης στο τέλος ήταν υπέρ της χωροθέτησης της μονάδας…
Μόνο υποδομή
Κατά πλειοψηφία λοιπόν είχαμε την απόφαση για χωροθέτηση της μονάδας αφαλάτωσης στην βόρεια περιοχή του Αμμίτη. Αν και η αλήθεια είναι ότι κανείς ουσιαστικά δεν έχει καταλάβει ακόμη που θα εγκατασταθεί η μονάδα από τη στιγμή που κυκλοφόρησε και ένα απίστευτο σενάριο, ότι ουσιαστικά μιλάμε για εγκατάσταση των υποδομών, ενώ οι μονάδες (Containers) θα έρχονται όταν υπάρχει ανάγκη (!!!) Τώρα, πως θα γίνει αυτό; Είπαμε.. Δημοτική Αρχή είναι ότι θέλει λέει… Επί της ουσίας μιλάμε για μία μονάδα που θα προσφέρει περίπου 5.000 m3 την ημέρα, άρα θα παίρνει από τη θάλασσα περίπου 12.000 m3 και θα επιστρέφει 7.000 m3 στη θάλασσα, χωρίς όμως να ξέρουμε (από τη στιγμή που δεν υπάρχει ο αρμόδιος να δώσει απάντηση) την περιεκτικότητα του νερού σε αλάτι όταν έρχεται στη θάλασσα. Ο κος Πολυκρέτης δήλωσε ότι θα μεταφέρει τον αγωγό σε χώρο που θα είναι αρκετά μακριά από κατοικημένες περιοχές (στη παραλία του …πνιγμένου) και αρκετά βαθιά (περίπου 1000 μέτρα) ώστε τα θαλάσσια ρεύματα να μεταφέρουν άμεσα τα νερά μακριά από τους λουόμενους…
Η επιλογή
Στην βασική ερώτηση βέβαια, γιατί στον Αμμίτη και όχι στο ΚΤΕΟ όπως είχε οριστεί αρχικά ή ήταν η δεύτερη πρόταση, η απάντηση είναι διττή: ψυχολογία και κόστος…
Γιατί έγινε η επιλογή του Αμμίτη ως έδρα της Μονάδας Αφαλάτωσης; Μα πολύ απλά γιατί είναι δίπλα στην λιμνοδεξαμενή και υπάρχει και το διυλιστήριο, οπότε έχουμε ένα μέρος είναι έτοιμο όσον αφορά τις υποδομές. Επίσης, μειώνεται σημαντικά η απόσταση για την μεταφορά του νερού από τη θάλασσα και το κυριότερο όλων; Η έκταση έως τη παραλία είναι κοινοτική, άρα δημόσια, οπότε δεν χρειάζεται να ανέβει το κόστος για την κατασκευή των αγωγών. Δεν μετράνε αυτά; Εάν μάλιστα, το νερό πέφτει στην λιμνοδεξαμενή ώστε όλο το χρόνο αυτή να είναι γεμάτη, τότε ακόμη καλύτερα.
Άρα, ο Αμμίτης επιλέγει για το μειωμένο κόστος όσον αφορά την κατασκευή της μονάδες.
Και η θέση στο ΚΤΕΟ; «Κόπηκε» λόγω ψυχολογίας. Όχι, δεν γελάμε. Θεωρητικά η θέση ΚΤΕΟ είναι προτιμότερη λόγω απόστασης από την πόλη. Όμως, έχει μειονεκτήματα. Όπως το γεγονός ότι έως την θάλασσα μεσολαβούν ιδιωτικά κτήματα, άρα έχουμε πρόβλημα. Επίσης, είναι το θέμα της απόστασης από τα βουνό έως τη θάλασσα, που σημαίνει επιπλέον κόστος για τη μεταφορά του νερού. Και το κυριότερο; Πλησίον του χώρου αυτού λειτουργούσε έως πρόσφατα ο ΧΑΔΑ… Πως θα αισθάνονταν οι κάτοικοι της Νάξου, γνωρίζοντας ότι από έναν χώρο όπου έως …χθες έπεφταν απορρίμματα, σήμερα παίρνουμε νερό για αφαλάτωση; Βέβαια, στη διάρκεια της συζήτησης αποδείχτηκε ότι μόνο ψυχολογικό δεν είναι το πρόβλημα, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα…
Επί της ουσίας; Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η χωροθέτηση για την εγκατάσταση της μονάδας αφαλάτωσης, Οι όποιες αντιρρήσεις των κατοίκων πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, κάτι που αναγκάζει τους κατοίκους Εγγαρών και Γαλήνης να αισθάνονται μειονεκτικά από τη στιγμή που στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχει τόσο ο ΧΥΤΑ όσο και η Μονάδα Αφαλάτωσης. Και συν τοις άλλοις, ψυχολογικά οι λουόμενοι στον Αμμίτη – μία από τις ωραιότερες παραλίες της βόρειας Νάξου – θα μειωθούν σημαντικά… Συν το γεγονός ότι υπάρχουν εξοχικές κατοικίες εκεί (σ.σ. κοντά στη Μονάδα) που σίγουρα δεν θα αισθάνονται και πολύ όμορφα όταν αρχίσει (σ.σ. περίπου το 2021) να λειτουργεί η μονάδα…
Το ζητούμενο πλέον είναι το επόμενο βήμα. Να βρεθεί πρόγραμμα και να ενταχθεί το έργο. Πόσο εύκολο είναι; Εάν όλα πάνε καλά, ναι. Σίγουρα πάντως πριν από το 2021 δύσκολα θα το δούμε στην πράξη.. Οπότε αναμονή…