Σάββατο, 12 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚύκλαδες: Μελέτη του ΕΜΠ δείχνει ότι σε μερικά χρόνια η έλλειψη νερού...

Κύκλαδες: Μελέτη του ΕΜΠ δείχνει ότι σε μερικά χρόνια η έλλειψη νερού θα φτάσει έως και 40%

|

Μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έδειξε ότι 20 νησιά του Νοτίου Αιγαίου τα επόμενα χρόνια θα αντιμετωπίσουν αύξηση ελλειμματικών νερού από 25 έως 40% – Στις Κυκλάδες; Τήνος, Κίμωλος, Μήλος, Αμοργός, Φολέγανδρος, Σίκινος, Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσι, Ηρακλειά, Θηρασία – Η Νάξος εντάχθηκε ως πολιτικό νησί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg Med: CONSUME-LESS: «Κατανάλωσε λιγότερο στις Μεσογειακές Τουριστικές Κοινότητες»

Από τη μία έχεις μία μελέτη του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου που σε βάζει σε σκέψεις κι από την άλλη έχεις την πληροφορία ότι η Νάξος εντάσσεται ως νησί πιλότος σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει ως στόχο την μικρότερη δυνατή κατανάλωση νερού στις Μεσογειακές τουριστικές κοινότητες… Μάλιστα.. Ας ξεκινήσουμε όμως από την μελέτη … Σύμφωνα λοιπόν με τη  μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είκοσι νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου αναμένεται να αντιμετωπίσουν αύξηση των ελλειμμάτων νερού από 25-40% στα επόμενα χρόνια. Στα άνυδρα νησιά συγκαταλέγονται, σύμφωνα με τη μελέτη, τα νησιά των Κυκλάδων Τήνος, Κίμωλος, Μήλος, Αμοργός, Φολέγανδρος, Σίκινος, Σχοινούσσα, Δονούσα, Κουφονήσι, Ηρακλειά, Θηρασία και τα νησιά της Δωδεκανήσου Λειψοί, Μεγίστη, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Πάτμος, Σύμη, Χάλκη, Κάλυμνος και Ψέριμος. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, αναμένεται ότι το υδατικό έλλειμμα στις Κυκλάδες θα φτάσει τα 1,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και στα Δωδεκάνησα τα 1,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. 

Βλέπετε, η κατανάλωση νερού στα νησιά μας αλλάζει ραγδαία, ως αποτέλεσμα αλλαγών στις καθημερινές συνήθειες και εξαιτίας του τρέχοντος μοντέλου τουρισμού, με την άκριτη μεταφορά καταναλωτικών συνηθειών των κατοίκων μεγαλουπόλεων σε άνυδρες περιοχές. Και συν τοις άλλοις, το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στον τουριστικό τομέα, είτε ως πηγή εισοδημάτων (επισκέπτες υγροτόπων για παρατήρηση πουλιών, αθλήματα σε ποτάμια, οικοτουρισμός κα) είτε ως φυσικός πόρος που καταναλώνεται μάλλον ιδιαίτερα σπάταλα (αυξημένη κατανάλωση σε τουριστικές μονάδες, πισίνες, γκολφ σε ξερικές περιοχές, χωρίς συχνά συστήματα εξοικονόμησης – ανακύκλωσης – επεναχρησιμοποίησης νερού) σε προορισμούς επισκεπτών χωρίς επαρκείς υδατικούς πόρους.

Και φτάνουμε στο διά ταύτα… Ολοένα και περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί της χώρας εξετάζουν πολιτικές για την υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης των υδάτινων πόρων τους. Ανάμεσά τους  και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Ο οποίος προχώρησε ήδη στην προχρηματοδότηση και εκτέλεση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg Med: CONSUME-LESS: «Κατανάλωσε λιγότερο στις Μεσογειακές Τουριστικές Κοινότητες». Ο γενικός στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της βιωσιμότητας των αναπτυξιακών πολιτικών για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και την ανάπτυξη βιώσιμου και υπεύθυνου παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στις παράκτιες και γειτονικές θαλάσσιες περιοχές στην περιοχή της Μεσογείου.

Το έργο βασίζεται σε δύο κύριες προσπάθειες: Στη δημιουργία ενιαίας στρατηγικής για τις Μεσογειακές πόλεις με υψηλό αριθμό τουριστών για αειφόρο διαχείριση της ενέργειας, του νερού και των απορριμμάτων με σκοπό τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και νερού και της πρόληψης δημιουργίας απορριμμάτων, στην ενίσχυση βιώσιμου μοντέλου τουρισμού, βασισμένου στη βελτίωση της προώθησης τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, φυσικών πόρων και προϊόντων, αλλά και στην ενίσχυση της υπεύθυνης συμπεριφοράς εκ μέρους των επισκεπτών.

Επιπλέον, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων συμμετέχει ως Δήμος Πιλοτικής Εφαρμογής του Προγράμματος με στόχο την εφαρμογή και τελειοποίηση του τουριστικού μοντέλου «Κατανάλωσε λιγότερο» στο οποίο προβλέπονται η ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών ειδών δράσεων σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, νερού, την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων και μέτρα διαχείρισης τους, την προσφορά υπηρεσιών “consume-less” με την ενεργό εμπλοκή παρόχων τουριστικών υπηρεσιών καθώς και την ενημέρωση του κοινού μέσω εκστρατειών που θα βασίζονται στη χρήση καινοτόμων λύσεων.

Το έργο θα διαρκέσει έως και τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 2.635.000 ευρώ.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Έργα συντήρησης και βελτίωσης στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης

Έργα συντήρησης και βελτίωσης στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης στη πόλη της Νάξου - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος

Blue Star Ferries: Εκτακτο δρομολόγιο απόψε (22:00) του Paros με προορισμό την Πάρο

Εκτακτο δρομολόγιο σήμερα (11/04. 22:00) από τον Blue Star Paros στη γραμμή Πειραιάς - Πάρος και επιστροφή

Καθολική Εκκλησία – Επισκοπή Σύρου: Δεκτή παραίτηση του Σεβασμιώτατου Πέτρου, ποιος είναι ο διάδοχος

Εγινε δεκτή από τον Πάπα η παραίτηση που υπέβαλε ο Σεβασμιώτατος Πέτρος Στεφάνου - Νέος Επίσκοπος, ο Σεβασμιώτατος Σεβαστιανός Ροσσολάτος.

Λεονταρίτης – Φολέγανδρος: Σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή αθλητικού πάρκου

Ο Γιώργος Λεονταρίτης - χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων - έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών στο αθλητικό πάρκο στην Φολέγανδρο

Πάρος: Διπλή διεθνής διάκριση από την American Express Travel και τo Forbes

Η Πάρος επιλέγεται ως μοναδικός Ελληνικός προορισμός για το 2025 από την American Express Travel και προβάλλεται από το “Forbes”

Φάρος του Αλυκού: Προετοιμάζεται, ανοίγει αύριο (12/04) τις πόρτες του και μας περιμένει

Σάββατο 12 Απριλίου και ο "Φάρος του Αλυκού" ανοίγει τις πύλες του... Πως μπορείτε να κάνετε κράτηση

Σαντορίνη: Έγινε το 1ο σεμινάριο «Γνωριμία με τη Σαντορίνη: ο Τόπος, ο Χρόνος, οι Άνθρωποι». Στις 7 Μαΐου το επόμενο

Περισσότεροι από εκατό ενδιαφερόμενοι ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση του Δήμου Θήρας και παρακολούθησαν σχεδιασμένες εισηγήσεις.

Γιάννης Βασαλάκης: “1896 – Το παρασκήνιο γύρω από τη νίκη του Σπύρου Λούη”

H νίκη του Σπύρου Λούη, o πρώτος μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε ποτέ στο Καλλιμάρμαρο Χαρίλαος Βασιλάκος και το παρασκήνιο γύρω από αυτόν τον Μαραθώνιο

Κικίλιας: Ερχεται διαγωνισμός άγονων γραμμών 4ετους διάρκειας

Βασίλης Κικίλιας: Κλειστός διαγωνισμός 4 χρόνων για τις άγονες γραμμές - Τι είπε για λιμενικά Τέλη και υποδομές

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις έως 50% σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για μετακινήσεις

Πάσχα: Εκπτώσεις έως 50% σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς – Σε ποιες εταιρείες

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Πάσχα – Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Κι όμως για τη Νάξο η μείωση αγγίζει το -13% (πίνακες)

Στο τραπέζι βρίσκεται η πιθανή αύξηση τη θερινή περίοδο, με φόντο τις αλλαγές στη χρήση καυσίμων και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και των ακτοπλοϊκών εταιριών.

Βασ. Φλεριανός: “Περισσότερες από 150 γυναίκες κυρίως στην ορεινή Νάξο έκαναν δωρεάν μαστογραφίες” (video)

Ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας Βασίλης Φλεριανός σε έναν μίνι απολογισμό για την πορεία της Κινητής Μονάδας Μαστογραφίας που βρέθηκε στη Νάξο (video)

Δωδεκάνησα – Αρκιοί: Διώχνουν τους κατοίκους επικαλούμενοι το … Οθωμανικό Δίκαιο

Έγγραφο-ντροπή του Υπουργείου Οικονομικών προς κάτοικο των Αρκιών Δωδεκανήσου αμφισβητεί το 2025 την νομιμότητα αγοραπωλησίας που έγινε το 1991 με αναφορές στον ...Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή

Aegean Air: Προσφέρει δυνατότητα αλλαγής ή ακύρωσης εισιτηρίων λόγω της απεργίας την 9η Απριλίου

Ευελιξία για τα ταξίδια στις 9/4 μέχρι να οριστικοποιηθεί η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Seajets: Εκτακτη δρομολόγηση Μεγάλη Πέμπτη του “Champion Jet 1”

Με βάση την σχετική ενημέρωση από το ταξιδιωτικό πρακτορείο Passenger στη Νάξο, θα υπάρξει έκτακτη δρομολόγηση του Champion Jet 1 - Πότε;

Σεισμική ακολουθία – Κυκλάδες: “Το επίπεδο των κρατήσεων χειρότερα και από τον κορωνοϊό”

Πάσχα: Πώς επηρεάζουν σεισμοί και πλημμύρες τις κρατήσεις στα τουριστικά νησιά με επίκεντρο τις Κυκλάδες

Κικίλιας: Μείωση 50% των λιμενικών τελών σε προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά

Β. Κικίλιας: «Η μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών, συνεισφέρει στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»

Express Skopelitis: Παράταση στη .. παράταση και έλευση την Μεγάλη Εβδομάδα

Παρατείνεται η .. παράταση ακινησίας του Express Skopelitis - Την Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να επιστρέψει στην ρουτίνα του

Νάξος – Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή η Ειρήνη Μαστοροπούλου – Ναυπλιώτη

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία