Αποχή από την αλιευτική δραστηριότητα τους μήνες αναπαραγωγής και συμμετοχή σε παράκτιους θαλάσσιους καθαρισμούς, περιλαμβάνει το πιλοτικό πρόγραμμα «Αμοργόραμα». – Τι είπε ο αρμόδιος υπουργός που υποδέχτηκε τον Δήμαρχο Αμοργού αλλά και τους εκπροσώπους του προγράμματος
“Αμοργόραμα”.. το γνωρίσαμε πριν από δύο χρόνια που ήρθε να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε το περιβάλλον αλλά και τον τρόπο αλιείας στη περιοχή μας. Με αποχή από την αλιευτική δράση ώστε να μπορέσουν τα ψάρια να αναπαραχθούν με άνεση χρόνου αλλά και δράσεις που περιλαμβάνουν καθαρισμούς παράκτιων περιοχών… Τα κάνουν αυτά οι ψαράδες; Κι όμως τα κάνουν… Και έχουν και την αρωγή όως φαίνεται και της Πολιτείας…
Στο πλαίσιο της προώθησης του πιλοτικού προγράμματος «Αμοργόραμα», ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Δήμαρχο Αμοργού κ. Λευτέρη Καραϊσκο και τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού κ. Μιχάλη Κρόσμαν.
Στην σύσκεψη, παρουσιάστηκε ο διττός σκοπός του προγράμματος που περιλαμβάνει την αποχή των τοπικών αλιέων από την αλιευτική δραστηριότητα τους μήνες αναπαραγωγής και τη συμμετοχή του στόλου τους σε παράκτιους θαλάσσιους καθαρισμούς. Για την επίτευξη του δεύτερου στόχου τους, όπως ενημέρωσε ο κ. Καραϊσκος απαιτείται η παύση της αλιείας τους μήνες Απρίλιο και Μάιο από όλα τα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη.
Ο Δήμαρχος του νησιού, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κεδίκογλου για την άμεση ανταπόκριση «στο θέμα μας που φτάνει πρώτη φορά σε γραφείο υπουργού», εξήγησε πως το πρόγραμμα είναι απαραίτητο για την τοπική κοινωνία και τη διατήρηση και επιβίωση του παραδοσιακού επαγγέλματος της παράκτιας αλιείας. «Έχει τεράστια σημασία στην οικονομία και ιδιαίτερα στην οικονομία ενός μικρού νησιού όπως είναι η Αμοργός», συμπλήρωσε.
Μίλησε επίσης για τη σημασία των αλιευτικών αποθεμάτων και στην έμπρακτη στήριξη της τοπικής κοινωνίας στην πρωτοβουλία των αλιέων. «Θέλουμε να γίνει η Αμοργός πρότυπο στη χώρας μας αλλά και στην Ευρώπη»
Από τη πλευρά του, ο κ. Κρόσμαν αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της κρατική αρωγής στην πρωτοβουλία αυτή και στη φιλανθρωπική οργάνωση για την αποκατάσταση των ωκεανών Blue Marine Foundation η οποία στηρίζει το έργο τους.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κεδίκογλου, εξέφρασε τη χαρά του για μια τέτοια πρωτοβουλία λέγοντας χαρακτηριστικά «Να κάνουμε την Αμοργό παράδειγμα σε όλη την Ελλάδα». Δε παρέλειψε να αναφερθεί και στον αλιευτικό τουρισμό που προωθεί το ΥπΑΑΤ από κοινού με το υπουργείο Τουρισμού και στη δημιουργία μιας διεθνούς καμπάνιας.
«Θα ήθελα η Αμοργός να είναι ένα συστατικό στοιχείο της διαφημιστικής εκστρατείας, μαζί και με την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Βόρεια Εύβοια που δοκιμάστηκε από τις πυρκαγιές. Είναι δυο περιοχές που θα ήθελα να είναι στην προμετωπίδα αυτής της καμπάνιας» δήλωσε.
Μεταξύ των δύο πλευρών, συμφωνήθηκε ταχεία επανάληψη των συζητήσεων και διαρκής συνεργασία.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.amorgorama.com .