Την προσεχή Τρίτη 14 Μαϊου, στην Ακτή Βουλιαγμένης, θα ανακοινωθούν οι νικήτριες παραλίες, αυτές που θα πάρουν και τη φετινή χρονιά “Γαλάζια Σημαία” – Πόσες είχαν πάρει πέρυσι τη σημαία …
Πάμε στα …φρέσκα κουλούρια…. Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. διαχειριστής της Ακτής Βουλιαγμένης και η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικός χειριστής του Προγράμματος Γαλάζια Σημαία, συνδιοργανώνουν την εκδήλωση για την ανακοίνωση των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» για το 2019 την Τρίτη 14 Μαΐου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18:00, στην Ακτή της Βουλιαγμένης (Λ. Ποσειδώνος 2 & Απόλλωνος), με εκπροσώπηση σε υψηλό επίπεδο των αρμόδιων Υπουργείων και φορέων του τουριστικού κλάδου.
Τι σημαίνει αυτό; και βέβαια πολύ απλά οι Κυκλάδες και δη η Νάξος θα έχουν ρόλο και χώρο στη συγκεκριμένη εκδήλωση; με βάση την περσινή εικόνα τι αναμένεται να δούμε; Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο ανάμεσα σε 47 χώρες, η Ισπανία είναι πρώτη από το 1987 (!!!) με 590 βραβευμένες ακτές… Σε σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα με 519 βραβευμένες ακτές κατέχει το 12% των συνολικών βραβεύσεων αν και το μεγαλύτερο πρόβλημά της είναι οι … μαρίνες. Εχει μόλις 15 (για 3η φορά από το 1988 έχει διψήφιο αριθμό) τη στιγμή που η Ισπανία έχει 101 μαρίνες (!!!). Συνολικά, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε πέρυσι 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.
Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε με 85 σημαίες, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, ενώ σε επίπεδο Δήμου, αυτός που ξεχώρισε ήταν ο Δήμος Ρόδου με 35… Και σε επίπεδο Περιφέρειας, η Κρήτη έκανε τη διαφορά με 113 βραβευμένες ακτές, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Κεντρική Μακεδονία (108) και το Νότιο Αιγαίο στην 3η θέση με 78 δέκα περισσότερες σε σχέση με την περσινή χρονιά… Και οι Κυκλάδες; Είχαν 35 παραλίες σε 11 νησιά… Σαντορίνη και Σύρος είχαν από 6 βραβευμένες παραλίες και η Νάξος για 9η χρονιά τρεις γαλάζιες σημαίες… Ητοι σε Αγιο Γεώργιο, Αγία Αννα και Αγιο Προκόπιο…
Οι «γαλάζιες σημαίες» στις Κυκλάδες
Θήρα (6): Περίσσα, Βλυχάδα, Περίβολος, Αγ. Γεώργιος, Καμάρι 1, Καμάρι 2
Ιος (3): Όρμος, Μυλοπόταμος, Μαγγανάρι
Μήλος (1): Προβατάς
Σίφνος (2): Καμάρες, Πλατύς Γιαλός
Πάρος (5): Λογαράς, Τσερδάκια, Πούντα, Μάρπησσα / Χρυσή Ακτή, Λιβάδια
Νάξος (3): Αγία Άννα / Μάραγκας, Άγιος Προκόπιος, Άγιος Γεώργιος
Σύρος (6): Γαλησσάς, Αζόλιμνος, Κίνι, Αγκαθωπές, Βάρη, Φοίνικας
Μύκονος (1): Καλαφάτης / Aphrodite Beach Resort
Τήνος (1): Αγ. Φωκάς / Μαραθιά
Ανδρος (4): Δελαβόγια / Aneroussa Beach, Αγ. Πέτρος, Μπατσί, Χρυσή Άμμος
Κέα (3): Κούνδουρος, Οτζιάς, Γιαλισκάρι
Τι σημαίνει “Γαλάζια Σημαία”
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικό χειριστή του διεθνούς προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο.
Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Ενώ καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Σημειώνεται ότι τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης . Ενώ, το ΥΠΕΝ, διά της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, υποστηρίζει ενεργώς το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στη βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών στις ακτές και μαρίνες και την προώθηση της περιβαλλοντικής εικόνας της χώρας μας, και δια της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, συμμετέχει επίσης στην εθνική επιτροπή κρίσεων του προγράμματος.
Στη διεθνή επιτροπή κρίσεων (ΔΕΚ), με έδρα τη Δανία, η οποία και μόνη αποφασίζει για τις βραβεύσεις σε όλο τον κόσμο, συμμετέχουν εκπρόσωποι του προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστών (ILSE), της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προστασία των Ακτών.