Η καθαριότητα των ακτών από τα πλαστικά και ο πολύτιμος χρόνος που χρειάζεται η θαλάσσια ζωή ώστε να αναπαραχθεί, είναι οι δύο βασικοί στόχοι που θέλει να πετύχει το Αμοργόραμα. – Δείτε ποιοι είναι και οι δράσεις τους
Η ζωή μας είναι η θάλασσα και η θάλασσα είναι η ζωή μας. Το όραμα για μια καλύτερη ζωή δεν μπορεί να γίνει πράξη χωρίς μια θάλασσα αμόλυντη, με πλούσια ζωή και καθαρές ακτές.
Αυτός είναι και ο στόχος του προγράμματος «Αμοργόραμα» που εμπνεύστηκε ο Επαγγελματικόs Σύλλογος Αλιέων της Αμοργού και βρίσκει δυναμικό συμπαραστάτη το Δήμο Αμοργού.
Η αντιμετώπιση της ολοένα αυξανόμενης ρύπανσης των ακτών από πλαστικά και της υπεραλίευσης στο Αιγαίο χρειάζεται βιώσιμο σχέδιο.
Η πρόταση των ψαράδων της Αμοργού είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα εναλλακτικής χρήσης των καϊκιών τον Απρίλιο και τον Μάιο, τους δύο κομβικούς για την αναπαραγωγή των ψαριών μήνες. Το συγκεκριμένο διάστημα οι ψαράδες από την αλιεία θα στραφούν στη συλλογή σκουπιδιών από τις βορεινές παραλίες του νησιού.
Ποια είναι η πρόταση…
Την άνοιξη, μετά από τις φουρτούνες του χειμώνα, στις βορεινές – προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα– παραλίες της Αμοργού (Αγ. Σαράντα, Κ.Νερό, Βλυχάδα, Ναυάγιο Κ. Μεριάς, Τυροκόμο, Μακρί, Μεγάλη και Μικρή Βλυχάδα Αιγιάλης κτλ.), συσσωρεύονται τόνοι σκουπιδιών- κυρίως πλαστικών.
Στις αρχές του καλοκαιριού, με την έναρξη των μελτεμιών, η θάλασσα παίρνει πίσω τα σκουπίδια από τις ακτές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στο οικοσύστημα και συνεπώς στην αναπαραγωγή των ψαριών.
Οι μήνες Απρίλης και Μάης θεωρούνται από τους επιστήμονες και τους ψαράδες οι πιο παραγωγικοί μήνες για τα περισσότερα είδη ψαριών, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εδώ και δεκαετίες κλονίζεται ο κύκλος αναπαραγωγής τους και οι πληθυσμοί μειώνονται δραματικά.
Οι προσπάθειες του Συλλόγου να συγχρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα της Ε.Ε για τη βιωσιμότητα της Αλιείας και την προστασία των αποθεμάτων της, δεν έχει αποδώσει καρπούς μέχρι στιγμής με αποτέλεσμα, λόγω της επιτακτικότητας της κατάστασης, οι ψαράδες να αποφασίσουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.
Στόχος μας είναι οι ψαράδες της Αμοργού να απέχουν τους μήνες Απρίλη και Μάη από την αλιεία και να στραφούν στη συλλογή σκουπιδιών από τις βορεινές παραλίες. Για την επίτευξη της εναλλακτικής αυτής χρήσης των καϊκιών προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε όλους τους πιθανούς τρόπους σύμπραξης με την τοπική κοινωνία και την διεθνή κοινότητα και την εύρεση πόρων τόσο από Ευρωπαϊκά/Ελληνικά προγράμματα αλλά κυρίως από την κοινωνία των πολιτών μέσω συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding).
Η πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης μόλις άνοιξε! Τώρα είναι ακόμα πιο εύκολο και γρήγορο να στηρίξουμε το Αμοργόραμα με τη συνεισφορά μας! Ανεξάρτητα από το ύψος του ποσού που θα συγκεντρωθεί μέχρι τον Απρίλιο, οι δράσεις καθαρισμού θα ξεκινήσουν και θα πραγματοποιηθούν όσες περισσότερες μπορούν να στηρίξουν οι δωρεές. Κάθε συνδρομή είναι σημαντική και απαραίτητη για την επίτευξη ενός στόχου που μας αφορά όλους.
Τα σκάφη που θα συμμετέχουν στη δράση έχουν επιλεχθεί μετά από αξιολόγηση και διαγωνισμό από επιτροπή του Συλλόγου μας. Ο συγχρηματοδότης (δηλαδή ο καθένας και καθεμία από εμάς) θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την εξέλιξη της προσπάθειας στο διαδίκτυο από αναρτήσεις φωτογραφιών ή/και βίντεο “πριν και μετά” καθώς και από αντίστοιχες ενημερώσεις. Ο τελικός απολογισμός θα γίνει από αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αμοργού.
Ποιοι είμαστε…
Το Αμοργόραμα στηρίζει και απαρτίζει ο Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Αμοργού ο οποίος αποτελείται από 40 περίπου ψαράδες της Αμοργού και έχει ως στόχο να οργανώσει την αλιεία με βιώσιμο τρόπο για τη θαλάσσια ζωή, καθώς και για τους ανθρώπους που εργάζονται στις αλιευτικές βιομηχανίες.
Σοβαρή ανησυχία των ψαράδων αποτελεί η κίνηση ενάντια στην ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό της αλιείας, που επιδοτεί τους ψαράδες για να καταστρέψουν τα καΐκια τους (το παραδοσιακό ελληνικό αλιευτικό σκάφος), με πρόσχημα την υπεραλίευση στη Μεσόγειο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημανθεί ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τα σκάφη της παράκτιας αλιείας αποτελούν το 96,5% του ελληνικού αλιευτικού στόλου, αλλά αλιεύουν μόνο το 40% του συνόλου των ψαριών στη χώρα. Αντίθετα, τα σκάφη της μέσης αλιείας, όπως οι μηχανότρατες και τα γρι-γρι, αποτελούν το 3,5% της αλιευτικής βιομηχανίας αλλά αλιεύουν το 60% του συνόλου των ψαριών (ΕΛΣΤΑΤ, 2019).
Επομένως, ένας από τους στόχους του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Αμοργού, είναι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της παράκτιας αλιείας και ταυτόχρονα η αντίδραση στην τρέχουσα κατάσταση της υπεραλίευσης και της ρύπανσης της θάλασσας με πιο στοχαστικό τρόπο, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις μας για τη θάλασσα, την τοπογραφία, και βέβαια τα καΐκια μας, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στο διαρκώς μεταβαλλόμενο -και απειλούμενο- περιβάλλον, που καθορίζει μεγάλο μέρος της ζωής στα νησιά της χώρας μας. Επιπλέον, έχει ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των ψαράδων σχετικά με τον καθορισμό ενός ελάχιστου μεγέθους διχτυών, ώστε να μην αλιεύονται μικρότερα ψάρια.
Οι δράσεις
Οι πρώτες αποστολές για συλλογή σκουπιδιών σε βόρειες παραλίες του νησιού με τη συμμετοχή εθελοντών έχουν ήδη ξεκινήσει.
Στις 7 Ιουλίου 2020, μια ομάδα εθελοντών μαζί με ένα αλιευτικό σκάφος του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Αμοργού επισκέφθηκαν παραλία μήκους 25 μέτρων στην περιοχή της Περιβόλας και συγκέντρωσαν περισσότερες από 40 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών. Μεταξύ των σκουπιδιών, βρήκαν εκατοντάδες πλαστικά μπουκάλια και σακούλες, εξοπλισμό ψαρέματος, παπούτσια και άλλα. Εκτός από τις σακούλες σκουπιδιών, συλλέχθηκαν και μεταφέρθηκαν μεγάλα αντικείμενα όπως ένα ψυγείο, σχοινιά φορτηγών πλοίων, ελαστικά κ.λπ. στο λιμάνι των Καταπόλων. Από εκεί παραλήφθηκαν από τον Δήμο Αμοργού.
Η δεύτερη δράση πραγματοποιήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2020, αμέσως μόλις κόπασαν τα μελτέμια του καλοκαιριού, στην περιοχή Μακρύ. Σε μια ακτή μήκους 25 περίπου μέτρων, εθελοντές μαζί με καΐκι του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Αμοργού μάζεψαν 30 σακούλες σκουπίδια. Στην πλειονότητά τους περιελάμβαναν δίχτυα ανεμότρατας, μπουκάλια, μπιτόνια και άλλα πλαστικά είδη. Τα σκουπίδια μεταφέρθηκαν με το καΐκι στο λιμάνι των Καταπόλων απ’ όπου συλλέχθηκαν από το Δήμο Αμοργού.
Οι επόμενες δράσεις τον Απρίλιο και το Μάιο του 2021 θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν όσοι/όσες το επιθυμούν. Ευελπιστούμε ότι με τη σταδιακή συγκέντρωση πόρων, οι δράσεις θα πολλαπλασιάζονται έτσι ώστε να καταφέρουμε να φτάσουμε τον στόχο μας.
Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα amorgorama.com