Καλύμνιοι ψαράδες σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Νάξου παρουσίασαν τη ψαριά τους: τέσσερις τόνοι συνολικού βάρους 740 κιλών (!!!) – Ο μεγαλύτερος; Μήκους 2.43 μέτρα και βάρους 235 κιλών
Πως το λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός; “Του κυνηγού και του ψαρά το πιάτο, δέκα φορές είναι αδειανό και μια φορά γεμάτο….». Ε, στην περίπτωση του Καλύμνιου αλιέα Παντελή Πιζάνια χθες το πιάτο όχι απλά γέμισε αλλά ξεχείλισε!!!
Και λέμε χθες, γιατί πολύ απλά σήμερα το πρωί όταν και βρέθηκε με το καϊκί του στο λιμάνι της Νάξου, όλοι όσοι βρέθηκαν στην προβλήτα έμειναν με το στόμα ανοιχτό..
Ο λόγος; Ο έμπειρος ψαράς μαζί με το γιο του κι ενώ δέκα μέρες έβλεπαν τα δίχτυα τους να ανεβαίνουν άδεια, εχτές μεσοπέλαγα μίλησαν με την τύχη τους η οποία τους είχε κλείσει ραντεβού με τέσσερις εντυπωσιακούς τόνους μήκους πάνω από δύο μέτρα και βάρους περίπου διακόσια κιλά ο καθένας. Όχι δεν είναι αστείο… Και μόνο στη θέα των τεσσάρων αυτών ψαριών όλοι τσιμπιόντουσαν να δουν εάν είναι αλήθεια…
Σήμερα το πρωί λοιπόν και υπό την αυστηρή επίβλεψη των λιμενικών εκφόρτωσαν στο λιμένα Νάξου από το αλιευτικό “Άγιος Παντελεήμων” τα τέσσερα ψάρια συνολικού βάρους επτακοσίων σαράντα κιλών, για την οποία εκφόρτωση χρειάστηκε να επιστρατευτεί κλαρκ και ειδική ζυγαριά. Το …μικρότερο από τα τέσσερα ψάρια είχε μήκος 2,04 μέτρα και βάρος 122 κιλά ενώ το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό ήταν σε μήκος 243 μέτρα και βάρος 235 κιλά (!!!)
Και βέβαια ο καπετάνιος και ο γιος του ήταν όλο χαρά με δεδομένο ότι άξιζε η υπομονή στα κρύα νερά του Αιγαίου (με δεδομένο ότι όλες αυτές τις ημέρες υπήρχε κακοκαιρία) μακριά από το σπίτι τους αλλά θα θυμούνται για πολλές ημέρες αυτό το γεγονός καθότι είναι η μεγαλύτερη ψαριά όπως είπαν στα χρόνια που ψαρεύουν…
Εμείς να αναφέρουμε ότι μιλάμε για τον ερυθρό τόνο blue fin tuna (γαλάζόπτερο) και διαθέτει κόκκινο χρώμα το κρέας του σε αντίθεση με άλλα ψάρια που έχουν λευκό κρέας… Οι τόνοι έχουν σώμα υδροδυναμικό και συμπαγές και μπορούν να φτάσουν σε μεγάλες ταχύτητες, μέχρι 70 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ το βάρος τους μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 450 κιλά (!!!)
Τα ψάρια αυτά αλιεύονται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, με αποτέλεσμα αρκετά είδη να βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης από την υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία. Ο κόκκινος τόνος, το μεγαλύτερο είδος τόνου, κινδυνεύει με εξαφάνιση. Ο κόκκινος τόνος θεωρείται εκλεκτός μεζές στην Ιαπωνία, όπου καταναλώνεται ωμός ως σούσι. Στη Μεσόγειο η αλιεία τους γίνεται συνήθως με κυκλωτικά δίκτυα (γριγρι). Οι τόνοι που αιχμαλωτίζονται σε αυτά τα δίκτυα στη συνέχεια οδηγούνται σε φάρμες πάχυνσης ώστε να μεγαλώσουν και το κρέας του να αποκτήσει μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος