Από σήμερα (Πέμπτη 29 Νοεμβρίου) και η Νάξος σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχει στο σχολικό κίνημα υπέρ της Ελληνικότητας της Μακεδονιίας – Κλειστά τα σχολεία
Και η Νάξος εντάχθηκε από σήμερα στο μαθητικό κίνημα υπέρ της Μακεδονίας.. Από νωρίς οι μαθητές σε Γυμνάσιο και Λύκειο έχουν κλείσει τις εισόδους πρόσβασεις, σήκωσαν σημαίες Ελληνικές και του Βυζαντίου ενώ στο σχετικό πανώ αναφέρεται “Κάτω τα χέρια από την Μακεδονία” και “Μακεδονία, γη Ελληνική¨”… Και αναμένεται σε λίγο να δούμε και το σχετικό αίτημα που υπαγορεύει την κατάληψη….
Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα; “Φουντώνει» το κύμα των καταλήψεων σχολείων από μαθητές για το Μακεδονικό στην Κεντρική Μακεδονία. Όπως είπε στο ethnos.gr ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, αν και τις προηγούμενες ημέρες τελούσαν υπό κατάληψη καθημερινά 15-20 σχολεία, σήμερα ο αριθμός τους έφτασε στα 30.
Η αύξηση των καταλήψεων αποδίδεται εν μέρει και στο αυριανό πανμαθητικό συλλαλητήριο για το Μακεδονικό, το οποίο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Κατά τον κ. Ανανιάδη, εδώ και περίπου μία εβδομάδα, που ξεκίνησε το κύμα των καταλήψεων, σχολεία έκλεισαν και στους εφτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο, σε κανένα οι καταλήψεις δεν είναι διαρκείας. Σχολεία καταλαμβάνονται για μία ή δύο μέρες, λειτουργούν ξανά και μπορεί πάλι να καταληφθούν για ένα ή δύο 24ωρα.
Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, συνήθως ομάδα μαθητών, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση από το 15μελές μαθητικό συμβούλιο, πηγαίνει γύρω στις 7:00 το πρωί στο σχολείο και το καταλαμβάνει. Τα μέλη της ομάδας κάθονται εκεί μέχρι περίπου τις 11:00 και στη συνέχεια αποχωρούν από το σχολείο, αφού έχουν πραγματοποιήσει σε κάποιες περιπτώσεις και μία μικρή πορεία διαμαρτυρίας.
«Οι καταλήψεις έχουν περισσότερο τη μορφή αποχής από τα μαθήματα, αφού κανένας από τους μαθητές δεν κοιμάται το βράδυ εντός του σχολείου. Οι καταλήψεις γίνονται συνήθως από ομάδα μαθητών και όχι με πρωτοβουλία των 15μελών μαθητικών συμβουλίων. Γίνονται περισσότερο, για να χαθεί το μάθημα. Αν έκαναν συνελεύσεις οι μαθητές στα σχολεία , θεωρώ δεδομένο ότι το αποτέλεσμα δε θα ήταν υπέρ της κατάληψης.
Σε κάποιες καταλήψεις οι μαθητές δε διαμαρτύρονται μόνο για το Μακεδονικό, αλλά υπάρχουν και άλλα αιτήματα, όπως κάποια κενά σε καθηγητές, αλλά και διάφορα προβλήματα στα σχολικά κτίρια», είπε στο ethnos.gr ο κ. Ανανιάδης. Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποια φθορά σε σχολείο από τις καταλήψεις.
Δυτική Μακεδονία
Υπό κατάληψη έχουν τεθεί σχολεία και στη Δυτική Μακεδονία. Όπως είπε στο ethnos.gr η αναπληρώτρια διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Κοζάνης, Βασιλική Βόντσα, από την ημέρα που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις από τους μαθητές για το Μακεδονικό, καταλήφθηκαν για μία ημέρα σε κάθε περίπτωση πέντε σχολεία στο νομό Φλώρινας κι ένα σχολείο στο νομό Καστοριάς.
Σήμερα σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία βρίσκονται υπό κατάληψη δύο σχολεία στο νομό Φλώρινας, σύμφωνα με το διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Φλώρινας, Παύλο Ιωάννου. Πανμαθητικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί αύριο και στη Δυτική Μακεδονία, στην πλατεία της Κοζάνης. Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της περιοχής, δεν τέθηκε υπό κατάληψη κανένα σχολείο.