Ύψιστη τιμή για τη Νάξο: Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών εξελέγη για το 2018 ο Ακαδημαϊκός Στέφανος Ήμελλος – Πρόεδρος της Ακαδημίας για το ίδιο έτος θα είναι ο Αντώνιος Κουνάδης.
Η Νάξος μπορεί να φουσκώνει από υπερηφάνεια… Κι αυτό γιατί έχει για το 2018 στο υψηλότερο σημείο της πυραμίδας όσον αφορά το προεδρείο της Ακαδημίας Αθηνών δύο άξια τέκνα της… Μετά την συνεδρίαση από την Ολομέλεια της Ακαδημίας, ο Αντώνης Κουνάδης (καθηγητής Εφαρμοσμένων θετικών Επιστημών) αναλαμβάνει αυτοδικαίως Πρόεδρος της Ακαδημίας. Και ο Ακαδημαϊκός Στέφανος Ήμελλος (γεννημένος στο Φιλώτι φιλόλογος ως εκπαιδευτικός) εξελέγη Αντιπρόεδρος για το έτος 2018, μετά από μυστική ψηφοφορία. Και τους ευχόμαστε την καλύτερη δυνατή θητεία στις θέσεις τους…
Και ακολουθούν τα βιογραφικά των Κουνάδη – Ημελλου όπως έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας Αθηνών…
Αντώνιος Κουνάδης
Εφηρμοσμένες Θετικές Επιστήμες [Στατική-Δυναμική Ανάλυση-΄Ερευνα των Τεχνικών Κατασκευών]
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Πολιτικός Μηχανικός EMΠ(1962), Διδάκτωρ ΕΜΠ(1970) και Τακτικός Καθηγητής Στατικής &Σιδηρών Γεφυρών EMΠ(1982). Διευθυντής Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακων Σπουδών Πολ. Μηχανικών ΕΜΠ(1998-2004). Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Πολ. Mηχανικών EMΠ (1998-2004). Επισκέπτης Καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των HΠA, Μέλος 7 ξένων Ακαδημιών:Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών Academia Europeae (1992), Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών & Τεχνών (1997), Ρωσικής Ακαδημίας Μηχανικών (RAACS, 2000), Διεθνούς Ακαδημίας Μηχανικών (Μόσχα, 2010), Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης (Εταίρος,1995), Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Λιέγη,2010), Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών& Τεχνών (Σάλτσμπουργκ,2011).Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων: Nis (Σερβία,2006), Δημοκρίτειο Πανεπιστημίο Θράκης (ΔΠΘ,2007) και Πανεπιστήμιο Novi Sad (Σερβία,2013). Μέλος του Συμβουλίου του ΔΠΘ (2011-2016). Αντιπρόεδρος του Ιατροβιολογικού Ιδρύματος Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ 2016), Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών (2017).
Πεδία ερεύνης, έργο, αναγνώριση: Mη Γραμμικά προβλήματα (συνοριακών και αρχικών τιμών) Στατικής και Δυναμικής Αστάθειας συντηρητικών ή μή συστημάτων, φαινόμενα χάους και άλλα φαινόμενα, θεωρία Καταστροφών, βέλτιστη λύση στην ευστάθεια αγαλμάτων επί πολυσπονδυλωτών κιόνων. Το έργο του, αποτελούμενο από 300 εργασίες σε έγκριτα περιοδικά ή πρακτικά συνεδρίων και πολλά Ελληνικά και ξένα βιβλία, έχει τύχει μεγάλης αναγνώρισης από διεθνώς γνωστούς ερευνητές. Εκδότης τριών ειδικών εκδόσεων (Inter. J. Non-linear Mechanics 2002&2007 και Meccanica 2014). Εκδότης ή συνεκδότης των περιοδικών “The Open Mechanics Journal” και “Facta Universitatis”. Έδωσε διαλέξεις κατόπιν προσκλήσεως σε Πανεπιστήμια (Brown, Georgia Inst. Tech., Delf, Hamburg, Caltech, etc) ή Ακαδημίες (Serbian, Irish, Polish ,Russian). Επέσυρα ετών Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θεωρητικής και Εφηρμοσμένης Μηχανικής και της Εταιρίας Ερευνών Μεταλλικών Έργων. Πρωτεργάτης / ιδρυτής& Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Συνεδρίων EURODYN και EUROSTEEL. Πρόεδρος των συνεδριών Ευσταθείας των παγκοσμίων συνεδρίων Μηχανικής IUTAM (1988,1992 και 2000)και της “Steering Committee” των συνεδρίων EUROSTEEL (1995-2011). Αντιπρόεδρος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας (1992-1994). Αντιπρόεδρος (1993-2000) & Πρόεδρος 2000- σήμερα) του Τεχνικού Συμβούλιου της Ακαδημίας Αθηνών .Μελετητής και σύμβουλος μεγάλων τεχνικών έργων .Πρωτεργάτης στη δημιουργία της πρώτης βιομηχανίας έτοιμου σκυροδέματος ΕΤ-Μπετόν .Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομίας και Επίτιμο μέλος:φιλολογικών /πολιτιστικών συλλόγων (Φιλολογικός Σύλλογος “Παρνασσός”, Εθνική Εταιρία των Ελλήνων Λογοτεχνών, Εταιρία Ελλήνων Φιλολόγων, Εταιρία Κυκλαδικών Μελετών κλπ).
Βραβεία/ Διακρίσεις: Μετάλλιο Blaise Pascal in Engineering της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (2010), τιμητική έκδοση του περιοδικού Archieves of Appied Mechanics (2012), δια Βίου Βραβείο Επιτευγμάτων για την συμβολή του στην Δυναμική Ευστάθεια (ICCES ,2012), έκδοση τιμητικού τόμου από το ΕΜΠ(2005). Απονομή του τίτλου “Distinguished Lecturer από το Caltech” (2014). Επίτιμος πολίτης –δημότης ξένων και Ελληνικών πόλεων .Μέγας Άρχων Διδάσκαλος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας &Πάσης Αφρικής (2012). Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος & του Ανώτερου Ταξιάρχη του Βασιλέως Γεωργίου Α΄, Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής(2014).
Άλλες δραστηριότητες: Πρωταθλητής δισκοβολίας (1951-1967): Πανελληνιονίκης, Mεσογειονίκης, Βαλκανιονίκης, 5ος δισκοβόλος στον κόσμο 1959.Η Πανελλήνια Ένωση Αθλητικών Συντακτών το 1959 τον ανακήρυξε πρώτο αθλητή της χώρας μεταξύ των αθλητών όλων των αθλημάτων. Πρόεδρος του ΣEΓAΣ (Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Συλλόγων), τιμηθείς το 1994 με το “Αριστείο ” του ΣΕΓΑΣ για την προσφορά του στον Αθλητισμό. Πρόεδρος Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου Αθηνών (2005-2015). Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1999.
Στέφανος Ήμελλος
Ο Στέφανος Ήμελλος γεννήθηκε στο Φιλώτι το 1933. To 1951 τελείωσε το γυμνάσιο Νάξου με «άριστα» και πρώτος κατά σειράν επιτυχίας. Το ίδιο έτος επέτυχε στις εισιτήριες εξετάσεις της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών πρώτος κατά σειράν επιτυχίας. Τα έτη 1959-1972 υπηρέτησε ως συντάκτης στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Τα έτη 1968-1970 παρηκολούθησε στα πανεπιστήμια Κολωνίας και Βόννης επί τέσσερα εξάμηνα μαθήματα και φροντιστήρια (Oberseminar) αρχαίας θρησκείας, λαογραφίας και εθνολογίας. Το 1968 αναγορεύθηκε διδάκτωρ στην Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «άριστα». Το 1972 κατέλαβε κατόπιν εκλογής την θέση του διευθυντή του Κέντρου Λαογραφίας και μετά πάροδο τεσσάρων ετών έγινε γενικός διευθυντής. Το 1973 εξελέγη υφηγητής Λαογραφίας στην Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα έτη 1981-2000 εδίδαξε Ελληνική Λαογραφία ως τακτικός καθηγητής στην ίδια Σχολή.
Κατά τη διάρκειαν της καθηγεσίας του διετέλεσε κατ’ επανάληψη διευθυντής του Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας. Έχει μετάσχει σε πολυάριθμα συνέδρια, ελληνικά και διεθνή, με σχετικές ανακοινώσεις, που έχουν δημοσιευθεί στα Πρακτικά των. Ο ίδιος έχει οργανώσει επιστημονικά συνέδρια επί ελληνικού εδάφους, των οποίων έχουν εκδοθεί τα Πρακτικά. Έχει επιβλέψει περιωρισμένον αριθμό διδακτορικών διατριβών. Έχει διατελέσει επί είκοσι περίπου χρόνια πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, διευθυντής και επιμελητής του επιστημονικού της οργάνου Επετηρίς, που έχει βραβευθεί από την Ακαδημία. Έχει διατελέσει κατά διαστήματα πρόεδρος διαφόρων Δ.Σ. και επιτροπών. Είναι τώρα επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, πρόεδρος, από το 2002, της εν Αθήναις Επιστημονικής Εταιρείας, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, επίτιμος εταίρος της Διεθνούς Εταιρείας των λαϊκών διηγήσεων (International Societyfor Folknarrative Research), μέλος της Εταιρείας για τα ευρωπαϊκά παραμύθια (Europäische Märchengeselschaft).
Στο ενεργητικό της συγγραφικής του δραστηριότητας συγκαταλέγονται αυτοτελή έργα και περί τις 130 ποικίλου περιεχομένου μελέτες, που έχουν περιληφθεί εν μέρει επεξειργασμένες σε 5 τόμους. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ειδικές αποστολές στην ύπαιθρο, με σκοπόν την επιτόπια εξέταση και μελέτη ειδικών λαογραφικών θεμάτων και συλλογή από το στόμα του ίδιου του λαού λαογραφικής ύλης.