Το προσεχές Σάββατο 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Α’ Γυμνάσιο Νάξου εκδήλωση αφιερωμένη στον αείμνηστο Ιάκωβο Εμμ. Ψαρρά και θα δοθεί το όνομά του στο αμφιθέατρο του σχολείου
Α’ Γυμνάσιο Νάξου… Ένα από τα πλέον ιστορικά κτήρια στις Κυκλάδες καθότι λειτουργεί από το 1922 και θεωρείται έργο τέχνης με δεδομένο ότι φέρει την υπογραφή ενός εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων, του Νίκου Μητσάκη, του αναμορφωτή της Ελληνικής σκηνής στη διάρκεια του μεσοπολέμου. Στα εκατό σχεδόν λειτουργίας του, φιλοξένησε ουκ ολίγους μαθητές, κάποιοι εκ των οποίων έχουν βάλει τη σφραγίδα τους όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο με βάση την προσφορά τους. Ένας εξ αυτών; Ο αείμνηστος Ιάκωβος Ψαρράς, γιος του καθηγητή Φυσικής Αγωγής, Εμμανουήλ Ψαρρά – υπηρέτησε για πολλά χρόνια στο Γυμνάσιο Νάξου – ο οποίος μάλιστα έκανε και τα πρώτα του θεατρικά βήματα στη σκηνή του αμφιθεάτρου στο σχολείο… Γεννήθηκε στις 17 Απριλίου του 1936 και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών, στις 21 Νοεμβρίου 2006 μετά την εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, στην οποία υπεβλήθη σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Φέτος, όπως έχει τονίσει ο διευθυντής του Α’ Γυμνασίου Στράτος Φουτάκογλου κινούμαστε στην χρονιά «Ιάκωβου Ψαρρά» και με αφορμή την ανακαίνιση και λειτουργία του ιστορικού αμφιθεάτρου του σχολείου μετά από δεκαοκτώ (18) ολόκληρα χρόνια… Πρώτη κίνηση; Το προσεχές Σάββατο 18 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στον αείμνηστο Ιάκωβο Ψαρρά, θα δοθεί το όνομά του στο αμφιθέατρο και δεν αποκλείεται να έχουμε και συνέχεια…
Εμείς να αναφέρουμε ότι ο Ιάκωβος Ψαρράς χαρακτηρίστηκε από τους συναδέλφους του ως μία από τις πιο συμπαθητικές παρουσίες στο Ελληνικό Θέατρο (κυρίως εκεί έδωσε τη ψυχή του αν και τον είδαμε αρκετές φορές στην τηλεόραση κυρίως όμως μέσα από θεατρικές παραστάσεις και λιγότερο σε σίριαλ) οι δε τελευταίοι του ρόλοι ήταν αυτοί του Πηλέα στην «Ανδρομάχη» (Θέατρο «Αιχμή», σκην. Γιάννη Ιορδανίδη) και του Κάδμου στις «Βάκχες» (Θέατρο της Άνοιξης, σκην. Γιάννη Μαργαρίτη). Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια της ζωής του, δίδασκε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Όσο για το σίριαλ; Τελευταία παρουσία του σε σίριαλ το «Άλμα Λίμπρε» στο Mega που είχε γυριστεί μάλιστα στη Νάξο…
Βιογραφικό
Γεννημένος στη Νάξο το 1936, ο Ιάκωβος Ψαρράς έδειξε από νωρίς την αγάπη του στο θέατρο και σε πολύ νεαρή ηλικία γράφτηκε στη σχολή του Εθνικού. Κοντά σε μεγάλους δασκάλους, όπως ο Θάνος Κωτσόπουλος και ο Δημήτρης Χορν, ο Ιάκωβος Ψαρράς εντάχθηκε στη θεατρική οικογένεια του Εθνικού στη δεκαετία του 1950. Αργότερα, δοκιμάστηκε για λίγα χρόνια στο Θέατρο Τέχνης κοντά στον Κάρολο Κουν. Ο Ιάκωβος Ψαρράς έκανε καριέρα και στο ελεύθερο θέατρο συνεργαζόμενος αρχικά με την Έλλη Λαμπέτη. Το 1976, όμως, ο Ιάκωβος Ψαρράς επανεντάχθηκε στο Εθνικό Θέατρο με πρόσκληση του Αλέξη Μινωτή, που τον είχε δει να παίζει δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη στην παράσταση της «Όπερας της Πεντάρας» σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν.
Ο Ιάκωβος Ψαρράς πέρασε 21 δημιουργικά χρόνια στο Εθνικό Θέατρο έως το 1997. Η τελευταία του συνεργασία ήταν στους «Βρυκόλακες» του Ιψεν. Επιστρέφοντας στο ελεύθερο θέατρο στα τέλη της δεκαετίας του ’90, συνεργάστηκε αρχικά με τον Γιάννη Βούρο και αργότερα με τον Γρηγόρη Βαλτινό. Το 2000 επέστρεψε στο Εθνικό για να παίξει τον ρόλο του θεράποντα στον «Οιδίποδα». Είχε παίξει και σε ταινίες μικρού μήκους, με πιο πρόσφατη το «Όλα πάνε ρολόι» της Σοφίας Δάντη (2002).
Ο Ιάκωβος Ψαρράς είχε παράλληλα με το θέατρο και τον κινηματογράφο και μια τηλεοπτική παρουσία ήδη από τα χρόνια της μαυρόασπρης τηλεόρασης. Ορισμένες τηλεοπτικές συμμετοχές του ήταν στα σίριαλ «Τα λιονταράκια του κυρ-Ηλία» (1985), «Τρίτο στεφάνι» (1995), «Το χρώμα του φεγγαριού» (1996). Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στο σίριαλ της Ελένης Ζιώγα «Alma libre: ελεύθερη ψυχή».