Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΝάξος - 1ο Γυμνάσιο: και το όνομα αυτού "Ιάκωβος Εμμ. Ψαρράς"

Νάξος – 1ο Γυμνάσιο: και το όνομα αυτού “Ιάκωβος Εμμ. Ψαρράς”

|

Η 19η Οκτωβρίου αποτελεί μία ιστορική ημέρα για το 1ο Γυμνάσιο Νάξου αλλά και το νησί … Ο λόγος; Η απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου να δώσει το όνομα “Ιακωβος Εμμ. Ψαρράς” στο ανακαινισμένο αμφιθέατρο – Η τιμή προς τον πρώην προέδρου της Σχολικής Επιτροπής κο Αρτέμη Ψαρρό – Δείτε φωτογραφίες 

Ήταν και είναι μία ιστορική στιγμή… Το ξέραμε από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόθεση από το σύλλογο διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου… Από την στιγμή που ο Γυμνασιάρχης Στράτος Φουτάκογλου ανέφερε ότι θα διανύσουμε φέτος ένα σχολικό έτος αφιερωμένο στον Ναξιώτη ηθοποιό Ιάκωβο Ψαρρά. Κι έτσι όταν το περασμένο Σάββατο (19/10) έγινε η εκδήλωση (συντονιστής ο γνωστός καθηγητής Σταύρος Σπηλιάκος) όλοι είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα: μία γεμάτη ασφυκτικά κόσμο που ήρθε να τιμήσει έναν εκ των κορυφαίων ανθρώπων της Τέχνης… Ένα δικό μας παιδί, που είχε τη τύχη να μαθητεύσει στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου και να αφήσει το στίγμα του στην πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο της Νάξου αλλά όλης της Ελλάδας…  Οπότε; Το γεγονός ότι το πλήρως ανακαινισμένο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Νάξου φέρει το όνομα «Ιάκωβος Εμμ. Ψαρρά» είναι η μικρότερη δυνατή τιμή που μπορεί να γίνει…

Όπως έκπληξη και δη όμορφη ήταν η στιγμή που ο Διευθυντής του Γυμνασίου Νάξου απέδωσε τιμητική πλακέτα, στον πρώην πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Αρτέμη Ψαρρό, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσπάθειά του ώστε να ολοκληρωθεί η ανακοίνωση όχι μόνο του αμφιθεάτρου αλλά και η σωστή συντήρηση και κάλυψη των προβλημάτων σε όλο το σχολικό κτήριο…

Ας δούμε όμως πως οι ίδιοι οι μαθητές μέσα από το blog του Γυμνασίου παρουσιάζουν αυτή την «ιστορική» όπως αναφέρουν εκδήλωση

«Ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Νάξου έχει αποφασίσει ομόφωνα την ονοματοδοσία του αμφιθεάτρου του σχολείου, με το όνομα «ΙΑΚΩΒΟΣ Εμμ. ΨΑΡΡΑΣ» , για το λόγο αυτό το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στον αείμνηστο Ναξιώτη ηθοποιό, ποιητή και καθηγητή υποκριτικής του Εθνικού Θεάτρου.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από τις αρχές του τόπου, εκπροσώπους φορέων και πολίτες. Στην αρχή της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημ. Λιανός χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους και είπε χαρακτηριστικά «η κοινωνία μας, όφειλε να τιμήσει τον μεγάλο Νάξιο ηθοποιό και το έκανε σήμερα με την ονομασία του αμφιθεάτρου του 1ου Γυμνασίου Νάξου»

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο διευθυντής του σχολείου κ. Στράτος Φουτάκογλου και αφού ευχαρίστησε τα αδέλφια του τιμώμενου Ιάκωβου Ψαρρά κ.κ. Κυριακή Ψαρρά – Παπαγιάννη και Στέφανο Εμμ. Ψαρρά καθώς και τις δυο κόρες του Στέλλα και Δάφνη.   Τόνισε  για τον Ιάκωβο Ψαρρά πως ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους Έλληνες ηθοποιούς έχοντας αφήσεις το στίγμα του, με μία επιτυχημένη διαδρομή, στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Σημαντικό για το σχολείο είναι το γεγονός ότι ο μεγάλος αυτός Έλληνας ηθοποιός είχε φοιτήσει στο Γυμνάσιο Νάξου όπου ο πατέρας του Εμμανουήλ Ψαρράς υπηρέτησε ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής για πολλά χρόνια όπου πρόφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες που ήταν συνδεδεμένες με το ζήλο και την αγάπη του για την εκπαίδευση και τον αθλητισμό. Από τα μαθητικά του χρόνια, ο Γιάκουμος, όπως τον έλεγαν οι Ναξιώτες, είχε ξεδιπλώσει το ταλέντο του συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις του σχολείου οι οποίες παρουσιάζονταν στη σκηνή του αμφιθεάτρου του μοναδικού τότε Γυμνασίου της Χώρας Νάξου όπου σήμερα στεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο Νάξου.

Με την πνευματική καθοδήγηση των καθηγητών του Δημήτρη Καραβία (μουσικός) και των Τεχνικών Γιώργου Βαλαβάνη ανεβάζουν στη μόνιμη σκηνή του Αμφιθεάτρου Γυμνασίου Νάξου πλήθος θεατρικών παραστάσεων στις οποίες πρωταγωνιστούσε τότε ως μαθητής έχοντας πάντα στο πλευρό του τον συμμαθητή και φίλο του Γιώργο Β. Κοντοπίδη. Ανήσυχο πνεύμα από τα νεανικά του χρόνια, ο Ιάκωβος Ψαρράς συμμετείχε με το Νίκο Κεφαλληνιάδη και το Γιώργο Τζαννετή στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού «Μαθητικός Πυρσός». Είχε ασχοληθεί  με την ποίηση και δείχνοντας την έφεσή και το ταλέντο του σε αυτή τη μορφή της τέχνης του λόγου,  πολλά από τα ποιήματά του είχαν δημοσιευτεί ξεκινώντας από την εποχή εκείνη στο μαθητικό έντυπο. Δύο από τα ποιήματα αυτά απήγγειλαν οι μαθήτριες της Γ’ τάξης Δωροθέα Σαμαρά και Καλυψώ Βάβουλα.

Ο κ. Φουτάκογλου επίσης επεσήμανε πόσο σημαντική ήταν η νέα κατασκευή της σκηνής του αμφιθεάτρου η οποία απουσίαζε από το χώρο 20 ολόκληρα χρόνια. Σημαντική ήταν η συμβολή του τότε αντιδημάρχου κ. Δημ. Λιανού (σημερινού Δημάρχου) καθώς και του τ. προέδρου της σχολικής επιτροπής κ. Αρτέμη Ψαρρού στον οποίο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για την συνεισφορά του αυτή στο σχολείο αλλά και την εν γένει ανακαίνιση του κτιρίου.

Ο Ιάκωβος Ψαρράς τελειώνει το Γυμνάσιο Νάξου το 1954 και την ίδια χρονιά θα γίνει δεκτός στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Συνεργάστηκε με μεγάλους δασκάλους, όπως ο Θάνος Κωτσόπουλος και ο Δημήτρης Χορν, και εντάχθηκε στη θεατρική οικογένεια του Εθνικού στη δεκαετία του 1950. Αργότερα, βρέθηκε στο Θέατρο Τέχνης κοντά στον Κάρολο Κουν ενώ έκανε καριέρα και στο ελεύθερο θέατρο συνεργαζόμενος αρχικά με την Έλλη Λαμπέτη. Το 1976, ο Ιάκωβος Ψαρράς επανεντάχθηκε στο Εθνικό Θέατρο με πρόσκληση του Αλέξη Μινωτή, που τον είχε δει να παίζει δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη στην παράσταση της «Όπερας της Πεντάρας» σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν. Διετέλεσε επίσης καθηγητής στο εθνικό μας Θέατρο διδάσκοντας υποκριτική από το 1982 έως το 2007 ενώ είχε έντονη παρουσία σε αρχαίες τραγωδίες. Στην μεγάλη οθόνη πρωταγωνίστησε σε μια σειρά παραστάσεων στη γνωστή τότε σειρά «το θέατρο της Δευτέρας» ενώ ενσάρκωσε τον Παναγιωτάκη στην θρυλική τηλεοπτική σειρά «Μαντάμ Σουσού». Το τηλεοπτικό κύκνειο άσμα του ήταν η σειρά «ΑlmaLibre» που γυρίστηκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στη Νάξο.

Τα στοιχεία αυτά από τη ζωή και το έργο του παρουσίασαν ανάγλυφα οι εισηγητές της εκδήλωσης κ.κ. Κατσουρού Σοφία, φιλόλογος, η οποία έδωσε έμφαση στην περίοδο των μαθητικών χρόνων του Ιακ. Ψαρρά καθώς και ο Κωνσταντίνος Ψαρράς, μέλος της ευρύτερης οικογένειας, παιδαγωγός. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση του Δρ. Σταύρου Σπηλιάκου ο οποίος είχε συγκεντρώσει πλούσιο υλικό εικόνας και ήχου από το Εθνικό Θέατρο και το αρχείο της ΕΡΤ. Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν για μία και πλέον ώρα αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις του, τηλεοπτικές σειρές, κινηματογραφικές ταινίες και την τελευταία παράσταση του με την Ανδρομάχη, στο αθλοθέατρο του Φιλωτιού που φέρει και το όνομα του πατέρα του Εμμανουήλ Ψαρρά.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης έγιναν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας που φέρει το όνομά του και έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του αμφιθεάτρου. Τα αποκαλυπτήρια έκαναν από κοινού οι κύριου Δημ. Λιανός, Δήμαρχος και Στράτος Φουτάκογλου, Διευθυντής του σχολείου είναι δε προσφορά του κυρίου Γιώργου Κοντοπίδη (Μάρμαρα Νάξου) ο οποίος επιμελήθηκε την κατασκευή της.

Στο τέλος προσφέρθηκε κέρασμα με την φροντίδα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καστράκι: Τα σπινθηροβόλα μάτια του Εσταυρωμένου έβλεπαν τον κόσμο

Ο Γιώργος Καρνέζης γράφει για την παρουσία του Κυριάκου Σαλτερή στα πολιτιστικά δρώμενα του Καστρακίου

Ρήγμα Ανύδρου: Εδωσε σεισμό 4.3 R μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού και κοντά στη Σαντορίνη - Η δόνηση ταρακούνησε το νησί ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα

Νάξος – Τραγαία: Μεγάλο Σάββατο με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…”

Νάξος: Μεγάλο Σάββατο στην Τραγαία με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…” (video)

Ανδρος: Το όνειρο του Κλειστού Γυμναστηρίου γίνεται πραγματικότητα

Το όνειρο του Κλειστού στην Άνδρο γίνεται πραγματικότητα – Άνοιξε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του - Τι αναφέρει ο δήμαρχος κος Σουσούδης

Κάλυμνος: Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Κροτίδες: Κατάσχεση 130.000 τεμαχίων – Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Πρόταση Ημέρας: Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές

Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές με την σφραγίδα της Κέρκυρας

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία