Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΚυκλάδες - Ν. Ευελπίδου: Ενα ακόμη βραβείο για την "Ιντιάνα Τζόουνς" των...

Κυκλάδες – Ν. Ευελπίδου: Ενα ακόμη βραβείο για την “Ιντιάνα Τζόουνς” των βυθών

|

Στην πανηγυρική συνεδρία της 19ης Δεκέμβριου 2019, η Ακαδημία Αθηνών απένημε βραβείο στην Καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για το αξιολογότατο βιβλίο της στον τομέα των γεωλογικών επιστημών με τίτλο: «Μεταβολές θαλάσσιας στάθμης». 

Στην πανηγυρική συνεδρία της 19ης Δεκέμβριου 2019, η Ακαδημία Αθηνών απένημε βραβείο στην Καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για το αξιολογότατο βιβλίο της στον τομέα των γεωλογικών επιστημών με τίτλο: «Μεταβολές θαλάσσιας στάθμης».

Το διεπιστημονικό αυτό βιβλίο, ένα απόφθεγμα 10 ετών έρευνας, πραγματεύεται τις μεταβολές στάθμης θάλασσας. Ο σκοπός του βιβλίου είναι η κατανόηση των μεταβολών της θαλάσσιας στάθμης με τη χρήση διαφόρων δεικτών (γεωμορφολογικοί, βιολογικοί, αρχαιολογικοί, κλπ.), αλλά και το πώς αυτές οι μεταβολές, άλλοτε σταδιακές και άλλοτε απότομες, έχουν επηρεάσει και μπορούν να επηρεάσουν τόσο την παράκτια ζώνη, όσο και τον άνθρωπο. Οι μεταβολές στάθμης θάλασσας είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και, κατά συνέπεια, ήταν απαραίτητη η συνολική του προσέγγιση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικά το πρώτο μέρος, που προσεγγίζει το φαινόμενο αυτό καθαυτό, δεν εστιάζει σε μια περιοχή, αλλά στις μεταβολές ανά τον κόσμο, τα αίτια, τις επιπτώσεις και την κοινωνικο-οικονομική διάσταση του θέματος. Το δεύτερο μέρος, που πραγματεύεται τους δείκτες μεταβολής στάθμης θάλασσας, περιλαμβάνει παραδείγματα και μεταφέρει εμπειρίες από τις πολύχρονες έρευνές της σε νότια Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αυστραλία.

niki-euelpidou-27122019-ape.jpg
Λίγα λόγια για την Νίκη Ευελπίδου: Η Νίκη Ευελπίδου είναι Καθηγήτρια Γεωλογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις βασικές της σπουδές και το μεταπτυχιακό της στο ίδιο πανεπιστήμιο, ενώ η επιστημονική και ερευνητική της περιέργεια την οδήγησε να πραγματοποιήσει δυο διδακτορικές διατριβές με αντικείμενα την γεωμορφολογία και τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και την γεωαρχαιολογία. Αφιερώθηκε πλήρως στην ερευνά της και υπηρετεί με συνέπεια και πάθος την γεωμορφολογία, τις μεταβολές της θαλάσσιας στάθμης, την παλαιογεωγραφία αλλά και τους φυσικούς κινδύνους. Η αφοσίωσή της αυτή φαίνεται από το πλήθος των επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά. Ωστόσο, οι δράσεις της δεν σταματούν στην έρευνα. Αφιερώνει το χρόνο της και σε πλήθος εκπαιδευτικών δράσεων τόσο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όσο και στην πρωτοβάθμια. Το ερευνητικό της έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 270 επιστημονικές δημοσιεύσεις ενώ έχει δημοσιεύσει πληθώρα βιβλίων και σημειώσεων. Έχει στην κατοχή της δυο διπλώματα ευρεσιτεχνίας ενώ έχει λάβει βραβεία για τις ερευνητικές της και συγγραφικές της δράσεις. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα έχοντας συνεργασίες με πανεπιστήμια τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, εντός και εκτός Ευρώπης. 

Ο Ηλίας Κανέλλης, 6 χρόνια πριν, σε προηγούμενη βράβευσή της για την προώθηση της γεωλογικής γνώσης του ελληνικού χώρου, της έδωσε τον τίτλο Ιντιάνα Τζόουνς των βυθών. Και δεν απέχει από την πραγματικότητα δεδομένου ότι η Νίκη Ευελπίδου επί σειρά ετών δουλεύει στον υποθαλάσσιο ελληνικό χώρο, χαρτογραφώντας τις τεκτονικές κινήσεις που καταβύθισαν τμήματα της ακτογραμμής. Για τη χαρτογράφηση αυτή χρειάστηκε να κολυμπήσει 6.600 Km και να καταδυθεί σε βάθη μεγαλύτερα των 30 m. Ένα από τα πολλά βίντεο που έχει ανεβάσει στο προσωπικό της κανάλι στο youtube δείχνει εικόνες από την υποθαλάσσια αυτή έρευνά της. 

niki-euelpidou-27122019-ape_2.jpg

Η προσωπική σελίδα της καθηγήτριας Νίκης Ευελπίδου, στο facebook, είναι γεμάτη με μηνύματα που εμπνέουν τους φοιτητές της, τους νέους ερευνητές, αλλά και τον κόσμο, για τη ζωή, για την έρευνα, για την επιστήμη. Είναι σαφές ότι η καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου χαρακτηρίζεται από αισιοδοξία, πάθος για την επιστήμη, αφιέρωση, οργάνωση, σύστημα, κέφι για ζωή, επικοινωνία, αγάπη για προσφορά. Και παρακολουθώντας το έργο της είναι σαφές ότι προσφέρει προς όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, αλλά και προς όλες τις κατευθύνσεις με έναν απλό και ανθρώπινο τρόπο. Η δύναμη της ψυχής της είναι αυτή που την οδηγεί και φαίνεται και από ποικίλες προσωπικές της αναρτήσεις με βασικό νόημα «δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω». 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Ferries: Το βράδυ της Τετάρτης αναχωρεί το “Paros” για Πάρο – Νάξο – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό (πρόγραμμα)

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries λόγω απεργίας (πίνακας)

Alltours: Αποκτά νέα ξενοδοχεία σε Κρήτη, Ρόδο, επεκτείνεται και σε Πάρο – Νάξο

4 νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2025 για την Alltouris – Για πρώτη φορά δυναμική παρουσία σε μικρότερα νησιά όπως η Πάρος και η Νάξος

Δονούσα: Στη βουλή μέσω ερώτησης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση μέσω ερώτησης από τον Μ. Καφούρο

Μ. Καφούρος: "Άνιση μεταχείριση επί σειρά ετών υφίσταται η Δονούσα στις ακτοπλοϊκές της συνδέσεις"

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Τι κάνουν Αμερικανοί Φοιτητές στη Σύρο;

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία της Σύρου και υποδέχεται φοιτητές του Πανεπιστημίου WPI

Νάξος – Β. Κατσαράς: “Διευρύνεται η σεζόν μέσα από σταθερά βήματα προβολής” (video)

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Βαγγέλης Κατσαράς μιλάει για την διεθνή έκθεση Τουρισμού στο Λονδίνο και τη προσπάθεια που γίνεται για την διεύρυνση της σεζόν μέσα από σταθερά βήματα και με κατεύθυνση στον εναλλακτικό τουρισμό (video)

Κυκλάδες – Πολεοδομικό: Τι χτίζεις και που σε Μύκονο και Σαντορίνη

Τα δύο σχέδια της πολεοδομικής μεταρρύθμισης θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και θα εγκριθούν με Π.Δ. - Οι νέες κατοικίες δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα Αirbnb, ενώ απαγορεύονται οι πισίνες σε όλες τις νέες άδειες λόγω λειψυδρίας

Νάξος – Φιλώτι: Γιατί πρέπει να σωθεί η “Πηγή της Καμίνου”;

Ο δάσκαλος Αντώνης Τζιώτης αναλύει τους λόγους για την άμεση αναστήλωση της "Πηγής της Καμίνου" στο Φιλώτι

CEARS PLUS: Σύγχρονο Διαδικτυακό Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης

CEARS PLUS: Το Σύγχρονο Διαδικτυακό Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης – Προσφορές για τα Χριστούγεννα (Christmas Offer -15%)

Golden Star Ferries: Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο (20/11) του “Andros Queen”

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου και το Andros Queen θα μείνει δεμένο στο λιμάνι της Μυκόνου

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Blue Star Ferries – Απεργία: Αλλαγές στα δρομολόγια, τι ώρα αναχωρούν Blue Star Paros και Αρτεμις

Τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries όπως διαμορφώνονται με βάση την απεργία της 20ης Νοεμβρίου

Νάξος – Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

Ο Μανώλης Πετράκης - πρώτης γενιάς οινοποιός - αγάπησε το κρασί και δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο στη Νάξο ..

JYSK: Ερχεται Κυκλάδες, σε ποιο νησί ανοίγει κατάστημα;

Συνεχίζει τη στρατηγική των μικρών καταστημάτων τύπου «σούπερ μάρκετ» - Τι είπε ο διευθυντής μάρκετινγκ της JYSK στην Ελλάδα, κ. Κώστας Δημόπουλος.

Ινδία: Ποιο νησί των Κυκλάδων δίνει το όνομά του σε αυτοκίνητο; (video)

Το ελληνικό κυκλαδίτικο νησί που θα δώσει το όνομά του στο νέο SUV (εικόνες & βίντεο)

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Αμοργός: Ποια δώρισε 198.000 ευρώ στο Δήμο για κατασκευή σχολείου στην Αρκεσίνη;

Δωρεά από Σοφία Κέλερη στον Δήμο Αμοργού για την κατασκευή σχολείου ή άλλου έργου στην Αρκεσίνη

Νάξος: Σύλληψη για εξόρυξη πετρωμάτων (!!!)

Σύλληψη ημεδαπού για εξόρυξη πετρωμάτων στη Νάξο

Μ. Τουμασάτου: “Εχω “γονατίσει” το Ναξιώτικο τυρί” (video)

Η Μαριάννα Τουμασάτου σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στον Νίκο Σκορδιαλό με επίκεντρο τη Νάξο, το θέατρο και την τηλεόραση (video)