Οι προσφυγές (ανάμεσά τους ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου, Σύρου, ο Δήμος Μυκόνου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) για την επιβολή αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου συζητήθηκαν σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. – Αναμονή για την απάντηση και η δήλωση του Περιφερειάρχη κου Χατζημάρκου
Επιτέλους… Μετά από έναν χρόνο περίπου και τρεις αναβολές είχαμε σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τη συζήτηση των προσφυγών από τους φορείς για την επιβολή αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι προσφυγές της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Μυκόνου, των Δικηγορικών Συλλόγων Σύρου και Νάξου, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, επιχειρηματία της Μυκόνου που διατηρεί εστιατόριο, κ.λπ.
Όλοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντίθετη σε σωρεία συνταγματικών διατάξεων, αλλά και ως παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η από 29.9.2015 υπουργική απόφαση που προβλέπει την σταδιακή κατάργηση των μειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ έχει αρχίσει να ισχύει από 1.10.2015 στα νησιά: Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι η εν λόγω απόφαση αντίκειται στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών, καθώς ο φόρος δεν μπορεί να βαρύνει ορισμένο μόνο κύκλο προσώπων και να πλήττει ορισμένη μόνο κατηγορία φορολογουμένων. Η επιβολή αυξημένου ΦΠΑ σε ορισμένα μόνο νησιά, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, ισοδυναμεί με επιβολή νέου φόρου στα νησιά αυτά.
Πλέον της συνταγματικής αρχής της ισότητας, παραβιάζεται επίσης και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι κάτοικοι των 6 αυτών νησιών βαρύνονται με αυξημένο ΦΠΑ σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων νησιών του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Ακόμη, παραβιάζονται και τα άρθρα 43 και 78 του Συντάγματος καθώς ο συντελεστής του ΦΠΑ στα επίμαχα νησιά καθορίστηκε με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα όπως προβλέπουν οι συνταγματικές επιταγές. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα 6 νησιά προσκρούει στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2006/112/ΕΚ που καθορίζει κοινό σύστημα ΦΠΑ μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το άρθρο 120 αυτής της Ευρωπαϊκής οδηγίας –όπως υπογραμμίζεται – καθιερώνεται μικρότερος συντελεστής ΦΠΑ στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και στα νησιά Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος. Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.
Αισιοδοξία
Λίγο αργότερα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Γιώργος Χατζημάρκος προχώρησε σε δήλωση σχετικά με το θέμα της προσφυγής με ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα στα social Media όπου ανέφερε ” Είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της προσφυγής μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.
Είμαστε αισιόδοξοι γιατί δίνουμε ένα αγώνα δίκαιο, τίμιο, με επιχειρήματα, με την αλήθεια σημαία και οδηγό μας. Αντίπαλος μας είναι η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα κατά των νησιών.
Θα κερδίσουμε γιατί η αλήθεα και το δίκαιο είναι πάντοτε οι τελικοί νικητές. Θα κερδίσουμε γιατί δεν θα σταματήσουμε, δεν θα λυγίσουμε, δεν θα υποκύψουμε στις λογικές παραίτησης του παρελθόντος“