Μιλώντας χθες το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 «Η Φωνή του Αιγαίου» και με αφορμή τα Χριστούγεννα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος είχε πει «έρχεται κι ένα πολύ καλό νέο σε οικονομικό επίπεδο για τη Περιφέρεια μας.. Ένα νέο που θα μας αναγεννήσει ….» Δεν είπε τίποτα περισσότερο..
Και το απόγευμα αργά της Πέμπτης 24 Δεκεμβρίου έγινε γνωστό τι ήταν αυτό το νέο… Ένα νέο καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Περιφέρειας Noτίου Αιγαίου και ίσως να είναι και η μεγαλύτερη νίκη – έως την επόμενη – του Γιώργου Χατζημάρκου, στη προσπάθεια που έκανε όλα αυτά τα χρόνια να πετάξει από πάνω από την Περιφέρεια την .. ταμπέλας της πλούσιας περιοχής που δεν έχει ανάγκη από χείρα βοηθείας…
Το σχέδιο της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης (ΕΣΠΑ) 2021-2027, το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε, εστάλη από το Υπουργείο Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οριστικοποίηση και κοινοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 23 Δεκεμβρίου.
Ουσιαστικά, αφορά το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου και σε αυτή την κατανομή χρηματοδοτήσεων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξασφαλίζει πόρους ύψους 357.360.855 ευρώ!!
Ενδεικτικά της νέας εικόνας που διαμορφώνεται είναι τα διαλαμβανόμενα στην Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (ΕΣΠΑ) 2021-2027: «Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καταγράφει μέσο όρο ( 2014-2018 ) του δείκτη κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ ίσο με 76 ( ΕΕ-27 = 100) έναντι 69,4 της χώρας. Ευρίσκεται επομένως οριακά άνω του κατωφλίου για την κατάταξη της ως μεταβατική Περιφέρεια και η επίδοση της είναι κατά 10 % μόνο ανώτερη του εθνικού μέσου όρου. Το ποσοστό του μη ενεργού πληθυσμού των ηλικιών 18-24 είναι της τάξης του 40 % ( 2018 ), που είναι η χειρότερη επίδοση μεταξύ των 13 Περιφερειών.
Η πολύ υψηλή εξάρτηση της οικονομίας των νησιών από τον τουρισμό καθιστά ευάλωτες τις τοπικές οικονομίες στις διακυμάνσεις των παγκόσμιων τουριστικών ροών. Η αρνητική αυτή συνθήκη αποκτά ιδιαίτερη ένταση την τρέχουσα περίοδο της παγκόσμιας κρίσης λόγω πανδημίας.
Είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο η ανάγκη διεύρυνσης και διαφοροποίησης του προσφερόμενου τουριστικού προιόντος όσο και η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της Περιφέρειας για να επιτευχθεί η ανθεκτική και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με κύριο χαρακτηριστικό την πολυνησιωτικότητα παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως το μικρό μέγεθος του μόνιμου πληθυσμού σε αντιδιαστολή με το πολύ υψηλό πλήθος επισκεπτών (με ίδιαίτερα έντονη εποχικότητα), τα αυξημένα κόστη παραγωγής έργων, τα προβλήματα συνδεσιμότητας και τις πολλαπλάσιες έναντι της ηπειρωτικής χώρας ανάγκες υποδομών.
Η μικρή κλίμακα του χώρου, η στενή οικονομική βάση, η συχνά παρατηρούμενη ανεπάρκεια φυσικών (καλλιεργήσιμη γη, πόσιμο νερό) και ανθρωπίνων πόρων, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που δημιουργούνται από την εποχική σώρευση πολύ μεγάλου πλήθους επισκεπτών, απαιτούν την κατά προτεραιότητα αντιμετώπιση με στοχευμένες και κατάλληλης κλίμακας παρεμβάσεις των εμφανιζόμενων κινδύνων.
Οι σημαντικότερες προκλήσεις είναι η βελτίωση των τεχνικών υποδομών, η διαφύλαξη των ευπαθών περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων, η διεύρυνση/ διαφοροποίηση της οικονομικής βάσης, η αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ, η διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας. Κάποια από τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά παρατηρούνται κατά περίπτωση και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.
Η μεγάλη όμως ανισορροπία στα διατιθέμενα κονδύλια για τις δύο κατηγορίες Περιφερειών δημιουργεί την ανάγκη «εξισορρόπησης». Ως εκ τούτου αξιοποιείται η σχετική δυνατότητα για τη μεταφορά πόρων σε ποσοστό 13,02% από τις Περιφέρειες ΛΑΠ στις ΜΕΤ, προκειμένου να καλυφθούν ζωτικής σημασίας ανάγκες και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες των δύο Περιφερειών μετάβασης.
Με πληροφορίες από την ιστοσελιδα dimokratiki.gr